Még az idén elkezdődhet az új rekortán futópálya építése a Haleszben

Sikeresen pályázott Székesfehérvár az Országos Futópálya-építési Programon. Ennek köszönhetően még az idén elkezdődhet az új, 1 kilométer hosszú rekortán futópálya építése a Halesz parkban. A fejlesztést a Városgondnokság valósítja meg, a város pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a támogatási szerződést mihamarabb megkössék, és akár már idén elkezdődjön a kivitelezés.
2019.07.03. 22:10 |

A programban résztvevő győztes városok névsorát Révész Máriusz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének képviselőivel szerdán egy budapesti sajtótájékoztató keretében hirdette ki. Az eseményen Székesfehérvárt Mészáros Attila alpolgármester képviselte.

Régi vágya már a székesfehérvári szabadidősportolóknak, hogy a Bregyó és a Túrózsáki szabadidőparkok után a Haleszban is profi körülmények között, rekortán burkolatú pályán futhassanak, amelyre a város már ígéretet is tett számukra. Székesfehérvár, az idén márciusban alakult Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége és a Miniszterelnöki Kabinetiroda aktív Magyarországért felelőskormánybiztosa által meghirdetett Országos Futópálya-építési Programban beadott nyertes pályázata révén, 50 %-os támogatással valósíthatja ezt meg.

Az országos, szabadidősportot támogató program nyerteseinek névsoráról nagyszabású sajtótájékoztató keretében számolt be Révész Máriusz aktív Magyarországért kormánybiztos. Mint mondta, kollégáival kinevezése óta azon dolgoznak, hogy 2030-ra Magyarország Európa egyik legélhetőbb országa legyen, ennek egyik feltétele, hogy megteremtsék a szabadidő kellemes eltöltéséhez elengedhetetlen feltételeket: „Fontos, hogy a fiatal generációt rávegyük a mozgásra, természetjárásra, kommunikációra. Ehhez megfelelő színvonalú élményeket, kalandokat kell országosan biztosítani. Nevelnünk kell őket a mindennapi testmozgásra is: ehhez rengeteg turistaház, sípálya építését támogattuk már, a kerékpárút-hálózatot pedig folyamatosan fejlesztjük. Ezek mellett szerettünk volna továbblépni: via ferrata utak kiépítését tervezzük, gördeszkaparkok építését támogatjuk, ma pedig a futókörök építésére kiírt program támogatottjainak listáját hirdetjük ki.” A kormánybiztos kiemelte továbbá, hogy a programot a SZEOSZ-szal közösen valósítják meg, az ő elbírálásuk nyomán kerültek ki a nyertes városok is, akik az összesen 450 millió forintos támogatást elnyerhetik. „Ebből a közel fél milliárd forintból most 12 város részesülhet, akik vállalták, hogy finanszírozzák a tervezett költségeik 50 százalékát. Örömömre szolgál, hogy 2020-ig összesen több mint 900 millió forintból számos futókör épülhet országszerte, amelyek méltán járulnak majd hozzá egy aktívabb, egészségesebb Magyarországhoz!”

Az eseményen Székesfehérvár Önkormányzatát Mészáros Attila alpolgármester képviselte: „Nagy öröm a város számára, hogy kormánybiztos úr és a szövetség támogatott egy ilyen nagyszabású programot. A város Közgyűlése legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a néhány évvel ezelőtt az Arconic-kal közösen rendbe hozott Halesz ligetben alakítja majd ki ezt az 1 kilométer hosszú rekortán futópályát. Azt gondolom, nagyon fontos elmondani, hogy a fehérvári liget már előzetesen megfelelt az összes pályázati kiírásnak, hiszen található a területen mosdó, ivókút és megfelelő pályavilágítás is. Nagyjából 58 millió forint lesz a beruházás összköltsége, amelyből – a többi várossal együtt – 50 százalékot támogat a program kiírója.” Az alpolgármester elmondta továbbá, hogy a projektet a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. valósítja meg, illetve hogy a város mindent megtesz annak érdekében, hogy a támogatási szerződést mihamarabb megkössék, és akár már idén elkezdődjön a kivitelezés.

A fél éve alakult SZEOSZ (Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége) munkáját Péter Attila, a szövetség elnöke mutatta be. A SZEOSZ-t 27 tag hozta létre azzal a céllal, hogy minél fejlettebbé tegyék a hazai szabadidősportos rendezvényeket és hatékonyan képviseljék a szervezők érdekeit. A szövetség alapító tagjai a tavalyi esztendőben összesen több mint 80 rendezvényt szerveztek, és majd’ 240 ezer szabadidősportolót mozgattak meg. A következő időszak legfontosabb feladata a szövetség bázisának növelése és megerősítése lesz, ezért várják szervezőtársaik jelentkezését. Honlapjuk: www.szeosz.hu.

A sajtótájékoztatón részt vett Zelcsényi Miklós, a SZEOSZ alelnöke, az UltraBalaton főszervezője, valamint Szemán Róbert, a SZEOSZ alelnöke, az Ötpróba mozgalom főszervezője is.

Városfejlesztés

 1. Elkészült a Rákóczi úti burkolat javítása

  Befejezték a Rákóczi úti burkolat javítását: déltől átadták a forgalomnak a Várkörút – Watthay utca közötti szakaszt.

  2019.07.17.
 2. A gáz és az ivóvíz fővezeték után kezdődik a csapadék csatorna építése a Fiskális úton

  A szennyvíz, gáz és ivóvíz vezetékek cseréje után kezdődik a nagy átmérőjű csapadék csatorna kiépítése a Fiskális út alatt, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az öreghegyi nagyobb belső utcák felújítása elkezdődhessen. A közműépítés és útfelújítás után, egy a kor igényeinek megfelelő, kerékpárúttal és jó minőségű járdákkal ellátott utat vehetünk majd birtokba.

  2019.07.15.
 3. Befejeződött a Berényi út felújítása - megszűnt a forgalomkorlátozás

  A felújítás befejeződött, megszűnt a forgalomterelés és –korlátozás a Berényi úton, újra teljes hosszában használható Székesfehérvár egyik forgalmas közlekedési útvonala. A projekt legfontosabb céljai között volt a biztonságos közlekedési feltételek megteremtése, a gyorsabb áthaladás biztosítása.

  2019.07.12.
 4. Bemutatták az „Auchan-körforgalom” kapacitásbővítésére készülő terveket

  Fontos egyeztetésre hívta Székesfehérvár polgármestere és a Magyar Közút megyei igazgatója csütörtökön a Sóstói Ipari Parkban működő cégek, illetve bevásárlóközpont képviselőit. Az „Auchan-csomópont” kapacitásbővítésének terveit ismerhették meg, véleményezhették a résztvevők. Olyan rendszer kialakítását tervezik, ami segíti az állandó torlódás és balesetveszély megszüntetését. 

  2019.07.11.
 1. Faültetéssel is jár az új parkoló kialakítása a Horvát István lakótelepen

  A környék lakóinak javaslatára összesen 17 új parkolóhelyet alakítottak ki a Horvát István lakótelepen a református óvoda melletti területen, ami a meglévő 8-9 állásos térköves parkolóhoz csatlakozik. Az új parkoló építésével együtt ősszel hét fát is ültetnek a környéken és sok bokrot telepítenek a parkoló köré. 

  2019.07.11.
 2. Vízmedencés szökőkút köti össze a Fő utcát a Zichy ligettel

  Egy 160 négyzetméter alapterületű vízmedencés szökőkút épül, hét új fát is ültetnek körülötte és a burkolat korszerű, vízáteresztő lesz. Biciklitárolós, korszerű utcabútorok kerülnek majd az új szökőkút köré. A liget intenzív használata során több helyen kitaposták a növényzetet, melyet szintén további növénytelepítéssel pótolnak. 

  2019.07.09.
 3. Befejeződött a Széchenyi utcai járdák felújítása

  A Széchenyi utca 27-29., illetve a 39-43. előtti járdaszakasz is megújult az elmúlt hetekben az 5. számú választókörzetben. A két beruházás összértéke mintegy 11,5 millió forint volt, mondta el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Mészáros Attila önkormányzati képviselő.

  2019.07.09.
 4. Elkészült a Robottechnikai Központ az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  Elkészült az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a Robottechnológiai Központ, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően tud megvalósítani a fehérvári karon. A labort ősztől a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik.

  2019.07.08.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek