Még az idén elkezdődhet az új rekortán futópálya építése a Haleszben

Sikeresen pályázott Székesfehérvár az Országos Futópálya-építési Programon. Ennek köszönhetően még az idén elkezdődhet az új, 1 kilométer hosszú rekortán futópálya építése a Halesz parkban. A fejlesztést a Városgondnokság valósítja meg, a város pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a támogatási szerződést mihamarabb megkössék, és akár már idén elkezdődjön a kivitelezés.
2019.07.03. 22:10 |

A programban résztvevő győztes városok névsorát Révész Máriusz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének képviselőivel szerdán egy budapesti sajtótájékoztató keretében hirdette ki. Az eseményen Székesfehérvárt Mészáros Attila alpolgármester képviselte.

Régi vágya már a székesfehérvári szabadidősportolóknak, hogy a Bregyó és a Túrózsáki szabadidőparkok után a Haleszban is profi körülmények között, rekortán burkolatú pályán futhassanak, amelyre a város már ígéretet is tett számukra. Székesfehérvár, az idén márciusban alakult Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége és a Miniszterelnöki Kabinetiroda aktív Magyarországért felelőskormánybiztosa által meghirdetett Országos Futópálya-építési Programban beadott nyertes pályázata révén, 50 %-os támogatással valósíthatja ezt meg.

Az országos, szabadidősportot támogató program nyerteseinek névsoráról nagyszabású sajtótájékoztató keretében számolt be Révész Máriusz aktív Magyarországért kormánybiztos. Mint mondta, kollégáival kinevezése óta azon dolgoznak, hogy 2030-ra Magyarország Európa egyik legélhetőbb országa legyen, ennek egyik feltétele, hogy megteremtsék a szabadidő kellemes eltöltéséhez elengedhetetlen feltételeket: „Fontos, hogy a fiatal generációt rávegyük a mozgásra, természetjárásra, kommunikációra. Ehhez megfelelő színvonalú élményeket, kalandokat kell országosan biztosítani. Nevelnünk kell őket a mindennapi testmozgásra is: ehhez rengeteg turistaház, sípálya építését támogattuk már, a kerékpárút-hálózatot pedig folyamatosan fejlesztjük. Ezek mellett szerettünk volna továbblépni: via ferrata utak kiépítését tervezzük, gördeszkaparkok építését támogatjuk, ma pedig a futókörök építésére kiírt program támogatottjainak listáját hirdetjük ki.” A kormánybiztos kiemelte továbbá, hogy a programot a SZEOSZ-szal közösen valósítják meg, az ő elbírálásuk nyomán kerültek ki a nyertes városok is, akik az összesen 450 millió forintos támogatást elnyerhetik. „Ebből a közel fél milliárd forintból most 12 város részesülhet, akik vállalták, hogy finanszírozzák a tervezett költségeik 50 százalékát. Örömömre szolgál, hogy 2020-ig összesen több mint 900 millió forintból számos futókör épülhet országszerte, amelyek méltán járulnak majd hozzá egy aktívabb, egészségesebb Magyarországhoz!”

Az eseményen Székesfehérvár Önkormányzatát Mészáros Attila alpolgármester képviselte: „Nagy öröm a város számára, hogy kormánybiztos úr és a szövetség támogatott egy ilyen nagyszabású programot. A város Közgyűlése legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a néhány évvel ezelőtt az Arconic-kal közösen rendbe hozott Halesz ligetben alakítja majd ki ezt az 1 kilométer hosszú rekortán futópályát. Azt gondolom, nagyon fontos elmondani, hogy a fehérvári liget már előzetesen megfelelt az összes pályázati kiírásnak, hiszen található a területen mosdó, ivókút és megfelelő pályavilágítás is. Nagyjából 58 millió forint lesz a beruházás összköltsége, amelyből – a többi várossal együtt – 50 százalékot támogat a program kiírója.” Az alpolgármester elmondta továbbá, hogy a projektet a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. valósítja meg, illetve hogy a város mindent megtesz annak érdekében, hogy a támogatási szerződést mihamarabb megkössék, és akár már idén elkezdődjön a kivitelezés.

A fél éve alakult SZEOSZ (Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége) munkáját Péter Attila, a szövetség elnöke mutatta be. A SZEOSZ-t 27 tag hozta létre azzal a céllal, hogy minél fejlettebbé tegyék a hazai szabadidősportos rendezvényeket és hatékonyan képviseljék a szervezők érdekeit. A szövetség alapító tagjai a tavalyi esztendőben összesen több mint 80 rendezvényt szerveztek, és majd’ 240 ezer szabadidősportolót mozgattak meg. A következő időszak legfontosabb feladata a szövetség bázisának növelése és megerősítése lesz, ezért várják szervezőtársaik jelentkezését. Honlapjuk: www.szeosz.hu.

A sajtótájékoztatón részt vett Zelcsényi Miklós, a SZEOSZ alelnöke, az UltraBalaton főszervezője, valamint Szemán Róbert, a SZEOSZ alelnöke, az Ötpróba mozgalom főszervezője is.

Városfejlesztés

 1. Jövő év első negyedévében nyit az első fehérvári parkolóház

  A tervezett ütemnek megfelelően épül Székesfehérvár első parkolóháza, ahol a nyári időszakban a földmunkával és pinceszinttel együtt járó nehéz munkálatokon túl van a kivitelező, így október elejére az épület négy szintes szerkezete többségében elkészült. A tervek szerint jövő év első negyedévében nyit a 4500 négyzetméteres nyilvános parkolóház, ahol 134 autó és 11 motorkerékpár parkolhat egyszerre.

  2019.10.18.
 2. Megújult a Temesvári és a Gyimesi utca, valamint a Szilvamag környéke

  Befejeződött Maroshegyen a Temesvári utca és a Gyimesi utca út- és víziközmű-felújítása, valamint a Szilvamag környékének területrendezése. A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében az útburkolat és a járdák kialakítása előtt felújították az ivóvízhálózatot, és új csapadékvíz-elvezető rendszert építettek. Korábban az esővíz nem megfelelő elvezetése jelentette az egyik fő problémát.

  2019.10.08.
 3. Tovább fejlődik a járóbeteg szakellátás a Szent György Kórházban

  A járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztéséhez kötődő eszközbeszerzésről számolt be kedden Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója. Elmondta, hogy mintegy 290 millió forint értékben, 534 orvostechnikai eszköz állt "csatasorba" az intézményben, többek között a traumatológia, érsebészet, szemészet, fül-orr gégészet, nőgyógyászat, fizikoterápia területén.

  2019.10.08.
 4. Elkezdődik a járda építése a Farkasvermi úton - 3 gyalogosátkelő is lesz

  Járdaépítés kezdődik a Farkasvermi úton, a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ és a Mura utca között. A járdaépítés során 3 helyen, a Kertész utcánál, a Bodrogi utcánál, valamint a Mura utcán létesül gyalogátkelőhely, a vasúti átjáró és a járda szintbeni kapcsolattal kerül kialakításra, így azon akadálymentesen lehet a későbbiekben közlekedni.

  2019.10.04.
 1. Elkezdődik a park és a parkoló építés a Corvinus Székesfehérvári Campusán

  A végéhez közeledik a hangulatos egyetemi kisváros kialakítása a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. A századelő hangulatát idéző felújított épületek körül parkolókat és zöld közösségi tereket alakítanak ki árnyas fákkal és stílusos utcabútorokkal.

  2019.10.03.
 2. Elkészült a Komjáti utca teljes felújítása az Öreghegyen

  A Komjáti utcában a kivitelezés során a teljes pályaszerkezet átépítése megtörtént, kialakítottak egy a térköves járdát az út szélén, továbbá a csapadékvíz elvezetés is megoldódott, egy gravitációs és egy nyomott vezetékkel, illetve a helyszíni adottságok figyelembe vételével egy csapadékvíz átemelő kiépítésével.

  2019.10.01.
 3. A város egyik legkorszerűbb intézménye lett a megújult Batthyány utcai rendelő

  Befejeződött a maroshegyi Batthyány utcai rendelő felújítása, hétfőtől - közel fél év után - ismét ott várták a betegeket a körzetekben rendelő háziorvosok. A közel 90 millió forintból megújult rendelő teljesen akadálymentes lett, megújult a váróterem és a rendelők is, valamint a régi azbeszt pala helyett új, sík, hőszigetelt tetőszerkezetet kapott az épület.

  2019.09.30.
 4. Térfelújítás mellett közösségi programot is támogat a komplex pályázat

  Egy komplex pályázat eredményeként összesen tizenhét civil szervezet valósíthatja meg rendkívül színes programjait Székesfehérváron, illetve ugyanezen pályázat keretén belül újulhat meg a Bartók Béla tér, mely egy újabb nagyon szép és a jelenleginél zöldebb közösségi tér lesz. A téren az összes közmű cseréje hamarosan befejeződik és ideiglenes burkolatot kap az út a tavaszi parképítés kezdetéig.

  2019.09.23.

Október 23.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek