Befejeződött a Táncsics iskola energetikai korszerűsítése, külsőleg is megújult az intézmény

Lezárult a komplex energetikai felújítás a Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskolában. Közel 300 millió forintból korszerűsítették a nyílászárókat, és elkészült a hőszigetelés és a napelemes rendszer is. A küllemében is megújult, szép és vonzó épületben hétfőn sajtónyilvános bejárást tartottak, ahol elhangzott, hogy hamarosan a Hétvezér iskolában kezdődik hasonló volumenű felújítás.
2023.11.06. 14:47 |
Befejeződött a Táncsics iskola energetikai korszerűsítése, külsőleg is megújult az intézmény

Székesfehérvár Önkormányzata 1.582.604.450 Ft összegű, száz százalékos európai uniós támogatást nyert el a tulajdonában lévő szociális, nevelési és oktatási intézmények energetikai fejlesztésére. Az épületek túlnyomó többsége az elmúlt 50 évben épült, megújuló energetikai rendszer egyiknél sem működött.

Az első ütem 18 nevelési, oktatási intézmény felújítását foglalja magában, amelyből 3 épületben – köztük a Táncsics Mihály Általános Iskolában – zajlott átfogó, teljes körű energetikai korszerűsítés.

Többek között hőszigetelték az iskola homlokzatát, a padlásfödémet, korszerű nyílászárókat, valamint napelemes rendszert szereltek fel. Az iskola teljesen másképp néz ki, mint korábban, az élénk, letisztult homlokzati színezésnek köszönhetően sokkal barátságosabb, vonzóbb lett – hangzott el a hétfői sajtónyilvános bejáráson.

Székesfehérvár számára kiemelten fontosak az iskolák, és ez nem változott meg attól, hogy már nem az önkormányzat a fenntartó.

A nyertes európai uniós forrásból számos iskola energetikai felújítása történt már meg, zajlik most is, vagy éppen fog elkezdődni – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki kiemelte: a Táncsics iskola Maroshegy egyik legfontosabb intézménye, amely mintegy 10 ezer lakosával akkora, mint egy kisváros. Hozzátette, hátravan a tető felújítása, melynek pénzügyi fedezetét még keresik. Pontosan ilyen és hasonló célok teljesítése szempontjából fontos, hogy megérkezzenek a 2021-2027-es európai uniós források Székesfehérvárra, az iskolák korszerűsítésére. Elhangzott továbbá, hogy hamarosan a Hétvezér Általános Iskolában kezdődik hasonlóan nagy volumenű felújítás.

Török Szabolcs tankerületi igazgató köszönetét fejezte ki az Önkormányzat gondos tulajdonosi hozzáállásáért, amely országosan példaértékű. A város egyetértésével sorra újulnak meg az állam vagyonkezelésében lévő iskolák. Székesfehérvár számára stratégiai fontosságú, hogy odafigyeljenek a köznevelési intézményekre. A Tankerület is keresi a pályázati lehetőségeket, és saját forrást is fordít az iskoláira. Ha ez találkozik a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzat szándékával, akkor jó dolgok születnek.

Nagyné Rehák Lilla intézményvezetői feladatot ellátó igazgatóhelyettes nagyon fontosnak nevezte az energetikai felújítást a Táncsics iskola mindennapi működése szempontjából. A külső megújítás, a barátságos homlokzat pedig nem csak a szülőknek, a gyerekeknek és a dolgozóknak, hanem mindenkinek sokat jelent, aki ránéz az épületre.

Mészáros Attila alpolgármester arról beszélt, hogy korábban a Táncsics iskolában már megújultak a vizesblokkok egy erre a célra indított, átfogó városi program keretében, így a mostani felújítás egy második blokknak tekinthető. Kiemelte, hogy idén ősszel indul még a Hétvezér Általános Iskola, valamint az Arany János Iskola autista tagozatának és az Aranykéz Középiskola és Szakiskola által használt Budai úti épületnek a felújítása, illetve pénteken tárgyalja majd a Közgyűlés a Vasvári Pál Gimnázium felújításával kapcsolatos közbeszerzési eljárás kiírását.

Városfejlesztés

 1. Felújítják a Barátság Házát

  A Modern Városok Program keretében kapott forrásokból indulhat el a Barátság házának részleges felújítása és átalakítása - írta Facebook oldalán Székesfehérvár polgármestere. "Erre az épületre is ráfér a renoválás, hiszen városunk kulturális, közösségi intézményei és civil szervezetei állandó helyhiánnyal küzdenek, ebben is jelenthet majd előrelépést a mostani beruházás."

  2023.11.19.
 2. Óvodák újultak meg

  Hét óvoda, két bölcsőde és két szociális intézmény fejlesztésére összesen 415 millió forintot költött saját forrásból Székesfehérvár Önkormányzata az elmúlt időszakban. A munkálatok sokrétűek voltak, hiszen az igényeknek megfelelően újult meg a tetőszerkezet, a fűtésrendszer, cseréltek nyílászárókat, vagy szépült meg a homlokzat.

  2023.11.16.
 3. Megújult a Táncsics iskola

  Lezárult a komplex energetikai felújítás a Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskolában. Közel 300 millió forintból korszerűsítették a nyílászárókat, és elkészült a hőszigetelés és a napelemes rendszer is. A küllemében is megújult, szép és vonzó épületben hétfőn sajtónyilvános bejárást tartottak, ahol elhangzott, hogy hamarosan a Hétvezér iskolában kezdődik hasonló volumenű felújítás.

  2023.11.06.
 4. Történelmi pillanat

  Pénteken délután egy kis időre birtokba vehette a még épülő Alba Aréna jegét a Hydro Fehérvár AV19 csapata. A fehérvári hokisok egy sajtónyilvános esemény keretein belül 2x8 perces mérkőzésen tesztelték le jövőbeli otthonukat, ahol a történelmi első gólt is meglőtték. A tervek szerint a hokisok a következő szezont már az új csarnokban kezdik.

  2023.11.03.