Meghaladta az üzemi vízszintet is a Sóstó vízállása

Az utóbbi időszak csapadékos időjárásának köszönhetően rekordot ért el a Sóstó vízszintje, ami jelenleg 121 cm. A nyári időszak folyamatos vízpótlásának köszönhetően stabil volt az aszályos időszakban is a vízszintje a tónak, de a várva-várt csapadékos időszak most helyreállította a tó üzemi vízszintjét - írta közösségi oldalán Cser-Palkovics András polgármester. A Sóstó Déli-tómeder zsilipjét azonban egyenlőre nem nyitják meg.
2023.01.24. 08:10 |
Meghaladta az üzemi vízszintet is a Sóstó vízállása

107,5 cm-es üzemi vízszintet 13,5 centivel túllépte a mostani vízállás, ami a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációját követően az eddig mért legmagasabb érték. A mostani vízállás a kisebb öblökben történő nádvágást is megkönnyíti a kétéltű munkagép számára. 

Az országosan védett Homokbánya kubikgödrei is feltöltődtek a Sóstón, aminek köszönhetően az itt található élőhelyek állapota is normalizálódhat az idei tél folyamán. 


A Sóstót Természetvédelmi Terület rehabilitációjakor kialakított tisztított szennyvizes vízutánpótlás tavaly nyáron már a negyedik szezonban nyújtott biztonságos életteret a sokszínű élővilágának, még a csapadékmentes időszakokban is, Székesfehérvár napi szennyvízmennyiségének mindössze két százalékával. Évente mintegy százezer köbméter tisztított szennyvíz érkezik a Sóstóra. A Sóstó vízutánpótlásáról itt olvashat bővebben!