Megnyílt a Magyar Asztronautikai Társaság űrtábora Székesfehérváron

Székesfehérváron rendezi meg 2022-es űrtáborát a MANT, azaz a Magyar Asztronautikai Társaság. A július 9-ig tartó, tudományos, szórakoztató programsorozatra az ország miden részéről és határon túlról is érkeztek középiskolások. A hétfői megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket Székesfehérvár városa nevében.
2022.07.04. 14:21 |

A MANT hazánk legrégebbi, űrkutatással foglalkozó egyesülete 1994 óta rendezi meg az űrtábort változó helyszíneken, Székesfehérváron 2002 után ez a második alkalom.

Az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt az online térbe költözött a tábor, idén újra személyes jelentléttel rendezhetik meg a programokat. A vendéglátó az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar.

A résztvevők 13-18 év közötti diákok, akik közül sokan műszaki, illetve természettudományos pályán tanultak tovább, néhányukból azóta űrkutató szakember lett. A fiatalokat életre szóló, izgalmas élmények várják: elismert hazai űrszakemberek tartanak exkluzív előadásokat, de lesznek bemutatók, kirándulás, vetélkedő is. Szerepel a programban többek között az első kémműholdak vagy az amerikai Artemis holdprogram bemutatása. A diákok első kézből kapnak betekintést a hazai űripar egy-egy szereplőjének tevékenységébe. Szóba kerül a magyar űrhajózás és a diákok hasznos tippeket kapnak kezdő űrhajósok számára, de lesz robotlabor-látogatás és pilóta nélküli repülőgép is. A tudományos előadások során érintik az űrfelvételeket, az űrtávközlést, az extremofil élőlényeket és az űrkutatás előttünk álló évtizedére vonatkozó jóslatokat is.

A táborozók a heti csapatmunkájukon is dolgoznak, amelynek eredményéről a tábor vége felé be is számolnak egymásnak, emellett a szabadidejükben megismerhetik a környéket is.

A város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a vándortábor résztvevőit. Arról beszélt, hogy a fiatalok egy történelmi városba érkeztek, ami modern is egyben, és ez a két tulajdonság jól megfér egymás mellett. Az űripar, az űrtechnológia mindig a legkorszerűbb, leginkább előre járó iparág, melynek eredményei megjelennek az iparban is. Székesfehérvár gazdaságában is vannak olyan vállalkozások, amelyek az űriparral, űrtechnológiával foglalkoznak európai partnerekkel, sőt, közvetlenül a NASA beszállítójaként. Ezeknek a cégeknek szakképzett munkaerőre van szükségük, ami az érdeklődő fiatalok köréből kerül ki, akik akarnak és képesek az iskolai kereteken kívül is tanulni.

Prof. dr. Molnár András, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese a megnyitón rámutatott, hogy az űrtechnológia nagyon sok területen jelen van az életünkben, elég csak a műholdakkal dolgozó navigációs berendezésekre, térképekre vagy időjárás-előrejelző rendszerekre gondolnunk. A mindennapjainkban valójában nem is tudatosítjuk, hogy űrtechnológia van a kezünkben.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár