Átépítik a Palotai úti kerékpárutat - 18 km bicikliút épül a Belváros környékén

Szerdán bejárást tartottak a Palotai úton, ahol hamarosan megújul a gyalogos és kerékpárút taktilis burkolattal kettéválasztva, az új útakon a kerékpárút már kétirányú lesz az út mindkét oldalán. A jelenlegi, 90-es években kialakított megoldás balesetveszélyes és már nem felel meg a hatályos szabványoknak.

2019.09.11. 12:15 |

A következő 2-3 évben Fehérváron 20-30 km kerékpárút épül majd a Balaton-Budapest kerékpárút fehérvári szakaszával együtt. A fejlesztéseknek a célja, hogy a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtse és a város útvonalain biztonságosabban lehessen közlekedni.

Viza Attila, Palotaváros önkormányzati képviselője elmondta, sokan jelezték, hogy a Palotai úti gyalogos és kerékpárúton a felfestéssel kialakított elválasztás lekopott. "Tudni kell, hogy ez a felfestés már nem felel meg a jelenlegi szabványoknak. Ennek újrafestését már nem szorgalmazzuk, helyette a város megterveztette a Palotai úti gyalogos és kerékpársáv kettéválasztását taktilis burkolattal és az új útakon a kerékpárút már kétirányú lenne az út mindkét oldalán. Ezzel megszűnik a balesetveszélyes helyzet." - mondta el a képviselő.
A bejáráson részt vett Nagy Zsolt közlekedési irodavezető, aki elmondta, hogy a Palotai úti gyalogos és kerékpárúton a 90-es években lett kialakítva a felfestéses megoldás a gyalogos és kerékpársáv kettéválasztására, ami az akkori szabványoknak megfelelt, de az akadálymentes közlekedés feltételeinek már nem. "Nagy forgalmú, balesetveszélyes szakaszról van szó, rengeteg gyalogossal és kerékpárossal. Ezért is kellett újragondolni ezt az utat, a fejlesztésekhez a területi adottságok megvannak. A fejlesztések a Palotai út Schwäbisch Gmünd utca és a Halász utca közötti szakaszán valósulnak meg." - emelte ki az irodavezető.
Az Ady Endre utca és az Alba Plaza között két oldalon tudnak létesíteni kétirányú kerékpárutat, ez aszfaltburkolatot fog kapni és a járdákat is átépítik térkő burkolattal. Az elválasztáshoz 30 cm széles taktilis jelet alkalmaznak, ami a vakok, gyengénlátók közlekedését is segíti. A többi szakasz is elkészül a Palotai úton, egészen a Mészöly Géza utcától a Vörösmarty térig, megoldva az átvezetéseket a Balatoni úti kerékpársávokhoz. Kapcsolat épül majd a Vörösmarty téren keresztül a Prohászka úton szintén már megtervezett, engedélyezés alatt lévő kerékpársávokhoz is. Nagy Zsolt elmondta, hogy a város önkormányzata 18 km kerékpárút létesítését vállalta uniós támogatásból, a Palotai úti szakasz is részben ennek keretében valósul meg.

Nagy Zsolt hozzátette, hogy számos kerékpáros létesítményre már megkapták az engedélyt és 2022-ig valamennyi szakasz elkészül.

Városfejlesztés

 1. Nyáron elkészül a Püspöki Palota felújítása is - így haladnak az egyházmegye építkezései

  „A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című program megvalósításának folyamatáról és a Szent Imre Katolikus Iskola rekonstrukciójáról kérdeztük Csány Zoltánt, a Székesfehérvári Egyházmegye főépítészét. A beszélgetés közben bejártuk a projekt egyes helyszíneit - Szent Imre Iskola, Püspöki Palota, Ferences Rendház-Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, Látogatóközpont - is.

  2020.05.22.
 2. A villanyoszlopok áthelyezésével és csatorna építéssel kezdődik a Poprádi felújítása

  A Poprádi utcában folytatódik Öreghegy belső úthálózatának felújítása. A munkaterület átadását követően a munkálatok a villanyoszlopok áthelyezésével kezdődnek, majd a csapadékcsatorna kiépítése után az út- és járdaépítéssel zárulnak. A tervek szerint legkésőbb december végéig befejeződik a felújítás.

  2020.05.20.
 3. Aláírta a miniszterelnök a multifunkcionális csarnokról szóló kormányhatározatot

  Székesfehérvár gazdaságélénkítő és új munkahelyeket teremtő beruházása Magyarország Gazdaságvédelmi Akciótervének keretében valósul meg - számolt be Facebook oldalán Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője. A Magyar Közlönyben is megjelent határozatot Orbán Viktor miniszterelnök írta alá.

  2020.05.19.
 4. Elkezdődik a rekortán futópálya építése a Haleszban

  Elkezdődik az új, egy kilométer hosszú, száz méteres sprintszakaszokkal tervezett rekortán futópálya építése a Halesz ligetben. Az 57 millió forintos beruházás az Országos Futópálya-építési Program támogatásával és 50%-ban önkormányzati önrésszel valósul meg. A pálya a tervek alapján nyár végére készül el. 

  2020.05.08.
 1. Új Mercedes Conecto buszokkal kezdődhet ősszel a fehérvári buszok cseréje

  15 új autóbusszal indítjuk Székesfehérvár közösségi közlekedési stratégiájának végrehajtását! - olvasható Székesfehérvár polgármesterének Facebook oldalán. Cser-Palkovics András arról is ír bejegyzésében, hogy várhatóan ősszel érkezik 15 darab Mercedes-Benz Conecto G Next Generation csuklós autóbusz Székesfehérvárra.

  2020.04.22.
 2. 115 parkoló készült el Palotavárosban - folytatódnak a szabadidőközpont építkezései

  Összesen 115 parkoló készült el a Palotavárosi tavak sport- és szabadidőközpont beruházás keretein belül. A Kelemen Béla utca – Horog utca kereszteződésénél, illetve a Gajaliget Lakópark mögött történt felületmegújítás és bővítés.

  2020.04.17.
 3. Szabad az út! - készre jelentette a kivitelező a Fiskális út felújítását

  Megszűnnek a forgalomkorlátozások és megkezdődik a műszaki átadás a Fiskális úton. A közművezetékek cseréje, az út és a csapadékvíz-elvezetés építésének összege 1,13 milliárd forint, amely teljes egészében önkormányzati forrásból valósult meg. Csütörtöktől már az autóbuszok is az eredeti járatútvonalon közlekednek. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán osztotta meg videóüzenetét a frissen elkészült Fiskális útról.

  2020.04.08.
 4. Ütemezetten halad az Arany János iskola felújítása

  A február eleji munkaterületátadás óta folyamatosan zajlik a felújítás az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Szekfű Gyula utcai épületén. Az Önkormányzat által 600 millió forinttal támogatott beruházás első ütemében tető- és homlokzati felújítást végeznek. A projektről Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető beszélt.

  2020.04.07.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V