Május 20-án ismét Székesfehérvárra jön a Richter Egészségváros

Harmadik alkalommal látogat Székesfehérvárra május 20-án, szombaton a Richter Egészségváros. A magyar gyógyszergyártó vállalat 2009-ben életre hívott egészségmegőrző programja keretében többféle szűrésen és tanácsadásokon vehetnek részt az érdeklődők a Palota kapu téren, ezt megelőzően egy felvezető séta lesz a Hotel Magyar Királytól 9 órai kezdéssel. A vizsgálatok ingyenesek, előzetes bejelentkezés nem szükséges. 
2023.05.04. 14:02 |
Május 20-án ismét Székesfehérvárra jön a Richter Egészségváros

A rendezvény részletes programját ITT találja!

Minden eddiginél szélesebb körű egészségmegőrző programmal és az egészséges életmód mellett elkötelezett ismert személyekkel – Rudolf Péter színművésszel, műsorvezetőkkel és sportolókkal – érkezik Székesfehérvárra a Richter Egészségváros. Május 20-án, szombaton 9.00 órakor indul a felvezető séta a Hotel Magyar Királytól a Palotai kapu térig, ahol a késő délutáni órákig egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon túl interaktív és informatív előadásokon, illetve szórakoztató színpadi programokon lehet részt venni. Ezzel minden korosztály számára tartalmas és hasznos időtöltést kínálnak, ám aki nem tud eljönni, az a Facebook-on online is kapcsolódhat az előadásokhoz.

A Richter kampánya ezúttal is kettős célt szolgál: a csatlakozók sokat tesznek a saját egészségükért, emellett a részvételükkel adománypontokat gyűjtenek a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház támogatására. A reggeli sétán való részvétel 500 forint, majd a rendezvényre történő első belépés 1.000 forint értékű adománypontot jelent, ezután minden szűrésért, tanácsadásért, élőben vagy online meghallgatott előadásért 500 forint értékű pontot adnak. A pontok hozzáadódnak a Richter által felajánlott 3 és félmillió forintos alapadományhoz, továbbá – dr. Cser-Palkovics András polgármester bejelentése szerint – Székesfehérvár Önkormányzata ugyanekkora összegű támogatást biztosít. Így lényegében az napközben gyűjtött pontok a 7 milliós összalapot gyarapítják, majd a teljes támogatást megkapja a Szent György Kórház. A közös cél a betegellátás színvonalának javítása.

A Palotai kapu téren közel 30 szűrésen és tanácsadáson vehetnek részt a rendezvényre látogatók, a vizsgálatokat a kórház dolgozói végzik. Többek között lesz prosztataszűrés (PSA), csontritkulásszűrés- és csontsűrűségmérés, bőr- és körömgombaszűrés, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, érszűkület-vizsgálat, neuropátiaszűrés cukorbetegeknek, valamint patikai, memóriazavar-, dietetikai, asztma, diabetológia, nőgyógyászati és urológiai tanácsadás is.

Családi programokkal is várják az érdeklődőket: a 9.45-kor kezdődő Katus Attila torna mellett számos táncelőadást és színpadi bemutatót láthatnak a helyszínre látogatók, 14:30 órakor pedig Szabó Ádám lép a színpadra.

A Richter a Nőkért sátorban egész nap életmód-előadások zajlanak Szily Nóra, Jaksity Kata, Molnár Andi és Béres Alexandra jóvoltából, míg a legkisebbeknek bábszínház, gyermeksarok, interaktív élményszoba látogatás, virtuális gyárlátogatás és elsősegély bemutató nyújt szórakozást.

Fehérvárra érkezik Rudolf Péter színművész is, aki 2009 óta aktív résztvevője a kampánynak.

A személyes jelenlét mellett online is lehetőség van az adományalap gyarapítására, ugyanis a Richter Egészségváros Facebook-oldalán több előadást online is közvetítenek. A bejegyzésekhez fűzött aktivitások szintén adománypontokat érnek – minden kedvelés, hozzászólás és megosztás 500 forintot jelent.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Richter kampánya példaértékű társadalmi felelősségvállalási program, amely fontos és jó célra hívja fel a figyelmet. A támogatásban részesülő Szent György Kórház a térség legnagyobb és kiemelten fontos egészségügyi intézményeként nem csak a székesfehérváriakat szolgálja.

A program aktivitásra serkent kettős jelleggel: a résztvevők foglalkoznak a saját egészségükkel, emellett az adománypontokkal támogatják a kórházat. A Richter és a város között az elmúlt években kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően az Önkormányzat idén is a cég alapadományával megegyező mértékű, azaz 3 és félmillió forintos támogatással járul hozzá a gyűjtéshez. Fehérvár polgármestere hozzátette, fontos, hogy minél többen eljöjjenek és – kihasználva az egyedülálló lehetőséget – vegyenek részt az ingyenes szűréseken, ezzel gyűjtsék a pontokat. „A kórház kérdése közügy, és most tehetünk érte. Ez személyesen annak az egyénnek is jó, aki csatlakozik. Ennél jobb kezdeményezést nem tudok elképzelni! Jót tehetünk egy jó célért!” – fogalmazott a városvezető.

Dr. Reiber István PhD főmunkatárs, címzetes egyetemi docens, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház belgyógyásza köszönetét fejezte ki a Richternek és Székesfehérvár Önkormányzatának egyaránt. Mint mondta, a COVID-járvány előtt a kórház és a város által szervezett nagyszabású szűrőprogramokon, valamint a korábbi Richter Egészségváros kampányokon is sokan vettek részt, így ezek minden közreműködő örömére eredményesek voltak.

A kórház legfontosabb célja, hogy minél kevesebb beteg legyen. Ez úgy érhető el, ha már gyerekkortól kezdve igyekszünk megőrizni az egészségünket és megelőzni a betegségeket. Önkritikusan el kell azonban ismernünk, hogy Magyarországon van még mit tennünk, igenis hirdetni kell, hogy érdemes egészségesen élni. Mint mondta: kiemelten fontos eljönniük azoknak, akik a hétköznapokban nem jutnak el a szűrésekre. Szembesülhetnek azzal, hogy valójában mennyire egészségesek, illetve van-e olyan állapotváltozás, amivel érdemes foglalkozniuk, hogy több esélyt adjanak a hosszú, egészséges életre.

Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályának csoportvezetője hangsúlyozta, tapasztalataik szerint fontos, hogy tisztában legyünk a prevencióval, a saját állapotunkkal, és ne akkor forduljunk orvoshoz, ha már nagy a baj. Legyünk tudatosak, és előzzük meg a komoly betegségeket!

A Richter Egészségváros 2009 óta 94 városba jutott el, 215 résztvevő csatlakozott a kampányhoz, több mint 222 ezer szűrést végeztek el és több mint 500 millió forint adományt gyűjtöttek.

A szűrésen résztvevők karszalagot kapnak, ennek segítségével regisztrálják az adománypontjaikat. Lesz továbbá egy kis füzet is, amiben mindenki vezetheti az elvégeztetett vizsgálatokat. A Szent György Kórháznak a nap során összegyűjtött adomány teljes összegét a nap zárásakor, várhatóan 17.30 órakor hirdetik ki.