Átépítik a Palotai úti kerékpárutat - 18 km bicikliút épül a Belváros környékén

Szerdán bejárást tartottak a Palotai úton, ahol hamarosan megújul a gyalogos és kerékpárút taktilis burkolattal kettéválasztva, az új útakon a kerékpárút már kétirányú lesz az út mindkét oldalán. A jelenlegi, 90-es években kialakított megoldás balesetveszélyes és már nem felel meg a hatályos szabványoknak.

2019.09.11. 12:15 |

A következő 2-3 évben Fehérváron 20-30 km kerékpárút épül majd a Balaton-Budapest kerékpárút fehérvári szakaszával együtt. A fejlesztéseknek a célja, hogy a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtse és a város útvonalain biztonságosabban lehessen közlekedni.

Viza Attila, Palotaváros önkormányzati képviselője elmondta, sokan jelezték, hogy a Palotai úti gyalogos és kerékpárúton a felfestéssel kialakított elválasztás lekopott. "Tudni kell, hogy ez a felfestés már nem felel meg a jelenlegi szabványoknak. Ennek újrafestését már nem szorgalmazzuk, helyette a város megterveztette a Palotai úti gyalogos és kerékpársáv kettéválasztását taktilis burkolattal és az új útakon a kerékpárút már kétirányú lenne az út mindkét oldalán. Ezzel megszűnik a balesetveszélyes helyzet." - mondta el a képviselő.
A bejáráson részt vett Nagy Zsolt közlekedési irodavezető, aki elmondta, hogy a Palotai úti gyalogos és kerékpárúton a 90-es években lett kialakítva a felfestéses megoldás a gyalogos és kerékpársáv kettéválasztására, ami az akkori szabványoknak megfelelt, de az akadálymentes közlekedés feltételeinek már nem. "Nagy forgalmú, balesetveszélyes szakaszról van szó, rengeteg gyalogossal és kerékpárossal. Ezért is kellett újragondolni ezt az utat, a fejlesztésekhez a területi adottságok megvannak. A fejlesztések a Palotai út Schwäbisch Gmünd utca és a Halász utca közötti szakaszán valósulnak meg." - emelte ki az irodavezető.
Az Ady Endre utca és az Alba Plaza között két oldalon tudnak létesíteni kétirányú kerékpárutat, ez aszfaltburkolatot fog kapni és a járdákat is átépítik térkő burkolattal. Az elválasztáshoz 30 cm széles taktilis jelet alkalmaznak, ami a vakok, gyengénlátók közlekedését is segíti. A többi szakasz is elkészül a Palotai úton, egészen a Mészöly Géza utcától a Vörösmarty térig, megoldva az átvezetéseket a Balatoni úti kerékpársávokhoz. Kapcsolat épül majd a Vörösmarty téren keresztül a Prohászka úton szintén már megtervezett, engedélyezés alatt lévő kerékpársávokhoz is. Nagy Zsolt elmondta, hogy a város önkormányzata 18 km kerékpárút létesítését vállalta uniós támogatásból, a Palotai úti szakasz is részben ennek keretében valósul meg.

Nagy Zsolt hozzátette, hogy számos kerékpáros létesítményre már megkapták az engedélyt és 2022-ig valamennyi szakasz elkészül.

Városfejlesztés

 1. Kezdődik a játszótér és szabadidőpark építése a Vízivárosban

  A volt Vízivárosi iskola jelenleg elhanyagolt udvarán egy univerzális, színes burkolattal ellátott grund épül labdafogó hálóval, valamint kialakítanak egy játszóteret, melyen ügyességi játékok, vár és csúszda is lesz. Az iskola régi kerítését pedig elbontják, és a meglévők mellé további fákat is telepítenek majd.

  2019.09.20.
 2. Megújult a Budai út 64-68. számú épület mögötti terület

  A műszaki átadást követően újra használhatják a Budai út 64-68. épület mögötti területet az ott élők és a házsoron működő üzletek. A 607 m²-es megújult felületen hamarosan kialakítják a mozgáskorlátozott parkolókat is.

  2019.09.17.
 3. Munkába állt az első fűnyíró robot a Városgondnokságon

  Az első fűnyíró robot állt munkába a Városgondnokságon, ami a Fehérváron található meredek rézsűkön lesz munkatársaink segítségére a fűnyírásban. Csütörtökön a Balatoni úti felüljáró meredek rézsűjén teszteltük az új gépet a parkfenntartó kollégák.

  2019.09.13.
 4. Négy fehérvári óvodaudvar újult meg idén - az iskolákban folytatódik az önkéntes program

  A KÉPES program keretében végeztek önkéntes munkát kedden a Palotavárosi óvoda udvarán, amely szeptemberre újult meg. Őszre új udvari játékok és megszépült környezet várta a gyerekeket a Szárazréti Óvodában, a Rákóczi úti Óvodában és a Nefelejcs utcai óvodában is.

  2019.09.10.
 1. Lakossági igény alapján közösen bővíthetik a feketehegyi postát

  A feketehegyi postafejlesztés további lehetőségeiről számolt be Forgács Zoltán, a Coop Star Zrt. műszaki vezetője és a városrész önkormányzati képviselője a Séd utcai Szamos ABC mellett, kedden. A tervek szerint a jelenleg tíz négyzetméter alapterületű postahelységet mintegy ötven négyzetméteresre bővítenék.

  2019.09.10.
 2. Irányhelyes kerékpársávokat és körforgalmakat is terveztek a Móri útra

  A néhány hete tartott Felsővárosi lakossági fórumon elhangzott lakossági közlekedési fejlesztések kapcsán tartottak bejárást hétfőn délután a Móri úton és környékén. Ez a fejlesztés párhuzamosan történne meg azzal a nagy állami útfejlesztéssel, ami a 81-es főút négysávosítását jelentené, mely észak-nyugat felől továbbhaladást biztosítana az M7-es negyedik Fehérvár melletti csomópontjáig - hangzott el a bejáráson.

  2019.09.09.
 3. 2021 nyarára megújul a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Tábor Velencén

  Velencén, a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Táborban tartja hagyományos, tanévindító táborát a Székesfehérvári Diáktanács. A fiatalok érdekképviseleti csoportjának fontos feladata a csapatépítés mellett a tanév feladatainak áttekintése és a tisztújítás előkészítése is. A táborba csütörtökön Fehérvár polgármestere is ellátogatott, aki beszámolt a tábor felújítására készített önkormányzati tervekről is.

  2019.09.05.
 4. Közös tanévnyitóval ünnepeltek a város egyetemei a Vörösmarty Színházban

  Idén közel 1700 hallgató kezdi meg a tanévet Székesfehérvár három felsőoktatási intézményében, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán, a Kodolányi János Egyetemen és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A Vörösmarty Színházban a hallgatókat Székesfehérvár polgármestere és az egyetemek rektorai köszöntötték, majd az egyetemek képviselői felkötötték intézményük szalagját a város zászlajára.

  2019.09.04.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek