Lerakták a Corvinus új, székesfehérvári épületének az alapkövét

Letették csütörtökön délelőtt az alapkövét a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának. A régi laktanyaépület teljes gépészeti és esztétikai restauráción esik át, stílusa azonban nem változik és a tervek szerint 2019 májusára készül el a felújítás.
2018.03.08. 14:16 |

Az előadótermek és laborok mellett egy modern könyvtár is lesz az új épületben, a területen pedig hamarosan egy olyan egyetemi kisváros alakul ki sportcsarnokkal és a századelő hangulatát idéző épületekkel, árnyas fák alatti, zöld közösségi terekkel.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 1,475 milliárd forint támogatást nyert el a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának infrastrukturális fejlesztésére és tudásközpontjának kialakítása.

Az új campusépület alapkövét Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, Cser-Palkovics András polgármester és Pavlik Lívia kancellár, Lánczi András a Budapesti Corvinus Egyetem rektora és Vargha Tamás Fehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi államtitkár közösen rakta le.

Néhány hete már elkezdődött a Budai úti volt laktanyaépület bontása, melynek csaknem másfél milliárdos rekonstrukcióhoz hozzájárul a város is. A Széphő Zrt. kiépíti a távhővezetéket az épületig, a Zrínyi utcában új szennyvíz és csapadékvíz csatorna épül, továbbá a zöldfelület fejlesztését és a parkolási lehetőségek kialakítását is segíti Székesfehérvár.

2019 májusára készül el az új épület

A mintegy kétezer négyzetméter alapterületű épületben összesen öt előadóterem lesz, melyből a legnagyobb 160 fős lesz a földszinten, de lesz egy 80 és egy 40 fős terem is. Oktatótermek, szemináriumi termek, konzultációs szobák és számítógépes oktatószobák is épülnek, az emeleten pedig egy könyvtár szolgálja majd a hallgatókat azokon a helyiségeken kívül, ami egy modern egyetemi campus épülethez szükséges.

Dr. Pavlik Lívia kancellár köszöntőjében a múltba kalauzolta a hallgatóságot: 70 évvel ezelőtt vált önállóvá a Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem, a mai BCE jogelődje. A kancellár párhuzamot vont az 1948-ban és a 2018-ban az egyetemet érintő események között, amelyek jelentős infrastrukturális beruházásokat jelentettek-jelentenek az intézmény számára: „Újra egy romos épület előtt állunk, és építkezésbe kezdtünk, amely nem csupán egy épület, hanem sokkal inkább a tudomány továbbépülését jelenti.” – fogalmazott. Dr. Pavlik Lívia felidézte az eredetileg a lovassági laktanyához épült tiszti épületek történetét, amelyek egyik tagja lesz a campus új épülete: „A beruházást döntő részben finanszírozó EU-s forrás mellett jelentős összegű helyi önkormányzati, valamint intézményi saját forrás is megjelenik a beruházás finanszírozásában, ami mutatja, hogy a fehérvári campus fejlesztése közös érdekből történik.

Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár azt fejezte ki, hogy nem tipikus esemény részesei a megjelentek, hiszen egy már álló épület alapkövét készülnek lerakni: nem rombolták le a régi épületet, hanem azt felhasználva fogják új tartalommal megtölteni – aminek szimbolikus jelentősége is van. Az államtitkár felidézte azt a három évvel ezelőtti eseményt, amikor a polgármesterrel először beszéltek a dinamikusan fejlődő Székesfehérvár felsőoktatásának jövőjéről: „Az nem lehet, hogy ebből a városból a diákok elmenjenek Budapestre tanulni, majd utána nem jönnek vissza, és így az itteni vállalatok munkaerő-problémákkal küzdenek.” A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérváron létrehozott campusával kapcsolatban kiemelte: „Az akkori hallgatói jelentkezői létszámhoz képest ma háromszor annyian jelentkeztek ide első helyen. Ez azt jelenti, hogy nemcsak hogy jó volt a nem tipikus ötlet, hanem úgy tűnik, hogy ezt a környezetünk is elfogadta. Bízunk benne, hogy azok a hallgatók, akik itt fogják megkezdeni és befejezni a Corvinus Egyetem alap- vagy mesterképzését, valóban Székesfehérváron maradnak – az egyetem és a város mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez így legyen.” – fogalmazott az államtitkár, és a csak itt megtalálható képzésekre, illetve a duális képzési formára utalt, valamint a jó gyakorlatot méltatta a beruházás kapcsán.

A nőket, majd a diákokat külön köszöntötte dr. Cser-Palkovics András polgármester, kifejezve, hogy az itt tanuló hallgatók hitelesítik mindazt a törekvést, ami megvalósult, és értük történik az éppen folyó beruházás is. Szól a fejlesztés a Corvinusról, a nagy múltú épület megmentéséről, parkosításról, szól majd egy új multifunkcionális csarnok és több száz, a diákokat szolgáló lakások megépítéséről: „Szól az ő jelenükről, az ő jövőjükről, amely egyben ennek a régiónak, a városnak és az egyetemnek a jövőjét is jelentheti. Ez igaz Budapestre és igaz Székesfehérvárra is.” A polgármester két, a héthez kötődő eseményre hívta fel az ünnepség résztvevőinek a figyelmét: az egyik az Arconic-Köfém Kft. egy 35 milliárd forint értékű beruházásához kapcsolódó alapkőletétel, a másik pedig a helyi felsőoktatásnak az újabb alapköve: „A két alapkőletétel kifejezi ennek a városnak a jelentőségét, jelenét és jövőjét is. A kettő szorosan összefügg. Hogy fejlődik a magyar gazdaság, ez jól látható. Több mint 10%-kal nőtt az iparűzési adóbevételünk 2017-ben – ez csak úgy történhet meg, ha az ipari termelésünk növekszik. Nem tudunk olyan gazdasági szereplővel találkozni, aki ne kérné rajtunk számon, és ne határozná meg közös állami, önkormányzati és az oktatáson keresztül megjelenő és a cégek felelősségét és együttműködési kényszerét: hogy a szakképzett munkaerő vonatkozásában a fiataloknak perspektívát tudjunk mutatni.” – fogalmazott a polgármester az oktatás fejlesztésének szükségességéről.

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a kormány, a város és az egyetem összefogását méltatta. A székesfehérvári huszárlaktanya épületegyüttesének történetére utalva azt mondta: „Ez azért is nagyon fontos, mert megmutatja, hogy ha a Magyar Honvédségnek már nincs szüksége egy laktanyára, akkor azt lehet közösségi célokra használni – ahogy a székesfehérvári felsőoktatás példája mutatja.”

Városfejlesztés

 1. Új burkolatot kapott 37 parkolóhely a Bátky Zsigmond utcában

  Új burkolatot kapott 37 parkolóhely a Bátky Zsigmond utcában. A 4-6-8. számú házak előtt a zúzottköves felületet térkő váltotta fel, amely nemcsak esztétikailag, hanem környezetvédelmi szempontból is megfelelő. 

  2018.06.20.
 2. Árpád-ház program – készen vannak a tervei a volt Köztársaság Mozi felújításának

  Készen vannak a volt Köztársaság Mozi felújításának a tervei, melyben a méltó helyet kapnak a középkori Magyar Királyság legnagyobb és legfontosabb templomának a Nagyboldogasszony-bazilikának megmaradt kövei, de elkezdődött már a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületének felújítás előtti felmérése, ahol a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” kiállítás kap majd helyet. Több más elem mellett a program része az Aranybulla-emlékmű felújítása is 2022-re.

  2018.06.13.
 3. Több mint ötven fát ültetnek majd az új, nyár végére elkészülő vízivárosi parkolóba

  Az új parkoló megtervezésénél feladat volt, hogy minél több fát lehessen ültetni a parkolók között. A területen összesen 201 férőhelyes, térköves, zöldsávval, fákkal kialakítandó parkolót terveztek közvilágítással a jelenlegi ipari területen, ahol járdákkal segítik majd a biztonságos közlekedést és egy új kutyafuttatót is kialakítanak.

  2018.06.13.
 4. Már csak a takarítás van hátra a Széna téri sportcsarnokban

  "Gyakorlatilag elkészült a sportcsarnok a Széna téren, ami júliusban, az öttusa Európa-bajnokságon mutatkozik meg a nagyközönségnek, a diákok pedig szeptembertől használhatják majd." - írta kedden reggel Facebook oldalán a város polgármestere Cser-Palkovics András és néhány friss fotót is tett fel az átadás előtt lévő csarnokról.

  2018.06.12.
 1. Elkészültek az új gyalogos átkelőhelyek a Kisteleki utcában

  Pénteken délelőtt volt a műszaki átadása a Zsolt utca és a Kisteleki utca kereszteződésénél, illetve a Kisteleki utca és a Töhötöm utca kereszteződésénél épített két új gyalogos átkelőhelynek. Deák Lajosné a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy régen szerették volna már a környéken lakók, hogy kijelölt gyalogos átkelőhelyek épüljenek a Kisteleki utcában.

  2018.05.25.
 2. Jelentős mennyiségű fát ültetnek ősszel a Rádió lakótelepi veszélyes nyárfák helyett

  A Rádió lakótelep 22-es számtól a Rádió utcáig épül egy új, térköves sétány a jelenlegi tönkrement aszfaltos járda helyett, ami a lakótelep járdafelújítási programjának első üteme. Az új járda kettő méter szélességben és 171 méter hosszan épül, amely a jelenlegi járda nyomvonalán halad majd – mondta Tímár Tibor útfenntartási ügyintéző.

  2018.05.25.
 3. Munkaterület átadások városszerte - kezdődik a III. Béla király tér felújítása is

  Újabb hat helyen kezdődnek út és járdafelújítások Székesfehérváron. A III. Béla király téren a burkolat felújítása mellett parkolóépítés is kezdődik, a Széchenyi utca 33-51 között a járda felújítása két héten belül elkezdődik akárcsak a Géza utca burkolat felújítása a Karinthy tér és a Kadocsa utca között. A Rozsnyói és a Szabadkai utcákban az útépítés mellett a vízvezetékeket is cserélik a házi bekötésekkel együtt.

  2018.05.24.
 4. Elkészültek az új járdák az Orgona és a Hajnal utcában is

  Három Oncsa telepi utcában újulnak meg a járdák, melyből a Hajnal és az Orgona utcákban elkészült a beruházás, az Agyag utcában még tart a munka. A beruházások összesen több mint másfél kilométeres járdaszakaszt érintenek 2100 négyzetméteren. 

  2018.05.23.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek