Magyar és ukrán nyelvű tájékoztatót tett közzé dr. Cser-Palkovics András

Már több mint 3 millió forint érkezett magánszemélyektől az adományszámlára, és 100 fő fölött van a Székesfehérváron elszállásolt menekültek száma - újabb, részletes tájékoztatást adott dr. Cser-Palkovics András az Ukrajnában zajló háború kapcsán kialakult helyzetről. Fogyasztásra kész élelmiszerekre van most a legnagyobb szükség a városi adományponton!
2022.03.04. 12:26 |
Magyar és ukrán nyelvű tájékoztatót tett közzé dr. Cser-Palkovics András

A város polgármesterének közösségi oldalán közzétett bejegyzés a szálláskereséssel és az idegenrendészeti eljárás menetével kapcsolatos részeit - a Székesfehérvári Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat segítségével - ukrán nyelvre lefordítva is olvashatják a magyarul nem beszélő menekültek:

Tisztelt Fehérváriak!

A háború tombolása sajnos nem csillapodik Ukrajnában. Amellett, hogy aggódással bízunk a mielőbbi békében, a menekültek segítése érdekében a maga területén mindenki megtesz mindent. Az első szavam ezért mindenképpen a háláé: szeretnék köszönetet mondani azért a csodálatos összefogásért és rengeteg felajánlásért, ami magánszemélyektől, közösségektől, civil szervezetektől, intézményektől és cégektől az elmúlt napokban érkezett!

1. Több kérdés érkezett hozzám, ezért fontos tisztázni, hogy a helyi közösségek és a város által kezdeményezett gyűjtés két irányban zajlik: egyrészt a határra kerülnek az adományok, másrészt pedig a városba érkező egyre nagyobb számú menekült ellátását segítik.

2. Székesfehérvár Önkormányzata tárgyi és pénzbeli felajánlásokat is fogad, illetve mi magunk 25 millió forintot különítettünk el az Ukrajnából érkezők ellátásának segítésére. A város által nyitott adományszámlára eddig már több mint 3 millió forintnyi felajánlás érkezett. Az adományszámla száma: 12023008-00153647- 06700001

3. A tárgyi felajánlásokat az önkormányzat megbízásából az Alba Bástya Központ koordinálja. Hogy elsősorban mire van szükség a városunkba érkezett menekültek ellátásához, és mikor, hova lehet ezeket az adományokat eljuttatni, arról ITT tájékozódhatnak!

4. Eddig már több mint 100 főt szállásoltunk el munkásszállásokon és kollégiumokban. Az önkormányzati kezelésben lévő szálláshely-kapacitások azonban lassan megtelnek. Kialakítunk azonban még egy olyan kis központot mintegy 30 férőhellyel, ahova 1-2 napig el lehet helyezni a hozzánk érkező menekülteket. Innen aztán a feladattal rendelkező állami szervezetrendszer illetékesei irányíthatják majd a rendelkezésre álló, állami szervezetek által megjelölt szálláshelyre őket.

5. Folyamatos az egyeztetés a megyei védelmi bizottság elnökével és tagjaival. Nagyon fontos tisztázni, hogy minden területen megvannak a feladatok ellátására kijelölt, elsősorban állami hatóságok, illetve megvannak a szükséges eljárásrendek. Éppen ezért kérem, hogy senki ne hozzon el menekülteket a határról Székesfehérvárra anélkül, hogy tudná, hol fogja őket elszállásolni, illetve anélkül, hogy a regisztrációjuk megtörtént volna!

6. Szálláshellyel kapcsolatos kérdések: a magyar jogszabályok alapján a menekültek elhelyezésének megszervezéséről állami szervezetek gondoskodnak. Azon ukrán állampolgár tájékoztatása érdekében, akiknek ideiglenes elhelyezésre, szálláshelyre van szüksége – ha azt másképpen az érintett nem tudja megoldani – a Katasztrófavédelem szervezeti rendszere működtet telefonos elérhetőséget. A 0-24 órában működő ügyeleti telefonszámok: +36-22-504-050, +36-30-356-3490.

7. Az idegenrendészeti hatóság kiemelt kérése a magyar határt átlépő menekültekhez az, hogy már a határ átlépése után, az ott felállított idegenrendészeti pontokon történjen meg a menekültek regisztrációja, hiszen ők akkor már onnantól igénybe tudják venni a különböző, számukra biztosított ellátásokat. Amennyiben valaki már itt van városunkban, és korábban nem történt meg a menekültügyi regisztrációja, akkor pedig azt kérnénk, hogy minél hamarabb tegye meg ezt. A helyi hatóság ügyeleti telefonszáma: +3622510755

Az önkormányzat – együttműködve az illetékes hivatalokkal és hatóságokkal – folyamatosan megteszi a szükséges intézkedéseket. Segítsük továbbra is összefogással a városunkba érkezett menekülteket.

Köszönöm, hogy ebben a helyzetben ismét jelesre vizsgázott emberségből a fehérváriak közössége!

Azoknak a menekülteknek az érdekében, akik nem beszélnek magyarul, a tájékoztató 6. és 7. pontját ukrán nyelvre is lefordítottuk, a Székesfehérvári Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat segítségével, amit ezúton is köszönök!

Kedves Hölgyeim és Uraim!

Tragédiának tekintjük és nagyon sajnáljuk, hogy háború tört ki Ukrajnában. A háború nem lehet megoldás, annak csak áldozatai vannak. Bízunk benne, hogy a tárgyalások eredményre vezetnek, minél hamarabb béke lesz Ukrajnában és a menekülő emberek hamarosan haza tudnak majd térni otthonaikba. Addig is szeretnénk azonban, ha tudnák, hogy Székesfehérvár közössége igyekszik a tőlünk telhető segítséget megadni. Ennek jegyében szeretném Önöket pár hivatalos információról is tájékoztatni.

Szálláshellyel kapcsolatos kérdések: a magyar jogszabályok alapján a menekültek elhelyezésének (ez általában munkásszálókon, iskolai kollégiumokban, ideiglenesen kialakított szálláshelyeken tud megtörténni) megszervezéséről állami szervezetek gondoskodnak. Ehhez természetesen városunk is segítséget nyújt.

Azon ukrán állampolgár tájékoztatása érdekében, akiknek ideiglenes elhelyezésre, szálláshelyre van szüksége – ha azt másképpen az érintett nem tudja megoldani – a Katasztrófavédelem szervezeti rendszere működtet telefonos elérhetőséget. A 0-24 órában működő ügyeleti telefonszámok: +36-22-504-050, +36-30-356-3490.

Az idegenrendészeti hatóság kiemelt kérése a magyar határt átlépő menekültekhez az, hogy már a határ átlépése után, az ott felállított idegenrendészeti pontokon történjen meg a menekültek regisztrációja, hiszen ők akkor már onnantól igénybe tudják venni a különböző, számukra biztosított ellátásokat. Amennyiben valaki már itt van városunkban, és korábban nem történt meg a menekültügyi regisztrációja, akkor pedig azt kérnénk, hogy minél hamarabb tegye meg ezt. A helyi hatóság ügyeleti telefonszáma: +3622510755


Шановнi Даст та Панове!

Ми вважаемо, до це дiйсно трагедiя, до сталося в Украiнi та ми спiвчуваемо з Вами. Ми впевненi, що вiйна не може бути рiшенням проблемних питань. Ми сподiваемось, що переговори мiж сторонами приведуть до бажаних результатiв й прийде день, коли всi громадяни Украiни можуть повернутись до дому в Украiну.

Ми хотiли б, щоб Ви знали: громада мiста Секешфегервар намагаеться зробити все, що тiльки в силах зробити. З цього приводу ми бажаемо довести до Вашего вiдома декiлька важливих офiцiйних iнфлрмацiй, а саме:

Що стосуеться питань житла, то ми намагаемось довести до Вашого вiдома, щи сгiдно угорського законодавства Вас, як правило, розмiстять у шкiльних та робочих гуртожитках та тимчасових мiсцях для житла. Звичайно, наше мiсто теж допомагае Вам у цiй справi.
До вiдома тих громадян Украiни, якiм потрiбно/ необхiдно тимчасове розмiщення, якщо Ви не маете iншоi можливостi, будь ласка, звертайтесь до органiв Мiнiстерства Надзвичайних Подiй по телефону:+36-22-504-050 або+36-30-356-3490.

Прохання з боку органiв iммiграцii до всiх бiженцiв, якi перейлши угорський кордон, щоб зразу пiсля переходу кордону Вам необхiдно рееструватися на пунктах iммiграцiцноi служби з метою, щоб Вам змогли надати всi необхiднi iнфлрмацii та допомогу, якi гарантованi для Вас.

У випадку, якщо Ви уже знаходитесь у нашому мiстi та Ви ще не рееструвалися в пунктах iммiграцiйноi служби, просимо негайно дбати про це в Ваших власних iнтересах. Номер телефону мiсцевих органiв по цьому питанню: +3622510755.

В нашому мiстi створено електронну адресу, куди Ви, шановнi громадяни Украiни, зможетн написати Вашi запитання та попросити поради на украiнський мовi. Aдреса: help@szekesfehervar.hu