Átépítik a Palotai úti kerékpárutat - 18 km bicikliút épül a Belváros környékén

Szerdán bejárást tartottak a Palotai úton, ahol hamarosan megújul a gyalogos és kerékpárút taktilis burkolattal kettéválasztva, az új útakon a kerékpárút már kétirányú lesz az út mindkét oldalán. A jelenlegi, 90-es években kialakított megoldás balesetveszélyes és már nem felel meg a hatályos szabványoknak.

2019.09.11. 12:15 |

A következő 2-3 évben Fehérváron 20-30 km kerékpárút épül majd a Balaton-Budapest kerékpárút fehérvári szakaszával együtt. A fejlesztéseknek a célja, hogy a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtse és a város útvonalain biztonságosabban lehessen közlekedni.

Viza Attila, Palotaváros önkormányzati képviselője elmondta, sokan jelezték, hogy a Palotai úti gyalogos és kerékpárúton a felfestéssel kialakított elválasztás lekopott. "Tudni kell, hogy ez a felfestés már nem felel meg a jelenlegi szabványoknak. Ennek újrafestését már nem szorgalmazzuk, helyette a város megterveztette a Palotai úti gyalogos és kerékpársáv kettéválasztását taktilis burkolattal és az új útakon a kerékpárút már kétirányú lenne az út mindkét oldalán. Ezzel megszűnik a balesetveszélyes helyzet." - mondta el a képviselő.
A bejáráson részt vett Nagy Zsolt közlekedési irodavezető, aki elmondta, hogy a Palotai úti gyalogos és kerékpárúton a 90-es években lett kialakítva a felfestéses megoldás a gyalogos és kerékpársáv kettéválasztására, ami az akkori szabványoknak megfelelt, de az akadálymentes közlekedés feltételeinek már nem. "Nagy forgalmú, balesetveszélyes szakaszról van szó, rengeteg gyalogossal és kerékpárossal. Ezért is kellett újragondolni ezt az utat, a fejlesztésekhez a területi adottságok megvannak. A fejlesztések a Palotai út Schwäbisch Gmünd utca és a Halász utca közötti szakaszán valósulnak meg." - emelte ki az irodavezető.
Az Ady Endre utca és az Alba Plaza között két oldalon tudnak létesíteni kétirányú kerékpárutat, ez aszfaltburkolatot fog kapni és a járdákat is átépítik térkő burkolattal. Az elválasztáshoz 30 cm széles taktilis jelet alkalmaznak, ami a vakok, gyengénlátók közlekedését is segíti. A többi szakasz is elkészül a Palotai úton, egészen a Mészöly Géza utcától a Vörösmarty térig, megoldva az átvezetéseket a Balatoni úti kerékpársávokhoz. Kapcsolat épül majd a Vörösmarty téren keresztül a Prohászka úton szintén már megtervezett, engedélyezés alatt lévő kerékpársávokhoz is. Nagy Zsolt elmondta, hogy a város önkormányzata 18 km kerékpárút létesítését vállalta uniós támogatásból, a Palotai úti szakasz is részben ennek keretében valósul meg.

Nagy Zsolt hozzátette, hogy számos kerékpáros létesítményre már megkapták az engedélyt és 2022-ig valamennyi szakasz elkészül.

Városfejlesztés

 1. Palotavárosi szabadidőközpont - idén befejezik még az alapépítményi munkákat

  Megkezdődtek a Palotavárosi tavak sport- és szabadidőközpont kivitelezési munkái: jelenleg az alapozásokat és a közműépítéseket végzik, a tervek szerint idén végeznek az alapépítményi munkálatokkal. Az 1,248 milliárd forint értékű TOP-os fejlesztés a terület környezettudatos, család- és klímabarát megújítását jelenti, biztosítva a zöld környezet továbbfejlesztését. 

  2019.11.20.
 2. Új játszóeszközök kerültek az Ybl játszótérre - tavasszal parkosítanak

  A játszótér a felújítás első ütemében mászókával, labirintussal és kétállásos hintával bővült, valamint megújultak a padok és a meglévő játszóeszközök. A fejlesztés tavasszal folytatódik a régi ütéscsillapító burkolat cseréjével és a zöldfelület rendezésével.

  2019.11.18.
 3. Világszínvonalú mentőorvosi autó állt szolgálatba Székesfehérváron

  Új mentőorvosi-mentőtiszti kocsi állt szolgálatba a székesfehérvári Mentőállomáson. A mentőautóban található eszközök egy része Magyarországon eddig még nem alkalmazott, világszínvonalú technológia Székesfehérvárra hozatalát jelenti. A fejlesztést az önkormányzat támogatásával valósították meg.

  2019.11.18.
 4. Hulladékkezelés, parkolás és közlekedés - lakossági fórum a Rákóczi iskolában

  A 2. számú választókörzetben élőknek szerveztek lakossági fórumot hétfőn a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. A fórumon bemutatkozott a körzet új önkormányzati képviselője, dr. Kovács Zsoltné és számos kérdésre, megoldandó problémára kaphattak választ a városrész lakói.

  2019.11.11.
 1. Jövő év első negyedévében nyit az első fehérvári parkolóház

  A tervezett ütemnek megfelelően épül Székesfehérvár első parkolóháza, ahol a nyári időszakban a földmunkával és pinceszinttel együtt járó nehéz munkálatokon túl van a kivitelező, így október elejére az épület négy szintes szerkezete többségében elkészült. A tervek szerint jövő év első negyedévében nyit a 4500 négyzetméteres nyilvános parkolóház, ahol 134 autó és 11 motorkerékpár parkolhat egyszerre.

  2019.10.18.
 2. Megújult a Temesvári és a Gyimesi utca, valamint a Szilvamag környéke

  Befejeződött Maroshegyen a Temesvári utca és a Gyimesi utca út- és víziközmű-felújítása, valamint a Szilvamag környékének területrendezése. A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében az útburkolat és a járdák kialakítása előtt felújították az ivóvízhálózatot, és új csapadékvíz-elvezető rendszert építettek. Korábban az esővíz nem megfelelő elvezetése jelentette az egyik fő problémát.

  2019.10.08.
 3. Tovább fejlődik a járóbeteg szakellátás a Szent György Kórházban

  A járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztéséhez kötődő eszközbeszerzésről számolt be kedden Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója. Elmondta, hogy mintegy 290 millió forint értékben, 534 orvostechnikai eszköz állt "csatasorba" az intézményben, többek között a traumatológia, érsebészet, szemészet, fül-orr gégészet, nőgyógyászat, fizikoterápia területén.

  2019.10.08.
 4. Elkezdődik a járda építése a Farkasvermi úton - 3 gyalogosátkelő is lesz

  Járdaépítés kezdődik a Farkasvermi úton, a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ és a Mura utca között. A járdaépítés során 3 helyen, a Kertész utcánál, a Bodrogi utcánál, valamint a Mura utcán létesül gyalogátkelőhely, a vasúti átjáró és a járda szintbeni kapcsolattal kerül kialakításra, így azon akadálymentesen lehet a későbbiekben közlekedni.

  2019.10.04.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek