Lovasberénybe indul vasárnap a gyógynövénytúra

Apróbojtorján, zsálya, kakukkfű, orbáncfű és galajfélék is kerülhetnek vasárnap a kosarakba a következő Herbarius túrán. Lencsés Rita gyógynövényszakértő vezetésével a lovasberényi János-hegyre kirándulhatunk, hogy feltöltsük a házipatikákat, és ismereteket szerezzünk a felhasználásról, a tartósításról. 
2020.06.27. 09:23 |

A virágzó természet egy újabb gazdag lelőhelyére indul a következő Herbarius program: a kirándulást Lovasberénybe szervezik Lencsés Rita gyógynövényszakértő vezetésével:

„Nyár van, a természet számtalan gyógynövényt kínál. Ideje hogy begyűjtsük az orbáncfüvet, mezei zsályát, kakukkfüvet, galajféléket.”

Az apróbojtorján, a ’zöld antibiotikum’ igazi kincse a házipatikáknak, az orbáncfűolaj gyógyítja a napégést, de teaként is lehet fogyasztani, hangulat- és kedélyjavító hatása miatt kedvelik. Virágzik még a mezei zsálya: jó fertőtlenítő hatású illóolajakat tartalmaz, és a kakukkfűvel együtt kiváló légúti problémák kezelésére.

A házipatikák feltöltéséről, a tartósításról és a felhasználásról is esik majd szó, és a résztvevők a kosaraikat is megtölthetik a kiránduláson.

A találkozó június 28-án, vasárnap 9 órakor lesz a Verebi elágazás nevű buszmegállóban, ahonnan autókkal megy tovább a csapat a János-hegyre.

A szervezők kérik, hogy mindenki hozzon vágóeszközt és papírzacskót a gyűjtéshez, a kóstolóhoz pedig saját poharat. A megközelítés egyéni, a tömegközlekedőknek a fehérvári buszpályaudvarról 8.30 órakor induló járatot javasolják. A túra körülbelül 13 óráig tart, a részvételi díj 1.300 forint.

A kirándulásra a tervezhetőség érdekében előzetes bejelentkezés szükséges: a krizsanypannus@gmail.com, a 70/338-6173-as vagy a lencsesrita82@gmail.com, illetve a 30/296-6480-as elérhetőségeken. A program részleteiről az esemény facebook oldalán lehet tájékozódni.

Fehérvári színes

 1. Szak-Ma tárbor az Árpádban - varrnak, forrasztanak és még "villanyt" is szerelnek

  Az Árpád Szakgimnázium ingyenes, a szakmákhoz kapcsolódó nyári Szak-Ma tábort szervezett általános iskolásoknak. A mai kreatív napon csodálatos, gépi és kézi varrással készített hajpántok születtek, a villamos műhelyben pedig komplett kis díszasztalokon dolgoztak a gyerekek, a nagyobbak világítási kapcsolásokat is szereltek.

  2020.07.02.
 2. Az Idő Van zenekar unplugged koncertje szombaton a Nyolcas Műhely udvarán

  Július 4-én, szombaton 19:30 órától az Idő Van zenekar ad unplugged koncertet a Nyolcas Műhely udvarán. 17 órakor kapunyitás, az estét becsületkasszával lehet támogatni.

  2020.07.02.
 3. Megismételhetetlen retró hétvége a Balaton északi partján Fehérvárról induló vonatokkal

  Az elmúlt évek nagy sikerű rendezvénye újból visszatér a Balaton északi partjára! A Székesfehérvár és Balatonfüred közötti fejlesztések – különösen a villamosítás – a következő években jelentősen át fogja alakítani a vonal arculatát, így számos helyen akár megismételhetetlen utazási és fényképezési lehetőségek várnak majd a résztvevőkre!

  2020.07.01.
 4. Virágözön - kannarózsák és begóniák színezik a Kossuth-udvart

  Az Órajáték mellett pompás egynyári virágözön színezi a teret, begóniákkal, kannarózsával és kúpvirággal. A Pelikán-udvar felé pedig egy évelős-örökzöldes-lombhullatós-díszcserjés ágyás mellett sétálhatunk el, ami zsályával, levendulával és gyöngyvesszővel díszít. 

  2020.07.01.
 1. Zöldellő kertek - öngondoskodó háztartások a Székesfehérvári Egyházmegyében

  A Székesfehérvári Egyházmegyében is javában folynak a munkálatok a Katolikus Karitász öngondoskodó háztartásokért indított országos segélyprogramjainak köszönhetően. A Zöldellő kertek-vetőmag programban az egyházmegye területén száz család vesz részt, tizenöt településen. A rászoruló családok több mint húszféle vetőmagot kaptak ingyenesen, amelyeknek elültetése, gondozása a család feladata. 

  2020.07.01.
 2. Tűzoltók és közutasok közös „kosarazása” a barátság világnapján

  Ma van a barátság világnapja, ebből az alkalomból egy rendhagyó látogatásra hívta a Katasztrófavédelem a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársait, a székesfehérvári laktanyába.

  2020.06.30.
 3. Hogyan erősödjünk gyógynövényekkel? - Dr. Hajdu Zsanett, biológus online előadása

  Július 1-jén, szerdán 18 órakor kezdődik a Vörösmarty Mihály Könyvtár első, élő online előadása, amelyben Dr. Hajdu Zsanett, gyógynövényszakértő biológust hallhatják, aki az előadásban azt járja körbe, hogy ebben a különös helyzetben milyen módon készíthetjük fel szervezetünket a várható kihívásokra.

  2020.06.30.
 4. Taroltak a karamellás fagylaltok a fehérvári regionális elődöntőn

  Damniczki Balázs Tonka-mogyoró Affogato és a Füredi Fagyizó Passió-karamell, illetve Törökmézes vanília fagyija még mindig versenyben vannak azért, hogy 2020-ban elnyerjék az Év Fagylaltja címet – derült ki ma reggel a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett verseny első regionális elődöntőjén. 

  2020.06.30.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2