Befejeződött a Táncsics iskola energetikai korszerűsítése, külsőleg is megújult az intézmény

Lezárult a komplex energetikai felújítás a Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskolában. Közel 300 millió forintból korszerűsítették a nyílászárókat, és elkészült a hőszigetelés és a napelemes rendszer is. A küllemében is megújult, szép és vonzó épületben hétfőn sajtónyilvános bejárást tartottak, ahol elhangzott, hogy hamarosan a Hétvezér iskolában kezdődik hasonló volumenű felújítás.
2023.11.06. 14:47 |
Befejeződött a Táncsics iskola energetikai korszerűsítése, külsőleg is megújult az intézmény

Székesfehérvár Önkormányzata 1.582.604.450 Ft összegű, száz százalékos európai uniós támogatást nyert el a tulajdonában lévő szociális, nevelési és oktatási intézmények energetikai fejlesztésére. Az épületek túlnyomó többsége az elmúlt 50 évben épült, megújuló energetikai rendszer egyiknél sem működött.

Az első ütem 18 nevelési, oktatási intézmény felújítását foglalja magában, amelyből 3 épületben – köztük a Táncsics Mihály Általános Iskolában – zajlott átfogó, teljes körű energetikai korszerűsítés.

Többek között hőszigetelték az iskola homlokzatát, a padlásfödémet, korszerű nyílászárókat, valamint napelemes rendszert szereltek fel. Az iskola teljesen másképp néz ki, mint korábban, az élénk, letisztult homlokzati színezésnek köszönhetően sokkal barátságosabb, vonzóbb lett – hangzott el a hétfői sajtónyilvános bejáráson.

Székesfehérvár számára kiemelten fontosak az iskolák, és ez nem változott meg attól, hogy már nem az önkormányzat a fenntartó.

A nyertes európai uniós forrásból számos iskola energetikai felújítása történt már meg, zajlik most is, vagy éppen fog elkezdődni – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki kiemelte: a Táncsics iskola Maroshegy egyik legfontosabb intézménye, amely mintegy 10 ezer lakosával akkora, mint egy kisváros. Hozzátette, hátravan a tető felújítása, melynek pénzügyi fedezetét még keresik. Pontosan ilyen és hasonló célok teljesítése szempontjából fontos, hogy megérkezzenek a 2021-2027-es európai uniós források Székesfehérvárra, az iskolák korszerűsítésére. Elhangzott továbbá, hogy hamarosan a Hétvezér Általános Iskolában kezdődik hasonlóan nagy volumenű felújítás.

Török Szabolcs tankerületi igazgató köszönetét fejezte ki az Önkormányzat gondos tulajdonosi hozzáállásáért, amely országosan példaértékű. A város egyetértésével sorra újulnak meg az állam vagyonkezelésében lévő iskolák. Székesfehérvár számára stratégiai fontosságú, hogy odafigyeljenek a köznevelési intézményekre. A Tankerület is keresi a pályázati lehetőségeket, és saját forrást is fordít az iskoláira. Ha ez találkozik a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzat szándékával, akkor jó dolgok születnek.

Nagyné Rehák Lilla intézményvezetői feladatot ellátó igazgatóhelyettes nagyon fontosnak nevezte az energetikai felújítást a Táncsics iskola mindennapi működése szempontjából. A külső megújítás, a barátságos homlokzat pedig nem csak a szülőknek, a gyerekeknek és a dolgozóknak, hanem mindenkinek sokat jelent, aki ránéz az épületre.

Mészáros Attila alpolgármester arról beszélt, hogy korábban a Táncsics iskolában már megújultak a vizesblokkok egy erre a célra indított, átfogó városi program keretében, így a mostani felújítás egy második blokknak tekinthető. Kiemelte, hogy idén ősszel indul még a Hétvezér Általános Iskola, valamint az Arany János Iskola autista tagozatának és az Aranykéz Középiskola és Szakiskola által használt Budai úti épületnek a felújítása, illetve pénteken tárgyalja majd a Közgyűlés a Vasvári Pál Gimnázium felújításával kapcsolatos közbeszerzési eljárás kiírását.

Városfejlesztés

 1. Zöld bajnok Fehérvár!

  A lakossági LED-csereprogram legjobbjai között szerepelt Székesfehérvár. A CYEB Kft. által két évvel ezelőtt indított, a lakossági energiamegtakarítást segítő ingyenes programhoz Székesfehérvár Önkormányzata is sikeresen csatlakozott.

  2024.05.29.
 2. Városfejlesztés a levegőből

  Januárban látott napvilágot A jövő települései Magyarországon című tanulmány az Egyensúly Intézet jóvoltából, mely a vármegyeszékhelyek fejlettségét vizsgálva Székesfehérvárt az első helyre sorolta. Cikkünkben egyetlen városrész fejlődését mutatjuk meg a 2011 februárjában és 2024 áprilisban készült légi fotókkal: a Budai út és az M7-es közötti területet, az Alba Ipari Zónát, ahol pár év alatt egy új gazdasági erőcentrum jött létre cégek százaival, munkahelyek ezreivel.

  2024.05.24.
 3. Egyedülálló energetikai fejlesztés

  Országosan is egyedülálló szintű energetikai fejlesztést hajtottak végre az Alba Regia Sportcsarnokban. A Gáz utcai csarnok tetejére olyan napelemrendszert telepítettek, amely nem csak energiát képes termelni, hanem akár későbbi felhasználásra is képes elraktározni azt. A módszerrel jelentős üzemeltetési költségcsökkentés érhető el a létesítményben. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertették csütörtök délután.

  2024.05.23.
 4. Elkészült a felújítása

  Átadták csütörtökön a felújított Szent György-kutat a Felsővárosban. Bory Jenő szobrászművész alkotása a városrész határán, az Illyés Gyula tér sarkán kapott új helyet. A felújításról Földi Zoltán önkormányzati képviselő tájékoztatott a közreműködő szakemberek részvételével, majd Nyárai-Horváth István Felsőváros plébánosa áldotta meg az alkotást.

  2024.05.23.