Lemezek, reszelők és fényezés - alumíniumipari tábor a Váciban

Szakmai, általános iskolásoknak szóló nyári napközis tábort tart a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma az Arconic Alapítvány támogatásával. Az érdekes barkácstáborral az iskola és az alapítvány célja, hogy az iskolapadokból az alumíniumipar és az autószerelés iránt érdeklődő diákok kerüljenek ki, ezzel is elősegítve a kisiskolások pályaorientációját.
2019.06.20. 11:32 |

Negyedik napja dolgoznak szorgos kis kezek a Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma gyakorlati termeiben.

Tizenkét 6-7. osztályos kisdiáknak tartanak ugyanis az oktatók a majdani pályaorientációt elősegítő, alumíniumiparral és autószereléssel megismertető nyári tábort.

A kétkezi alkotótábor öt napja alatt a gyerekeknek lehetőségük nyílik megismerkedni az iparágakban használatos alapanyagokkal és a különböző szerszámokkal: „Bemutatjuk nekik a vasat, az acélt, a fémek különböző ötvözeteit, és azt is, hogy ezekből mit lehet csinálni, hogyan lehet őket alakítani. Megtapasztalhatják, hogy ha nagyot ütnek egy kalapáccsal, mi történik, vagy ha huzalt hajlítanak, az hogyan viselkedik, illetve a fényezőknél a festékekkel is megismerkedhetnek.” – mondta el Gróf Valéria, az iskola igazgatója. Hangsúlyozta, az Arconic Alapítvány támogatásával megvalósult tábor célja az is, hogy a gyerekek ezermester módjára fúrhassanak, faraghassanak, és a két kezükkel előállíthassanak kis apróságokat. 

Kulcsár Csaba, a program felelőse elmondta, az iskola palettáján megtalálható öt területtel ismertetik meg a gyerekeket: a melegüzemi megmunkálásokkal, a fényezéssel, az alapmérésekkel, az autóipari ismeretekkel, illetve a fémipari alapképzési műveletekkel. „Mivel gyerekekről beszélünk, a tizenkét ezermestert két csoportra osztottuk, így az oktatók nagyobb odafigyeléssel, felügyelettel és biztonsággal mutathatják be nekik a műveleteket, és hatékonyabban tudnak segíteni nekik a munkákban. A visszajelzések alapján nagyon élvezik a nálunk töltött időt, jártunk már az Ivanics Kft-nél, az autóműhelyben, valamint voltunk a Videotonnál, és megyünk még a Grundfos Kft. gyárába is.” – tette hozzá az oktató. 

A tizenkét résztvevő a tábor alatt készíthetett alumíniumlemezből, színre fújt dobozt szegecskötéssel, de vághattak ki lemezből autókarosszériát is. A fiús szakmákat bemutató programokra két kislány is jelentkezett. A hatodik osztályból frissen elballagott, rákóczis Balogh Anna és a Zentai úti iskolába járó Jungmann Kitti apukáiktól értesültek a táborról, ami rögtön megtetszett nekik. Az elmúlt négy napban a legjobban a dobozkészítést, és az Ivanicsnál tett látogatást élvezték. Csütörtökre a feladatuk a gyönyörű dobozuk színre fújása lesz, amit természetesen, amúgy lányosan korallszínre fújnak.

Közélet

 1. Meggyőző többséggel vezetheti tovább Székesfehérvárt Cser-Palkovics András és csapata

  Székesfehérváron 14 önkormányzati választókerületben lehetett képviselőjelöltekre szavazni. Egyéni választókerületek önkormányzati képviselői (80 százalékot meghaladó feldolgozottságnál): 1. vk. Szabó-Bakos Györgyné, 2. vk. dr. Kovács Zsoltné, 3. vk. dr. Horváth Miklósné, 4. vk. Molnár Tamás, 5. vk. Mészáros Attila, 6. vk. Brájer Éva, 7. vk. Farkas László, 8. vk. Viza Attila, 9. vk. Szigli István, 10. vk. Földi Zoltán,  11. vk. Deák Lajosné, 12. vk. Östör Annamária, 13. vk. Horváth Miklós Csaba, 14. vk. Dienesné Fluck Györgyi.

  2019.10.13.
 2. Bezártak a szavazóhelyiségek - rendben zajlott Fehérváron az önkormányzati választás

  Minden fehérvári szavazőkörben rendben befejeződött a 2019-es önkormányzati és kisebbségi választás. A választásra jogosult magyar állampolgárok egészen 19 óráig járulhattak az urnákhoz. Székesfehérváron 58 képviselőjelölt és 4 polgármesterjelölt indult. A fehérvári névjegyzékben 79.038 választópolgár szerepel. Székesfehérvári eredmények a Nemzeti Választási Iroda honlapján.

  2019.10.13.
 3. Önkormányzati választás 2019 - 18:30-ig 36 281 székesfehérvári választott

  Rendben zajlott napközben mind a 92 székesfehérvári szavazókörben a voksolás - tájékoztatott Pápai Erzsébet a Helyi Választási Iroda helyettes vezetője. Székesfehérváron 92 szavazókörben 79.038 választópolgár szavazhat, Fejér megyében 345.854 választásra jogosult adhatja le szavazatát. Szavazni este hét óráig lehet. 18:30-ig a választók 45.9%-a, 36 281 ember adta le a voksát.

  2019.10.13.
 4. Közösségként igazi az élet - Híd a generációk között

  Szombaton rendezték meg a Híd a generációk között című projekt egyik családi programját a Csónakázó-tó mellett. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében azoknak az aktív generációknak, kisközösségeknek mondott köszönetet, amelyek hozzásegítik a város nagy közösségét a fejlődéshez.

  2019.10.12.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek