Lerakták a Corvinus új, székesfehérvári épületének az alapkövét

Letették csütörtökön délelőtt az alapkövét a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának. A régi laktanyaépület teljes gépészeti és esztétikai restauráción esik át, stílusa azonban nem változik és a tervek szerint 2019 májusára készül el a felújítás.
2018.03.08. 14:16 |

Az előadótermek és laborok mellett egy modern könyvtár is lesz az új épületben, a területen pedig hamarosan egy olyan egyetemi kisváros alakul ki sportcsarnokkal és a századelő hangulatát idéző épületekkel, árnyas fák alatti, zöld közösségi terekkel.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 1,475 milliárd forint támogatást nyert el a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának infrastrukturális fejlesztésére és tudásközpontjának kialakítása.

Az új campusépület alapkövét Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, Cser-Palkovics András polgármester és Pavlik Lívia kancellár, Lánczi András a Budapesti Corvinus Egyetem rektora és Vargha Tamás Fehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi államtitkár közösen rakta le.

Néhány hete már elkezdődött a Budai úti volt laktanyaépület bontása, melynek csaknem másfél milliárdos rekonstrukcióhoz hozzájárul a város is. A Széphő Zrt. kiépíti a távhővezetéket az épületig, a Zrínyi utcában új szennyvíz és csapadékvíz csatorna épül, továbbá a zöldfelület fejlesztését és a parkolási lehetőségek kialakítását is segíti Székesfehérvár.

2019 májusára készül el az új épület

A mintegy kétezer négyzetméter alapterületű épületben összesen öt előadóterem lesz, melyből a legnagyobb 160 fős lesz a földszinten, de lesz egy 80 és egy 40 fős terem is. Oktatótermek, szemináriumi termek, konzultációs szobák és számítógépes oktatószobák is épülnek, az emeleten pedig egy könyvtár szolgálja majd a hallgatókat azokon a helyiségeken kívül, ami egy modern egyetemi campus épülethez szükséges.

Dr. Pavlik Lívia kancellár köszöntőjében a múltba kalauzolta a hallgatóságot: 70 évvel ezelőtt vált önállóvá a Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem, a mai BCE jogelődje. A kancellár párhuzamot vont az 1948-ban és a 2018-ban az egyetemet érintő események között, amelyek jelentős infrastrukturális beruházásokat jelentettek-jelentenek az intézmény számára: „Újra egy romos épület előtt állunk, és építkezésbe kezdtünk, amely nem csupán egy épület, hanem sokkal inkább a tudomány továbbépülését jelenti.” – fogalmazott. Dr. Pavlik Lívia felidézte az eredetileg a lovassági laktanyához épült tiszti épületek történetét, amelyek egyik tagja lesz a campus új épülete: „A beruházást döntő részben finanszírozó EU-s forrás mellett jelentős összegű helyi önkormányzati, valamint intézményi saját forrás is megjelenik a beruházás finanszírozásában, ami mutatja, hogy a fehérvári campus fejlesztése közös érdekből történik.

Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár azt fejezte ki, hogy nem tipikus esemény részesei a megjelentek, hiszen egy már álló épület alapkövét készülnek lerakni: nem rombolták le a régi épületet, hanem azt felhasználva fogják új tartalommal megtölteni – aminek szimbolikus jelentősége is van. Az államtitkár felidézte azt a három évvel ezelőtti eseményt, amikor a polgármesterrel először beszéltek a dinamikusan fejlődő Székesfehérvár felsőoktatásának jövőjéről: „Az nem lehet, hogy ebből a városból a diákok elmenjenek Budapestre tanulni, majd utána nem jönnek vissza, és így az itteni vállalatok munkaerő-problémákkal küzdenek.” A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérváron létrehozott campusával kapcsolatban kiemelte: „Az akkori hallgatói jelentkezői létszámhoz képest ma háromszor annyian jelentkeztek ide első helyen. Ez azt jelenti, hogy nemcsak hogy jó volt a nem tipikus ötlet, hanem úgy tűnik, hogy ezt a környezetünk is elfogadta. Bízunk benne, hogy azok a hallgatók, akik itt fogják megkezdeni és befejezni a Corvinus Egyetem alap- vagy mesterképzését, valóban Székesfehérváron maradnak – az egyetem és a város mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez így legyen.” – fogalmazott az államtitkár, és a csak itt megtalálható képzésekre, illetve a duális képzési formára utalt, valamint a jó gyakorlatot méltatta a beruházás kapcsán.

A nőket, majd a diákokat külön köszöntötte dr. Cser-Palkovics András polgármester, kifejezve, hogy az itt tanuló hallgatók hitelesítik mindazt a törekvést, ami megvalósult, és értük történik az éppen folyó beruházás is. Szól a fejlesztés a Corvinusról, a nagy múltú épület megmentéséről, parkosításról, szól majd egy új multifunkcionális csarnok és több száz, a diákokat szolgáló lakások megépítéséről: „Szól az ő jelenükről, az ő jövőjükről, amely egyben ennek a régiónak, a városnak és az egyetemnek a jövőjét is jelentheti. Ez igaz Budapestre és igaz Székesfehérvárra is.” A polgármester két, a héthez kötődő eseményre hívta fel az ünnepség résztvevőinek a figyelmét: az egyik az Arconic-Köfém Kft. egy 35 milliárd forint értékű beruházásához kapcsolódó alapkőletétel, a másik pedig a helyi felsőoktatásnak az újabb alapköve: „A két alapkőletétel kifejezi ennek a városnak a jelentőségét, jelenét és jövőjét is. A kettő szorosan összefügg. Hogy fejlődik a magyar gazdaság, ez jól látható. Több mint 10%-kal nőtt az iparűzési adóbevételünk 2017-ben – ez csak úgy történhet meg, ha az ipari termelésünk növekszik. Nem tudunk olyan gazdasági szereplővel találkozni, aki ne kérné rajtunk számon, és ne határozná meg közös állami, önkormányzati és az oktatáson keresztül megjelenő és a cégek felelősségét és együttműködési kényszerét: hogy a szakképzett munkaerő vonatkozásában a fiataloknak perspektívát tudjunk mutatni.” – fogalmazott a polgármester az oktatás fejlesztésének szükségességéről.

