Lövés Szarajevóban - Szentesi Zöldi László könyvét mutatják be ma a Városházán

Szentesi Zöldi László Lövés Szarajevóban - Csuhay József és a Videoton utolsó két perce című könyvének országos bemutatójának a Városháza Díszterme ad otthont MA, szeptember 6-án, hétfőn. A magyar futball története legörvendetesebb vereségének (Željezničar -Videoton 2-1) krónikáját az egykori hősök, szemtanúk és szurkolók társaságában vehetik először kézbe az olvasók. Az eseményt az Interneten élőben is követhetik az érdeklődők.
2021.09.06. 08:54 |

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a helyszínen, és arra is lehetőség nyílik, hogy online formában, élőben kövessék a bemutatót!

Aki élőben látta, soha nem felejti el. 1985. április 24-én a Videoton futballcsapata UEFA-kupa elődöntőt játszott a szarajevói Željezničar otthonában. Két héttel azelőtt a fehérváriak 3-1-re győztek a Sóstói stadionban, de mindenki tudta, hogy a visszavágón a pokol vár a magyar labdarúgókra. A jugoszláv vasutascsapat már-már bedarálta a Videotont, 2:0-ra vezettek, amikor jött Csuhay József..

„Odahaza, Székesfehérváron egész éjjel tartott a karnevál. Amikor lefújták a meccset, a lakóházak, panelek előtt összeverődtek az emberek, és mintha szilveszter lenne, ismerősök és ismeretlenek koccintottak pezsgővel. (…) Mindeközben Szarajevóban a Grbavicából kiszökött a csend. Az a csend, amely Csuhay gólja után fészkelte be magát a szívekbe, majd beleköltözött a kopott fatribünbe, a gyeptéglákba. Hallgatott Szarajevó, a legyőzött város.” – olvasható a magyar futball történetének legörvendetesebb vereségének (Željezničar -Videoton 2-1) krónikájában.

Szentesi Zöldi László újságíró fiatalon maga is futballozott Szegeden. Új könyve nem pusztán az elmúlt fél évszázad egyik legdrámaibb mérkőzésének krónikája, de választ keres arra is, hogy ki mellé szegődik a szerencse, s hogy létezik-e nemzeti mentalitás a futballban. A Lövés Szarajevóban sorra bemutatja az egykori főszereplőket, ellátogatunk a fehérvári hősökhöz és a vesztes boszniai szarajevóiakhoz. A legenda ma is él, mindkét városban, mindkét országban.

Szentesi Zöldi László új könyvét MA, szeptember 6-án, hétfőn 18 órakor mutatják be a Városháza Dísztermében.  Ezt megelőzően, 17 órától dedikálás lesz a Városház téren.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a helyszínen, és arra is lehetőség nyílik, hogy online formában, élőben kövessék a bemutatót!

Sport

 1. Fejesgól döntött, elvesztette bajnoki veretlenségét a Vidi a rangadón

  Először találkozott a szezonban a Mol Fehérvár és a Ferencváros. A csúcsrangadó első félideje kevés helyzetet hozott, gólt pedig egyet sem. A másodikban mindkét kapusnak akadt nagy védése, végül egy szöglet utáni fejessel a Fradi szerezte meg a három pontot.Mol Fehérvár - Ferencváros 0-1

  2021.09.22.
 2. Irányítója nélkül, hosszabbításban nyert az Alba a Paks ellen a kosárnyitányon

  Jonathan Stark a rajt előtt térdsérülést szenvedett, így amerikai irányítóját nélkülözve játszott a Pakssal Szekszárdon az Alba Fehérvár. Rendkívül izgalmas meccsen, hosszabbításban nyert a tizenhat triplát dobó Alba, mindkét csapat száz pont fölött termelt.Atomerőmű SE - Alba Fehérvár 104-106

  2021.09.22.
 3. Helytállt a Győr ellen, csak öttel kapott ki az Alba Fehérvár KC

  Két vereség után fogadta a topfavorit Audi ETO KC-t a fehérvári női kézilabdacsapat a bajnokságban. Boris Dvorsek tanítványai nem játszottak megilletődve, sokáig vezettek is és csak az első félidő végén kerültek nagyobb hétrányba. A másodikat pedig lehozták döntetlenre, így remekül helytálltak a klasszis ellenféllel szemben.Alba FKC - Audi ETO KC Győr 25-30

  2021.09.22.
 4. Fehérvár Sportkönyve – bemutatták Vakler Lajos városi legendákról írt új kötetét

  Városi sportlegendák, sportvezetők életútját tárja az olvasók elé a Fehérvár Sportkönyve című könyv, melyet a Városháza Dísztermében mutattak be kedden. Vakler Lajos szerző a Fehérvéri beszélgetések című televíziós műsorból vette a forrást új, tematikus kötetének elkészítéséhez.

  2021.09.21.
Nyitott tornatermek

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak