Légiparádé 2021 - Börgönd felett vasárnap is kék volt az ég

 Légiparádé és látványos földi bemutatók sora várta a Börgöndi Légiparádé idei eseményére érkezőket. A legizgalmasabb pillanatok között az égen a Magyar Honvédség Gripen bemutatója, az ejtőernyős ugrások, valamint a műrepülő bemutatók voltak. Az eseményt idén is nagy érdeklődés mellett, immár 26. alkalommal szervezte meg az Albatrosz Repülő Egyesület.
2021.09.12. 15:57 |

Az ünnepélyes megnyitóval és a koszorúzással hivatalosan is kezdetét vette a 2021-es Börgöndi Légiparádé. A modellező bemutatót és az ejtőernyős ugrást követően Szabó István honvédelmi államtitkár köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, Börgönd a magyar katonai repülés elválaszthatatlan része. Sok évtizeden keresztül itt is írták a magyar katonai repülés történetét, és ebből a szempontból nagyon fontos az az örökség, az a hagyomány, amely itt megteremtődött. Magyarország egy biztonságos ország, a magyar emberek biztonságban vannak és békében élnek.

Azért, hogy ez a jövőben is így legyen, indította meg a Honvédelmi Minisztérium azt a haderőfejlesztési és honvédelmi programot, amely sikeresen halad előre; ebben kiemelt szerepe van a légierőnek. Ebből ma itt ízelítőt kaphatunk. Az a cél, hogy olyan haderőt építsünk, amely a térség meghatározó hadereje. Ehhez a technikai eszközök mellett a felkészült szakemberekre is szükség van.


A repülőnapon minden évben elénk tárul az a hihetetlenül gyors technikai fejlődés, amely ezt az iparágat jellemzi. Megtapasztalhatjuk, milyen repülőkkel indultak el majd’ száz évvel ezelőtt elődeink, és megcsodálhatjuk a legmodernebb eszközöket is, amelyek ma a levegőben a légiközlekedést és a légvédelmet is szolgálják, emelte ki beszédében Vargha Tamás országgyűlési képviselő, államtitkár. Köszönetet mondott a Magyar Honvédség 140 katonájának, akik ma bemutatót tartottak a Börgöndi Légiparádén.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester röviden szólt arról a nagyszabású fejlesztésről, amelyhez a kormány 750 millió forinttal járult hozzá: az Önkormányzat az Albatrosz egyesülettel együttműködve elkészítheti azokat a terveket, amelyek jóváhagyásával aztán elkezdődhet a kivitelezés. Így egy sport- és üzleti célú repülőtér jöhet majd létre, megfelelő hangárokkal, közösségi terekkel, megfelelő infrastruktúrával, kifutópályával, és az Óbudai Egyetemmel közösen megvalósuló képzési helyszín kialakításával, ipari parkkal.

A köszöntőket követően folytatódott a programsorozat. A Légiparádé keretében találkoztak 30 év után ismét Börgöndön az MH 90. Asbóth Oszkár Futárhelikopter Ezred egykori pilótái és műszaki szakemberei. Az egyesület felhívására több mint hetvenen érkeztek az egykori bázisra. Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke és Józsa Dávid alelnök, ötletgazda köszöntötte az egykori katonákat és családtagjaikat, akik örömmel üdvözölték egymást, és idézték fel az itt töltött éveket. Megtekintették a Kamov és Mi-2-es dinamikus bemutatót. Józsa Dávid arról is szólt, hogy hamarosan az Albatrosz gyűjteménye is bővül egy Kamovval. Idén nyáron szállították Székesfehérvárra az egykor 501-es oldalszámmal repült HA-MRS lajstromjelű Ka-26-ost, amely a felújítást követően, eredeti katonai festésével, indítható állapotban lesz kiállítva Börgöndön.

A kulturális programokat követően a Magyar Honvédség bemutatójával folytatódott a nap. Az ejtőernyős bemutatót követően a Gripen géppel alacsony magasságú műrepüléssel kápráztatta el a közönséget Péter Zoltán őrnagy, majd a H145M helyváltoztatós bemutatója és a ZLin242L műrepülése következett az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonáival. A tekinteteket ezután is érdemes volt az ég felé emelni, ugyanis Józsa Dávid (Swift S-1), Rács Tamás (Hungaro Copter), Dányádi Miklós (K-26), Imreh Lajos (Mi-2) és Veres Zoltán (MXS) tartott légibemutatót a Börgöndi Légiparádén.

Fehérvári színes

 1. Világrekord kísérletre és családi napra várják ma a kisgyermekes családokat a Palotavárosban

  A SZÉNA Egyesület a Családokért civil szervezet ismét bekapcsolódik a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány "Gyereket a magasba - 2021" elnevezésű, határokon átnyúló világrekord kísérletébe. A szeptember 25-i program keretében Viza Attila önkormányzati képviselő segítségével nyújtják át a SZÉNA Egyesület önkénteseinek, partnereinek és fő támogatóinak a Szamóca-díjakat, valamint átadják az Arconic Foundation támogatását is.

  2021.09.25.
 2. Kati és az ő cipőszámítása - kihagyhatatlan kiállítás nyílt pénteken

  A hölgyek számára (is) kihagyhatatlan kiállítás nyílt pénteken a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban, ahol egy hónapon át Illés Kati cipőtervező alkotásai tekinthetők meg. Csodás színek, mesebeli fazonok, bojtok, gombok, szalagok és masnik, csipkeminta és gobelinhímzés – az iparművész fantasztikus lábbeliket készít.

  2021.09.24.
 3. Kutatók Éjszakája robotokkal és játékkal az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  Sokszínű, innovatív és izgalmas programokkal várta a látogatókat a Kutatók Éjszakáján az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán ki lehetett próbálni a robotok programozását és használatát, morze kódokban az üzenetküldést, térbeli modellek készítését, a kisebbek pedig megkereshették Kalóz Jack kincsét. 

  2021.09.24.
 4. Kristályok világa – előadás és ásványkarkötő-készítés vasárnap a KÖFÉM Művházban

  Kristályok világa címmel kezdődik program szeptember 26-án, vasárnap 10.00 órakor a KÖFÉM Művelődési Házban. A kristályokról lesz egy előadás, melyet karkötő-készítés követ, az első húsz jelentkezőnek díjmentesen biztosítják a nyersanyagot.

  2021.09.24.
 1. Tisztán látszik - jövőtudatos fesztivál lesz Sóstón

  Jövőtudatos fesztivált rendeznek szeptember utolsó hétvégéjén a Sóstó Természetvédelmi Területen és a Látogatóközpontban. A Zöld Busz Program köré épülő új, a természet védelmét központba helyező rendezvényen a környezettudatosságnak és környezetvédelemnek minden szeglete helyet kap.

  2021.09.24.
 2. Ingyenes Punnany Massif-koncert szombaton Székesfehérváron

  A pandémia miatt még idén is felemásra sikerült nyári rendezvényszezontól a város Önkormányzatának támogatásával egy ingyenes, szabadtéri Punnany Massif-koncerttel búcsúzhatunk Székesfehérváron. Az ország egyik legnépszerűbb fesztiválzenekara a Ligetben lép színpadra szombaton.

  2021.09.23.
 3. Illés Kati cipőtervező mutatkozik be a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban

  A hölgyek számára kihagyhatatlan kiállításra készül a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ: Illés Kati cipőtervező mutatkozik be a Csónakázó-tónál található központi épületben. Csodás színek, mesebeli fazonok, bojtok, gombok, szalagok és masnik, csipkeminta és gobelinhímzés – az iparművész fantasztikus lábbeliket készít.

  2021.09.23.
 4. Álomautóm és Az utazás jövője – rajzpályázatot hirdetett az Ivanics Csoport

  Álomautóm és Az utazás jövője címmel hirdetett rajzpályázatot óvodásoknak és alsó tagozatosoknak az Ivanics csoport székesfehérvári márkakereskedése. A tetszőleges technikával, A/4-es méretben készült alkotásokat - a szülői beleegyező nyilatkozattal együtt - október 11-ig kell benyújtani személyesen vagy postai úton. 

  2021.09.23.

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár