Megemlékezés a szörnyűség kitervelésének 81. évfordulóján Székesfehérváron

A Székesfehérvári Zsidó Hitközség, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület és a Raoul Wallenberg Egyesület közösen emlékezett vasárnap este a Wannsee-i konferenciára, melyet 81 éve tartott „a zsidókérdés végső megoldásának” megtervezésére a náci vezetés. Székesfehérváron, a Várkörút-Rákóczi út sarkán található Zsinagóga-emlékműnél hagyományosan minden évben megemlékeznek a konferenciáról, és annak tragikus következményeiről.
2023.01.22. 20:05 |
Megemlékezés a szörnyűség kitervelésének 81. évfordulóján Székesfehérváron

Berlin egyik délnyugati városrészében, Wannsee-ben 1942. január 20-án rendezték meg az európai zsidóság sorsát megpecsételő konferenciát. Itt dolgozták ki azt az ördögi tervet, amely „végső megoldást” kínált a zsidókérdésre a németek által megszállt Európában.

Az S. K. Társulat Anne Frank naplója nyomán színházi előadást hozott a megemlékezésre. Reményi Réka, Szabó Szilárd rendezésében hozta közelebb a 14 éves Anne Frank világát.

A Székesfehérvári Zsidó Hitközség imatermében Váczi Márk történész és Barna Ágnes a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke mondott megemlékező beszédet a moderátor Herczog Edit korábbi EP képviselő volt. Az eseményen Székesfehérvár városát Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgármester képviselte.

A megemlékezés végén a Zsinagóga emlékműnél kavicsokat, virágot illetve mécsest helyeztek el.