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a kormány, a város és az egyetem összefogását méltatta. A székesfehérvári huszárlaktanya épületegyüttesének történetére utalva azt mondta: „Ez azért is nagyon fontos, mert megmutatja, hogy ha a Magyar Honvédségnek már nincs szüksége egy laktanyára, akkor azt lehet közösségi célokra használni – ahogy a székesfehérvári felsőoktatás példája mutatja.”

Városfejlesztés

 1. Fehérvár az okosvárosok útján - különleges parkolási infrastruktúrát telepítettek

  Országosan is különleges fejlesztést mutattak be hétfőn Székesfehérváron; a város - a Vodafone NB-IoT SmartParking szenzoraival bővítve digitális eszközparkját - lehetővé teszi lakói számára az okosparkolás lehetőségét. A szolgáltató rendszerének köszönhetően Fehérváron mintegy száz parkolóhely foglaltsági állapotát követhetik nyomon az autósok mobiltelefonjuk segítségével. A századik parkolószenzort Fehérvár polgármestere személyesen telepítette a Jávor Ottó téren.

  2018.12.10.
 2. Vízelvezetéssel védik a Fehérvárnak is kulcsfontosságú csóri vízbázist

  Fontos beruházás készült a közelmúltban a Székesfehérvár város vízellátásában meghatározó szerepet játszó csóri vízbázis védelmére. Kiépítettek egy 98 méter hosszú túlfolyó vezetéket, amely a következő években – átmeneti megoldásként – biztonságosan elvezeti a felesleges vízmennyiséget. Közben tervezik a végleges, hosszú távú megoldást is.

  2018.12.06.
 3. Jelentősen csökkent a város felé a várakozási idő a plusz sáv megépítésével

  Befejeződött a város egyik legforgalmasabb kereszteződésében egy plusz kanyarodósáv kiépítése. A város felé vezető oldalon egy külön jobbra és balra kanyarodó sáv között kettő egyenesen haladó sávot alakítottak ki, ami jelentősen csökkentette a várakozási időt a kereszteződésben. A munka folytatódik és a második ütemben külön vezetett kerékpárút és járda épül ezen a szakaszon.

  2018.12.03.
 4. 27 új parkolót alakítottak ki az Óvoda utcában - az út és a járda is megújult

  Az szeptemberben kezdődött fejlesztésnek köszönhetően huszonhét új parkolót alakítottak ki, valamint megújult az út és a járda is az Óvoda utcában, a tűzoltóság hátsó bejáratától a Munkás utcáig tartó szakaszon. A csütörtöki műszaki átadáson elhangzott, hogy a beruházás a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ÚT 2017-19. programja keretében városi forrásból valósult meg.

  2018.11.29.
 1. Műszaki átadás Palotavárosban - elkészült a Varga-csatorna ikresített áteresze

  A Felsővárosi vízrendezések és a Varga-csatorna megnövekedett vízgyűjtő területe okán Székesfehérvár Önkormányzata a csatorna meglévő áteresze mellé egy új, nagy átmérőjű csőátereszt telepített. Az elkészült, ikresített Bátky-átereszről Viza Attila önkormányzati képviselő és a kivitelező, Konstruktor Kft. adott tájékoztatást pénteken. 

  2018.11.23.
 2. Szolár fák USB töltőkkel a Haleszben és a Rózsa ligetben

  A Városgondnoksága mintegy 700 fa ültetését kezdte el az elmúlt hetekben Székesfehérváron. Két különleges, modern alkotásnak is beillő "fa" is helyet kapott ezek között. A Haleszben és a Rózsa ligetben telepített napenergiával működő solar fák USB csatlakozói mobil eszközök töltését teszik lehetővé - hangzott el a Haleszban tartott csütörtök reggeli sajtótájékoztatón.

  2018.11.22.
 3. Elkészült az Öreghegyen a Bajmóci utca teljes felújítása

  A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében elkészült az Öreghegyen a Bajmóci utca felújítása, ami teljes hosszában új útburkolatot kapott, és szintén teljes hosszában térköves járda épül. Az utcában kiépült a zárt csapadékvízelvezetési rendszer is. 

  2018.11.19.
 4. Több mint 50 fát ültetnek el az új Vízivárosi parkolóban

  Pénteken több mint 50 fa ültetésének nagy részével végeztek már a Városgondnokság parkfenntartó munkatársai a volt Fűtőerőmű mellett épült új parkolóban. Hársfát, csörgőfát és kőriseket telepítettek. Tavasszal pedig nem füvet, hanem vadvirág keveréket ültetnek, így tavasz végén már ebben gyönyörködhetnek a környéken lakók. A fejlesztés 1500 m² zöldfelületet jelent a városrészben.

  2018.11.16.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek