Lemezek, reszelők és fényezés - alumíniumipari tábor a Váciban

Szakmai, általános iskolásoknak szóló nyári napközis tábort tart a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az Arconic Alapítvány támogatásával. Az érdekes barkácstáborral az iskola és az alapítvány célja, hogy az iskolapadokból az alumíniumipar és az autószerelés iránt érdeklődő diákok kerüljenek ki, ezzel is elősegítve a kisiskolások pályaorientációját.
2019.06.20. 11:32 |

Negyedik napja dolgoznak szorgos kis kezek a Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma gyakorlati termeiben.

Tizenkét 6-7. osztályos kisdiáknak tartanak ugyanis az oktatók a majdani pályaorientációt elősegítő, alumíniumiparral és autószereléssel megismertető nyári tábort.

A kétkezi alkotótábor öt napja alatt a gyerekeknek lehetőségük nyílik megismerkedni az iparágakban használatos alapanyagokkal és a különböző szerszámokkal: „Bemutatjuk nekik a vasat, az acélt, a fémek különböző ötvözeteit, és azt is, hogy ezekből mit lehet csinálni, hogyan lehet őket alakítani. Megtapasztalhatják, hogy ha nagyot ütnek egy kalapáccsal, mi történik, vagy ha huzalt hajlítanak, az hogyan viselkedik, illetve a fényezőknél a festékekkel is megismerkedhetnek.” – mondta el Gróf Valéria, az iskola igazgatója. Hangsúlyozta, az Arconic Alapítvány támogatásával megvalósult tábor célja az is, hogy a gyerekek ezermester módjára fúrhassanak, faraghassanak, és a két kezükkel előállíthassanak kis apróságokat. 

Kulcsár Csaba, a program felelőse elmondta, az iskola palettáján megtalálható öt területtel ismertetik meg a gyerekeket: a melegüzemi megmunkálásokkal, a fényezéssel, az alapmérésekkel, az autóipari ismeretekkel, illetve a fémipari alapképzési műveletekkel. „Mivel gyerekekről beszélünk, a tizenkét ezermestert két csoportra osztottuk, így az oktatók nagyobb odafigyeléssel, felügyelettel és biztonsággal mutathatják be nekik a műveleteket, és hatékonyabban tudnak segíteni nekik a munkákban. A visszajelzések alapján nagyon élvezik a nálunk töltött időt, jártunk már az Ivanics Kft-nél, az autóműhelyben, valamint voltunk a Videotonnál, és megyünk még a Grundfos Kft. gyárába is.” – tette hozzá az oktató. 

A tizenkét résztvevő a tábor alatt készíthetett alumíniumlemezből, színre fújt dobozt szegecskötéssel, de vághattak ki lemezből autókarosszériát is. A fiús szakmákat bemutató programokra két kislány is jelentkezett. A hatodik osztályból frissen elballagott, rákóczis Balogh Anna és a Zentai úti iskolába járó Jungmann Kitti apukáiktól értesültek a táborról, ami rögtön megtetszett nekik. Az elmúlt négy napban a legjobban a dobozkészítést, és az Ivanicsnál tett látogatást élvezték. Csütörtökre a feladatuk a gyönyörű dobozuk színre fújása lesz, amit természetesen, amúgy lányosan korallszínre fújnak.

Közélet

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2