Megvan a Fehérvár AV19 (régi-) új vezetőedzője

Az EBEL-ben korábban az Olimpija Ljubljana és a Villach edzőjeként komoly sikereket elérő Hannu Järvenpää a Fehérvár AV19 új vezetőedzője. A finn szakember már állt a magyar EBEL-csapat kispadján.

2017.12.01. 14:18 |

Az 54 esztendős finn mester játékosként is szép karriert tudhatott magáénak, hiszen hazája bajnokságából egészen az NHL-ig jutott. Egy térdsérülés miatt az ígéretesen induló tengerentúli karrierje megtört, de így is összesen három szezont húzott le a világ legszínvonalasabb jégkorongligájában, 1986-tól 1989-ig 114 mérkőzésen ölthette magára a Winnipeg Jets csapatának mezét. Ezt követően Finnországban futott be sikeres pályát. Rendszeres meghívót kapott a finn válogatottba is, összesen öt világbajnokságon és egy olimpián kapott szerepet. Legnagyobb sikerét az 1992-es vb-n aratta, amikor a Suomi ezüstérmes lett Svédország mögött. Az aktív játékkal 1995-ben, a Kiekko-Espoo csapatkapitányaként hagyott fel. Sikerekben teli pályafutása elismerésképp 2007-ben beválasztották a finn jégkorong halhatatlanjai közé.

Edzői karrierjét 2003-ben, a finn élvonalbeli SaiPa másodedzőjeként kezdte, majd 2007-ben megkapta első vezetőedzői megbízatását is; Észtország U18-as csapatát irányíthatta az ifjúsági világbajnokságon. EBEL-karrierje 2009-ben kezdődött, három esztendőn át vezette az Olimpija Ljubljana csapatát. A szlovénekkel minden évben előrébb lépett: 2011-ben a legjobb nyolcig, 2012-ben a legjobb négyig jutott - éppen a Fehérvár AV19 ellen, egy sokáig emlékezetes párharcot megnyerve. Még ugyanezen a nyáron a Villach csapatához szerződött, ahol mindhárom szezonjában bejutottak a rájátszásba, sőt, 2014-ben egészen az elődöntőig meneteltek. Az együttműködésnek 2015 novemberében lett vége, majd a szezon végéig csapatunk kispadján állt, és Magyar Kupa győzelmet ünnepelhetett. Az elmúlt másfél évet a DEL2-ben érdekelt Lausitzer Füchse csapatánál töltötte, ahol első évében az év edzőjének választották.

„Megtiszteltetés számomra, hogy visszatérhetek Székesfehérvárra. A legutóbbi alkalommal 4 hónapot töltöttem itt, és nagyon élveztem a munkát. Szerencsére többeket is ismerek a keretből, valamint a klubvezetésből, így nem kell teljesen elölről kezdenünk a munkát. Arra is emlékszem, hogy a Fehérvár AV19-nek kiváló szurkolótábora van, akik minden mérkőzésen teljes odaadással biztatják a csapatot. Most pontosan erre van szükségünk jégen és jégen kívül is. A mottóm Székesfehérváron sem változik: ’Élvezd ki a kemény munkád gyümölcsét!’” – mondta a csapat új vezetőedzője.

Sport

 1. Két érmet szereztek a fehérvári vívók a szolnoki Olimpici Nagydíjon

  A Székesfehérvári Vívó és Szabadidősport Egyesület párbajtőrözői közül Tóth Lázár és Csuta András állhatott fel a dobogóra a legnívósabb hazai korosztályos versenysorozatban. A téli szünet előtti utolsó megmérettetésen számos előkelő helyezést vívtak ki maguknak a fehérvári fiatalok.

  2018.12.11.
 2. Lénárt Péter a királykategória ezüstérmese és hőse lett az ökölvívó országos bajnokságon

  Lénárt Péter, a Varkocs György Box Club versenyzője a hétvégi országos bajnokság királykategóriájában (+91 kilogramm) a legnehezebb és a legnépesebb súlycsoportban indult. Első körben egy rutinos, előző évekből OB érmes, termetes versenyzőt sikerült legyőznie. Az elődöntőben egy volt ifi válogatott, kőbányai bunyóst vert magabiztosan. A döntőben az előző év bajnoka várt rá és a 2. menet közepén egy fejelés miatt Pétert az orvos nem engedte tovább küzdeni, így megosztott pontozással az ellenfele győzött. 

  2018.12.11.
 3. Nagy Angéla ezüst, Kiliti Tamás bronzérmet szerzett az ökölvívó országos bajnokságon

  Három versenyzővel kezdte meg a felkészülést a Videoton Box Club az idei felnőtt országos bajnokságra, közülük Nagy Kornél megsérült, így nem vállalhatta a megmérettetést. Kiliti Ferenc, vezetőedző tanítványai közül a hölgyek 57 kg-os súlycsoportjában Nagy Angéla első éves felnőttként ezüstérmet szerzett. Kiliti Tamás az 56 kilogrammosok között az elődöntőig menetelt, ott az EB 3. helyezett versenyzőtől parázs mérkőzésen kikapott, így bronzéremmel zárt.

  2018.12.11.
 4. Szabadkáról hoztak szép eredményeket a fiatal fehérvári falmászók

  Hétvégén volt Szabadkán a szerbiai bajnokság VIII. Boulder fordulója, melyen Székesfehérvárról Hegedüs-Krisó Dénes a Redrock színeiben D10 kategóriában, testvére Tóth-Krisó Míra a Rotpunkt színeiben D6 kategóriában mérték össze tudásukat a többi ügyes mászóval.

  2018.12.10.

Fehérvári advent

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak