Megfelelő ütemben folytatódhat a Bartók Béla tér felújítása

A műszaki akadályok elhárultak, így megfelelő ütemben folytatódik a Bartók Béla tér felújítása. Mint ismeretes, a tér felújításának második üteme tavasszal indult, és a munkálatok során falmaradványok kerültek elő. A régészeti dokumentációt követően, a földmunkák folytatása előtt új terveket kellett készíteni a megváltozott terhelési igények figyelembevételével, az elkészülő burkolt felület épségének megőrzése érdekében.
2020.09.21. 10:21 |

A „Bartók Béla tér, Fehérvár új Agórája és környezete közösségi térré fejlesztése” projekt II. ütemének kivitelezése a munkaterület átadás-átvétellel tavasszal kezdődött.

Az uniós forrásból támogatott munkálatok a Bartók Béla tér szabadtér-építészeti megújítása mellett a Csók István Képtár árkádsorára is kiterjednek, amelyet az Önkormányzat saját forrásból finanszíroz. A kivitelezési munkák régészeti megfigyelés mellett zajlanak – hasonlóan az első ütemhez.

A tavalyi évben, a víziközmű-felújítási munkák idején a tér északi részén kerültek elő falmaradványok, pincefalak. Az idei évben zajló kivitelezés földmunkái során a tér belső területén ismét falmaradványokat, pincéket, föld alatti járatokat fedeztek fel, a tér délnyugati sarkában pedig egy kőből kirakott vízgyűjtőt találtak.

A Szent István Király Múzeum Régészeti Örökségvédelmi és Tudományos Osztályának kollégái a maradványokon további feltárási munkákat végeztek, és megállapították, hogy a megfigyelt objektumok nem régészeti korúak, tehát nem az 1711. előtti évekből származnak. A boltozatos, téglából és másodlagosan beépített középkori kövekből készült falak a téren korábban álló borkereskedelemhez tartozó pincék. A téren korábban álló épületeket, házakat vélhetőleg a XIX. század második felében lebontották, azonban a pincék, alaptestek megmaradtak, a pincék visszatöltése nem történt meg. Az Örökségvédelmi és Tudományos Osztály az előkerült pincéket, falmaradványokat fotókkal, felmérésekkel dokumentálta, ezt követően azok eltakarását jóváhagyta.

A munkálatok azonban még nem folytatódhattak - így a kivitelezés végleges határideje is kitolódhat – ugyanis a műszaki tervek szerint a tér Csók István Képtár előtti részén esetenként mobilszínpad telepíthető, melynek „kiszolgálása” érdekében a tér belső területén tervezetten az autós áthaladás megengedett. A burkolat alatti rétegrend is ennek megfelelően lett megtervezve, biztosítva ezzel, hogy a tér elviselje az esetenkénti többletterhelést. A tér alatt lévő, ismeretlen állapotú, feltöltöttségű pincék teherbírása bizonytalan, méretezése nem lehetséges. Teljes feltárásuk, majd az elvárásoknak megfelelő mértékű teherbírás elérése érdekében történő teljes feltöltésük, a feltöltés tömörítése jelentős többletköltséget jelentett volna az Önkormányzat számára.

A projekt tervezőivel – és a városi főépítésszel – egyeztetve az a döntés született, hogy az elkészülő burkolt felületek épségének megőrzése, a balesetek elkerülése érdekében a tér belső területén a gépjárművel áthaladás nem lesz megengedett.

A megváltozott terhelési igényeket figyelembevéve új tervek készültek, kijelölve a különböző „alapozási” zónákat. Az eredeti tervekhez képest a leglényegesebb változás, hogy a feltárt pincék, járatok felett egységesen teherelosztó vasbeton lemez készül. A műszaki akadályok elhárultak, a kivitelezés tovább folytatódik.

Városfejlesztés

 1. Gyönyörű lesz jövő nyárra az új zöld sáv a Várkörúton

  A Városgondnokság kertészei csütörtökön mintegy ezer tő évelő növényt ültettek be a Várkörúton az Országzászló tér és a Bíróság közötti zöld sávba. A Rab János kertészmérnök tervei alapján készült zöld sáv gyönyörű lesz jövő nyárra, ha nem tapossuk ki a virágokat. 

  2020.10.15.
 2. Elkészült a Halesz ligetben az új rekortán futópálya

  Helyszíni tájékoztatón mutatták be csütörtökön, Fehérváron, a Halesz ligetben az Országos Futópálya-építési Program és Székesfehérvár Önkormányzatának összefogása eredményeképpen megvalósult egy kilométeres, különleges vonalvezetésű új rekortán futópályát.

  2020.10.01.
 3. Kavicskert a körforgalmak közepén több száz tő évelő növénnyel

  A fehérvári körforgalmak gondozását a Városgondnokság parkfenntartási csoportja végzi. Idén ősszel a Királykútnál és a Ligetsor végén található körforgalmakban kavicskertet építettek. A különleges, fenntarthatósági szempontból is egyedi ágyásokat, melyekbe mintegy kilencszáz tő évelő növényt ültettek Homoki László a Városgondnokság kertészmérnöke tervezte

  2020.09.30.
 4. Kőtár, kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont lesz a volt Köztársaság mozi épületében

  A pénteki közgyűlésen hozott döntéssel eredményesen zárult le a kőtár, Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont kialakítására kiírt közbeszerzési eljárás, ezzel megkezdődhet a 3,5 milliárd forintos nagyberuházás - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő és dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2020.09.28.
 1. 15 vadonatúj járművel korszerűsödik a székesfehérvári helyi autóbusz-állomány

  Tíz új , nullkilométeres Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbuszt adott át a Volánbusz Székesfehérváron, hamarosan pedig további öt ugyanilyen jármű érkezik a városba. A közlekedési társaság továbbra is elkötelezett az iránt, hogy a járműmodernizáció megvalósításával, az utazási komfort folyamatos növelésével a helyi közlekedésben is egyre magasabb szolgáltatási színvonalat biztosítson utasai számára.

  2020.09.23.
 2. Tavaszig öt fehérvári óvodaudvar kap új burkolatot és játékokat

  Uniós forrásból kezdődött Székesfehérváron játszóudvar-felújítási program júliusban, ütemezett munkaterv szerint. A közel 186 millió forint értékű beruházásnak köszönhetően márciusig öt intézményben lesz új burkolat és új játékok az udvaron.

  2020.09.22.
 3. Megfelelő ütemben folytatódhat a Bartók Béla tér felújítása

  A műszaki akadályok elhárultak, így megfelelő ütemben folytatódik a Bartók Béla tér felújítása. Mint ismeretes, a tér felújításának második üteme tavasszal indult, és a munkálatok során falmaradványok kerültek elő. A régészeti dokumentációt követően, a földmunkák folytatása előtt új terveket kellett készíteni a megváltozott terhelési igények figyelembevételével, az elkészülő burkolt felület épségének megőrzése érdekében.

  2020.09.21.
 4. Aláírta a város polgármestere a déli összekötő kivitelezési szerződését

  Kedden aláírta Székesfehérvár polgármestere a déli összekötő megépítésére vonatkozó kivitelezési szerződést. Cser-Palkovics András közösségi oldalán osztotta meg a 4.5 milliárdos beruházás indulását. A munkaterületet átadása után pedig kezdődik az építkezés, ami várhatóan két évig tart majd.

  2020.09.15.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1