Megérkezett a huszonötezredik látogató a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora kiállításra

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnSzékesfehérvár országgyűlési képviselőjével, Vargha Tamással tartott közös sajtótájékoztatót  arról, hogy a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora kiállítás augusztus végéig várja a látogatókat. Az esemény alatt érkezett meg a huszonötezredik látogató.
2022.06.09. 21:19 |

Wéber Emese végzős egyetemista, aki hamarosan óvodapedagógusként kezdi meg munkáját, Szabadbattyánból érkezett egy ismerőse meghívására, akivel közösen tekintették meg a tárlatot. Mint mondta, különleges élmény volt látni közelről azokat a tárgyakat, amelyekről már sokat hallott és olvasott, kiemelve a magyar korona hiteles másolatát. Meglepődve, de örömmel fogadta a hírt, hogy ő a huszonötezredik látogató. A múzeum ajándékcsomagját Pokrovenszki Krisztián igazgató adta át Hoppál Péterrel és Vargha Tamással közösen.

A kultúráért felelős államtitkár Székesfehérvár országgyűlési képviselőjével tartott közös sajtótájékoztatóján jelentették be a hírt, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítják a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora kiállítást. A látogatók így augusztus végéig tekinthetik meg azt a soha együtt még nem látott leletegyüttest, amely hű képet ad hazánk meghatározó korai évszázadairól.

A múzeumi szakma és a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kulturális Államtitkárságán is egy magas szinten jegyzett, nemzetközi rangú a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora kiállítás, mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. „Az, hogy az Árpád-házi uralkodókhoz kapcsolódó leletegyüttest évek alatt mintegy negyven hazai és húsz külföldi múzeumból sikerült összegyűjteni és egy helyen kiállítani, az önmagában is bravúr, amihez szívből gratulálok a három együttműködő intézménynek.” Emlékeztetett: 2013-ban a polgári kormány Székesfehérváron, kihelyezett Kormányülésen döntött arról, hogy az Árpád-ház Programot elindítja. Ennek egyik első lépése volt a Rendház épület felújítása, az új múzeumi tér kialakítása. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy a júniusi Múzeumok Éjszakája program négyszázezer embert mozgat meg egyetlen éjszaka alatt az ország településein. „Kiáltjuk innen Székesfehérvárról is, hogy az Árpádok örökségét felkaroló Árpád-ház Program keretében létrehozott Királyok és Szentek – Az Árpádok kora gyűjteményes időszaki kiállítás egészen különleges, unikális anyag. Bátorítok mindenkit, hogy a Múzeumok Éjszakáján zarándokoljon el és nézze meg Székesfehérváron!”

A Királyok és Szentek – Az Árpádok kora egy nagyon fontos kiállítás nekünk fehérváriaknak, hangsúlyozta Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője. „Olyan emlékek láthatóak most együtt a Szent István Király Múzeumban, amelyeket eddig még soha nem állítottak így ki.” Köszönetet mondott mindenkinek, aki lehetővé tette ennek a nagyszerű kiállításnak a megrendezését, ami egészen augusztus végéig lesz majd látható Székesfehérváron. „Külön öröm, hogy már a 25 ezredik látogatót köszönthettük együtt a múzeumban, és továbbra is nagy szeretettel várjuk a látogatókat Székesfehérváron.”

Az Árpád-házról szóló kiállítás a nyári szünetben, azaz június 15-től megváltozott nyitva tartással várja a látogatókat: a hét minden napján 10 és 19 óra között. Június 17-én, 20-án és 21-én zárva lesz átrendezés miatt, mert van néhány tárgy, amelynek kölcsönzési ideje lejár, más kiállításra szállítják el azokat. Június 22-től ismét látogatható lesz a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora, amelyhez múzeumpedagógiai foglalkozások, tárlatvezetések kapcsolódnak, és június 10-től egy új sorozat is, az Árpád-kori esték.

A sajtótájékoztatót követően a kiállítás kurátora, Makoldi Miklós vezetésével Hoppál Péter Vargha Tamással, dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel, dr. Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettesével és Pokrovenszki Krisztiánnal, a Szent István Király Múzeum igazgatójával közösen tekintette meg a kiállítást.

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2022. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka