Lemezek, reszelők és fényezés - alumíniumipari tábor a Váciban

Szakmai, általános iskolásoknak szóló nyári napközis tábort tart a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az Arconic Alapítvány támogatásával. Az érdekes barkácstáborral az iskola és az alapítvány célja, hogy az iskolapadokból az alumíniumipar és az autószerelés iránt érdeklődő diákok kerüljenek ki, ezzel is elősegítve a kisiskolások pályaorientációját.
2019.06.20. 11:32 |

Negyedik napja dolgoznak szorgos kis kezek a Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma gyakorlati termeiben.

Tizenkét 6-7. osztályos kisdiáknak tartanak ugyanis az oktatók a majdani pályaorientációt elősegítő, alumíniumiparral és autószereléssel megismertető nyári tábort.

A kétkezi alkotótábor öt napja alatt a gyerekeknek lehetőségük nyílik megismerkedni az iparágakban használatos alapanyagokkal és a különböző szerszámokkal: „Bemutatjuk nekik a vasat, az acélt, a fémek különböző ötvözeteit, és azt is, hogy ezekből mit lehet csinálni, hogyan lehet őket alakítani. Megtapasztalhatják, hogy ha nagyot ütnek egy kalapáccsal, mi történik, vagy ha huzalt hajlítanak, az hogyan viselkedik, illetve a fényezőknél a festékekkel is megismerkedhetnek.” – mondta el Gróf Valéria, az iskola igazgatója. Hangsúlyozta, az Arconic Alapítvány támogatásával megvalósult tábor célja az is, hogy a gyerekek ezermester módjára fúrhassanak, faraghassanak, és a két kezükkel előállíthassanak kis apróságokat. 

Kulcsár Csaba, a program felelőse elmondta, az iskola palettáján megtalálható öt területtel ismertetik meg a gyerekeket: a melegüzemi megmunkálásokkal, a fényezéssel, az alapmérésekkel, az autóipari ismeretekkel, illetve a fémipari alapképzési műveletekkel. „Mivel gyerekekről beszélünk, a tizenkét ezermestert két csoportra osztottuk, így az oktatók nagyobb odafigyeléssel, felügyelettel és biztonsággal mutathatják be nekik a műveleteket, és hatékonyabban tudnak segíteni nekik a munkákban. A visszajelzések alapján nagyon élvezik a nálunk töltött időt, jártunk már az Ivanics Kft-nél, az autóműhelyben, valamint voltunk a Videotonnál, és megyünk még a Grundfos Kft. gyárába is.” – tette hozzá az oktató. 

A tizenkét résztvevő a tábor alatt készíthetett alumíniumlemezből, színre fújt dobozt szegecskötéssel, de vághattak ki lemezből autókarosszériát is. A fiús szakmákat bemutató programokra két kislány is jelentkezett. A hatodik osztályból frissen elballagott, rákóczis Balogh Anna és a Zentai úti iskolába járó Jungmann Kitti apukáiktól értesültek a táborról, ami rögtön megtetszett nekik. Az elmúlt négy napban a legjobban a dobozkészítést, és az Ivanicsnál tett látogatást élvezték. Csütörtökre a feladatuk a gyönyörű dobozuk színre fújása lesz, amit természetesen, amúgy lányosan korallszínre fújnak.

Közélet

 1. Állami gondozásban élő gyerekeket leptek meg Fehérvár Angyalai

  Fehérvár Angyalai idén a Gyermekvédelmi Központban nevelkedő gyerekeket lepték meg ajándékokkal. A hatvan meghívott kisgyermeknek és fiatalnak a Szabad Színház előadása Pánov bácsi karácsonyáról mesélt, aki önzetlen segítőkészségével teremtette meg maga körül a karácsony szeretetteljes hangulatát.

  2019.12.11.
 2. Kezdődik a székesfehérvári johannita konvent régészeti geofizikai vizsgálata

  Modern geofizikai vizsgálattal kezdődik az egykori johanniták Szent István konventjének a kutatómunkája Palotavárosban. A Központi Park területén holnap a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont irányításával felszínen használható műszerekkel vizsgálják a talaj felső 2-3 méteres rétegét, majd ezután készítik el a kapcsolódó tudományterületek szakemberei az értékeléseket, elemzéseket, összehasonlítva a rendház területén végzett előző kutatásokéval. 

  2019.12.10.
 3. A Tóvárosi Általános Iskola diákjai gyűjtöttek adományt a Kríziskezelő Központnak

  Megérkeztek kedden a Kríziskezelő Központba a Tóvárosi Általános Iskola diákjainak adományai, az iskolások többek között tartós élelmiszereket és takarókat hoztak a hajléktalanoknak.

  2019.12.10.
 4. Két jótékonysági előadással is segítik a sörédi tábort

  Az Imre Sándor Szeretetszínház, ép és sérült művészei illetve az Ezredéves Iskola diákjai vasárnap két előadással is segítik a „Teljes Élet" Szociális Alapítvány sörédi nyári táboroztatását. A Szent István teremben az első előadást délután kettőkor, a másodikat ötkor tartják. A jótékonysági előadásra a Városházán hívta fel a figyelmet a szervező Alba Triatlon Egyesület.

  2019.12.10.

Balett

Eseménynaptár

2019. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek