Megnyílt és már használható az Alba Aréna úthálózata

Elkészült és a közlekedők már birtokba is vették Székesfehérvár legújabb útját, amelyen mostantól az Alba Ipari Zóna a Budai út felől is megközelíthető. Az Alba Arénához kapcsolódó úthálózat-fejlesztésnek köszönhetően bő 3 kilométernyi új út, illetve kerékpárút épült. Az Aréna és az ipari park új útjai mellé 125 facsemetét és 50 cserjét is telepített a kivitelező.
2024.01.19. 18:25 |
Megnyílt és már használható az Alba Aréna úthálózata

Mától nem kell hatalmas kerülőt tenniük azoknak, akik az Alba Ipari Zónát eddig a Budai út felől közelítették meg.

Az ipari park megújult teljes úthálózatáról a helyszínen tartott sajtótájékoztatón számolt be Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Vargha Tamás, dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Tóth Ferenc, az Alba Ipari Zóna ügyvezető igazgatója pénteken délután.

Elkészült és már meg is nyitott a közlekedők előtt az a több mint 3,5 milliárd forint értékű beruházásban megvalósult út, amely összeköti a 7. sz. és a 62. sz. főutat, így elérhető az Alba Ipari Zóna a Budai útról, valamint a Palánkai út felől. Az Alba Arénához kapcsolódó úthálózat-fejlesztésnek köszönhetően bő 3 kilométernyi új út, illetve kerékpárút épült. Az Aréna és az ipari park új útjai mellé 125 facsemetét és 50 cserjét is telepített a kivitelező.

A nemzeti forrásból megvalósuló fejlesztés nemcsak a multicsarnokot, hanem a város egy nagyon fontos ipari centrumát is szolgálja, ahol többezer ember dolgozik a mindennapokban, mondta az út megnyitása kapcsán a helyszínen tartott sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. Kiemelte, fontos fejlesztési elem a közösségi közlekedés megszervezése a Budai út irányából. Erről februárban dönt a város képviselőtestülete, és a tervek szerint áprilisban indulnak a járatok.

A történelmi tapasztalat is azt mutatja, egy út építése mindig további fejlesztéseket hoz magával, mondta Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. A folyamatosan bővülő ipari park munkalehetőséget ad a városban és a térségben élőknek, az itt működő vállalkozások pedig hozzájárulnak Székesfehérvár erős gazdaságához, tette hozzá.

A Rozmaring, a Palánkai és a Kamilla utcák meghosszabbításával és két teljesen új, a csarnokot közrefogó út építésével készült el a hálózat. 

30 évvel ezelőtt tervezték meg ezt az úthálózatot, amelyet ezzel a mai átadással késznek lehet nyilvánítani.

Közel négyezer ember sokkal könnyebben és egyszerűbben tud eljutni a munkahelyére, emelte ki dr. Tóth Ferenc. Az Alba Ipari Zóna ügyvezető igazgatója tájékoztatása szerint az Alba Ipari Zónában jelenleg működő 148 cég 2,1 milliárd forint helyi iparűzési és 395 millió építményadót fizet évente. A jelenleg működő cégek mellett 28 olyan ingatlantulajdonos van, aki a következő években szeretné az üzemcsarnokát, raktárépületét felépíteni. Ez azt jelenti, hogy néhány éven belül ötezren dolgoznak majd itt. Szólt arról is, hogy közel 1,5 milliárd forintot fordított a Zóna a 9 kilométer hosszú úthálózatának a felújítására, amelynek üzemeltetését, miután a munkálatok befejeződnek, az önkormányzat veszi át.

Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott mindenkinek, aki munkájával lehetővé tette az új, igen fontos útkapcsolatok létrejöttét, a lakosságnak pedig a türelmet, mellyel a beruházás nehézségeit kezelték. „Balesetmentes közlekedést kívánok városunk legújabb útjain!” – zárta a tájékoztatót dr. Cser-Palkovics András.

Városfejlesztés

 1. nyílt napok az Arénában

  Már a péntek délutáni nyitáskor nagyon sokan vártak arra, hogy beléphessenek és megnézhessék a város új, ikonikus épületét az Alba Arénát és szombaton is rendkívüli volt az érdeklődés. Az alapszakasz második helyén végző, már biztos CHL résztvevő Fehérvár AV19 játékosai is ott voltak a szombati napon az arénában és több mint ezer autogrammot adtak.

  2024.02.23.
 2. További iskolafelújítások

  Összesen 6.4 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével újul meg a Székesfehérvári Szakképzési Centrum hat intézménye, köztük négy székesfehérvári iskola. A projekt keretében érintett valamennyi beruházás 2026 első negyedévében elkészül. A részleteket hétfőn a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában megrendezett projektnyitón ismertették.

  2024.02.19.
 3. Kiemelkedő fejlesztések

  Közel 21 milliárd forintot fordíthatott városfejlesztésre Székesfehérvár 2014-2020 között. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, az önkormányzaton keresztül felhasznált uniós források felhasználásáról adott összefoglalót hétfői sajtótájékoztatóján Székesfehérvár polgármestere.

  2024.02.19.
 4. Júniusra kész a művház

  A záró szakaszánál tart a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház teljes körű felújítása. Jelenleg a Szent Gellért Hotel udvara felőli homlokzaton és a nyílászárók megújításán dolgoznak a szakemberek, majd a Szent István terem nagyméretű ablakainak modernizálása, ezzel együtt a terem szellőzésének megoldása lesz komoly feladat.

  2024.02.14.