A Budai úttól a körforgalomig teljes szélességében felújítják a Seregélyesi utat

Június közepén, az iskolai nyári szünet első hetében kezdődik a Seregélyesi út Székesfehérvári szakaszának teljes felújítása a Budai – Kadocsa kereszteződéstől egészen a Seregélyesi úti körforgalomig. A másfél kilométer hosszú szakaszon a víznyelőket és a buszmegállókat is felújítják és cserélik a kopott közlekedési táblákat is. 
2018.04.05. 11:06 |

Székesfehérvár belterületén, a Seregélyesi úti körforgalom után, a bal oldali buszöbölnél kezdődik a felújítás, ami a 62-es út végszelvényéig, a Budai útig tart. A felújítás tartalmazza a Budai út-Kadocsa út csomópont burkolatcseréjét is.

A teljes egészében állami finanszírozásból megvalósuló felújításról Vargha Tamás országgyűlési képviselő, Cser-Palkovics András polgármester és Molnár István a Magyar Közút Fejér Megyei Területi Igazgatóságának vezetője közösen számolt be.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő a felújítás kapcsán kiemelte, hogy ütemezetten, a nyári szünetben újítja fel az állam az utat, mely teljes egészében hazai forrásból valósul meg.

Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere kiemelte, hogy másfél kilométeren újul meg a út és magas teherbírású burkolatot fog kapni. A felújítás alatt türelmet és megértést kért a közlekedőktől, majd megköszönte a több mint 270 millió forintos állami támogatást.
Molnár István a Magyar Közút területi igazgatója elmondta, hogy a 62-es főút M7-es autópálya és a Seregélyesi út között 2008-ban kapott új burkolatot, a Székesfehérvár és Dunaújváros közötti szakasz felújítása pedig 2015 nyarára készült el. Most a Seregélyesi úti körforgalom és a Budai út – Kadocsa utca közötti szakasz újul meg másfél kilométer hosszan.

Az útszakasz a város egyik legnagyobb forgalmú útja, naponta átlagosan 15 ezer jármű halad át rajta, melyből 1300 nehézgépjármű és mintegy 300 autóbusz.

Olyan technológiával újítják fel az utat, hogy hosszú ideig ne kelljen hozzányúlni ami azt jelenti, hogy a szélső forgalmi sávokban 11 cm vastag nagy teherbíró képességű aszfaltburkolatot építenek, a belső sávokban 4 cm-es kopóréteg csere lesz.

A másfél kilométer hosszú szakaszon változatos életkorú kopóréteg található, nagy részben 30 évnél öregebb szakaszok, ennek megfelelően erősen elhasználódott, kátyús repedezett, nyomvályús a szakasz. Az elhasználódott útburkolati rétegeket teljes szélességben lemarják, majd új, nagy teherbírású aszfaltrétegeket húznak az útra. A burkolatban lévő szennyvízcsatorna fedlapokat az új kopóréteg szintjére megemelik és a vízelvezetést biztosító víznyelőrácsokat is kicserélik. A szakaszon található három autóbusz öblöt szintén teljesen felújítják amik bazaltbeton burkolatot kapnak, így nem süllyednek majd meg. A forgalombiztonság javítása érdekében a kopott KRESZ táblákat is cserélik, illetve tartós útburkolati jeleket festenek fel.

A munkakezdés a tanév befejezése után, június közepén indul és a szerződés szerint a kivitelezőnek 90 nap áll rendelkezésre a munkák elvégzésére. Cél azonban, hogy iskolakezdésre a munka elkészüljön, a forgalom lehetséges legkisebb zavarása mellett. A kivitelezést csak folyamatos sávzárások mellett lehet végezni, ezért torlódások várhatók, de a nyári időszakban valószínűleg ezek mértéke kisebb lesz.

Városfejlesztés

 1. Folytatódnak a faültetések - egy év alatt 1200 fát és 11.000 bokrot ültettek Fehérváron

  Pénteken a zöld beruházások témakörben folytatódott a város polgármesterének 2018-as fejlesztéseket értékelő tájékoztató sorozata. Elhangzott, hogy csak a tavalyi évben 1200 nagy körméretű fát, több mint 11.000 bokrot és cserjét telepítettek Székesfehérváron és a 170.000-et is meghaladta az elültetett virágok száma. Hamarosan pedig erdőtelepítés is kezdődik a város szélén.

  2019.01.18.
 2. Hétfőn elkezdődnek a Rendház épület felújításának előkészítő munkálatai

  Az Árpád-ház Program keretében újul meg a Szent István Király Múzeum főépülete, a Rendház. A barokk műemlék a felújítást követően országos jelentőségű kiállításnak ad helyet, és a Belváros új élményhelyszínévé válva alkalmas lesz nemzetközi tárlatok fogadására is. A javaslatot pénteken tárgyalja a közgyűlés, az előkészítő munkálatok hétfőn kezdődnek.

  2019.01.17.
 3. További közműcserékkel folytatódik a Berényi út felújítása

  Amint az időjárás lehetővé teszi tovább folytatódik a Berényi út felújítása. A Királykúti körforgalom alatt már kicserélték az összes nagy közművezetéket. Ez a munka tovább folytatódik egészen a Vértanú utcáig, majd ezután teljes pályaszerkezet cserével együtt újítják fel az utat. A járdák is megújulnak mindkét oldalon, illetve kerékpársáv is épül. A kivitelező nyárra szeretne végezni a teljes felújítással.

  2019.01.16.
 4. Kezdődik a Vadmadárkórház és egy új közösségi épület építése a Sóstón

  A Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujánál hamarosan elkezdődhet a vadmadár bemutató és gondozó épület, illetve egy új közösségi ház kialakítása. A Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány számára létesítendő bázis, gondozó és bemutató épület, illetve közösségi ház az önkormányzati tulajdonban lévő, 25 ezer négyzetméteres területen valósul meg a Sárkeresztúri út mellett.

  2019.01.08.
 1. Járdákat újítottak fel és parkolót építettek a Szeder utcai bolt környékén

  Befejeződött az út- és járdafelújítás, valamint parkolóépítés a Szeder utcában. A beruházás a Városgondnokság ÚT 2017-19. program keretében, mintegy 86 millió forintból valósult meg. A térköves járda mellett 24 újabb parkolóhely is segíti ezentúl a szedreskertiek mindennapjait.

  2018.12.21.
 2. SafeCross okos zebra védi a gyalogosokat a Horvát István és a Gyümölcs utca között

  A Horvát István és a Gyümölcs utca kereszteződésében már működik a SafeCross Okos Zebra rendszer, ami biztonságosabbá teszi az átkelést a gyalogosok számára. A mintegy 2 millió forintért a Generali a Biztonságért Alapítvány által telepített megoldás az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel a figyelmet az autósok figyelmét az éppen áthaladó gyalogosokra. 

  2018.12.17.
 3. Fehérvár az okosvárosok útján - különleges parkolási infrastruktúrát telepítettek

  Országosan is különleges fejlesztést mutattak be hétfőn Székesfehérváron; a város - a Vodafone NB-IoT SmartParking szenzoraival bővítve digitális eszközparkját - lehetővé teszi lakói számára az okosparkolás lehetőségét. A szolgáltató rendszerének köszönhetően Fehérváron mintegy száz parkolóhely foglaltsági állapotát követhetik nyomon az autósok mobiltelefonjuk segítségével. A századik parkolószenzort Fehérvár polgármestere személyesen telepítette a Jávor Ottó téren.

  2018.12.10.
 4. Vízelvezetéssel védik a Fehérvárnak is kulcsfontosságú csóri vízbázist

  Fontos beruházás készült a közelmúltban a Székesfehérvár város vízellátásában meghatározó szerepet játszó csóri vízbázis védelmére. Kiépítettek egy 98 méter hosszú túlfolyó vezetéket, amely a következő években – átmeneti megoldásként – biztonságosan elvezeti a felesleges vízmennyiséget. Közben tervezik a végleges, hosszú távú megoldást is.

  2018.12.06.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek