Lemezek, reszelők és fényezés - alumíniumipari tábor a Váciban

Szakmai, általános iskolásoknak szóló nyári napközis tábort tart a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az Arconic Alapítvány támogatásával. Az érdekes barkácstáborral az iskola és az alapítvány célja, hogy az iskolapadokból az alumíniumipar és az autószerelés iránt érdeklődő diákok kerüljenek ki, ezzel is elősegítve a kisiskolások pályaorientációját.
2019.06.20. 11:32 |

Negyedik napja dolgoznak szorgos kis kezek a Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma gyakorlati termeiben.

Tizenkét 6-7. osztályos kisdiáknak tartanak ugyanis az oktatók a majdani pályaorientációt elősegítő, alumíniumiparral és autószereléssel megismertető nyári tábort.

A kétkezi alkotótábor öt napja alatt a gyerekeknek lehetőségük nyílik megismerkedni az iparágakban használatos alapanyagokkal és a különböző szerszámokkal: „Bemutatjuk nekik a vasat, az acélt, a fémek különböző ötvözeteit, és azt is, hogy ezekből mit lehet csinálni, hogyan lehet őket alakítani. Megtapasztalhatják, hogy ha nagyot ütnek egy kalapáccsal, mi történik, vagy ha huzalt hajlítanak, az hogyan viselkedik, illetve a fényezőknél a festékekkel is megismerkedhetnek.” – mondta el Gróf Valéria, az iskola igazgatója. Hangsúlyozta, az Arconic Alapítvány támogatásával megvalósult tábor célja az is, hogy a gyerekek ezermester módjára fúrhassanak, faraghassanak, és a két kezükkel előállíthassanak kis apróságokat. 

Kulcsár Csaba, a program felelőse elmondta, az iskola palettáján megtalálható öt területtel ismertetik meg a gyerekeket: a melegüzemi megmunkálásokkal, a fényezéssel, az alapmérésekkel, az autóipari ismeretekkel, illetve a fémipari alapképzési műveletekkel. „Mivel gyerekekről beszélünk, a tizenkét ezermestert két csoportra osztottuk, így az oktatók nagyobb odafigyeléssel, felügyelettel és biztonsággal mutathatják be nekik a műveleteket, és hatékonyabban tudnak segíteni nekik a munkákban. A visszajelzések alapján nagyon élvezik a nálunk töltött időt, jártunk már az Ivanics Kft-nél, az autóműhelyben, valamint voltunk a Videotonnál, és megyünk még a Grundfos Kft. gyárába is.” – tette hozzá az oktató. 

A tizenkét résztvevő a tábor alatt készíthetett alumíniumlemezből, színre fújt dobozt szegecskötéssel, de vághattak ki lemezből autókarosszériát is. A fiús szakmákat bemutató programokra két kislány is jelentkezett. A hatodik osztályból frissen elballagott, rákóczis Balogh Anna és a Zentai úti iskolába járó Jungmann Kitti apukáiktól értesültek a táborról, ami rögtön megtetszett nekik. Az elmúlt négy napban a legjobban a dobozkészítést, és az Ivanicsnál tett látogatást élvezték. Csütörtökre a feladatuk a gyönyörű dobozuk színre fújása lesz, amit természetesen, amúgy lányosan korallszínre fújnak.

Közélet

 1. A Királyi Napok legszebb pillanatai 2019-ben

  Látványos fényekkel kezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok, majd másnap együtt énekeltünk a fúvósokkal, néztük a fényjátékot a Bíróság épületén. Kiállítás nyílt IV. Béla életéről a múzeumban, róla, illetve koráról szólt a Koronázási Ünnepi Játékok és a szertartásjáték; Rúzsa Magdi koncertjén egy gombostűt sem lehetett leejteni; kimulattuk magunkat az Öreghegyen és táncosok hozták el a világot Fehérvárra.

  2019.08.22.
 2. Köszönet a Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak és résztvevőknek

  Székesfehérvár polgármestere – a közösségi oldalain már közzétettek szerint – a város Önkormányzata és minden szervező nevében ezúton is köszöni a 2019-es Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak a programsorozaton tanúsított helytállásukat, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy idén is felejthetetlen élményekkel zárult a látogatók számára az ünnepi időszak.

  2019.08.21.
 3. Véradást szerveznek a Videoton Orvosi Rendelőjében augusztus 22-én

  Augusztus 22-én csütörtökön mindenkit szeretettel várnak 9 és 16 óra között a VIDEOTON Orvosi Rendelőjében, ahol minden véradót értékes meglepetés vár.

  2019.08.21.
 4. Itt a gyermek nevetni mer, OTTHON a szó, mit keresel - Díszközgyűlés a Szent István téren

  Szent István napját a hagyományoknak megfelelően díszközgyűléssel ünnepelte Székesfehérvár Önkormányzata a Szent István téren. Az ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester különleges városnak nevezte otthonunkat, Székesfehérvárt, ahol a közösség erejével segítettük át magunkat az akadályokon, mindig szem előtt tartva a minket egyesítő célokat. Az ünnepi közgyűlésen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is.

  2019.08.20.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek