Közlekedés, parkolás, szabadidő, Köfém szálló - lakossági fórum volt a Köfémen

"Különleges lakótelep a Köfém, ahol nagyon sok fa és zöldterület van, szeretjük" – mondta egy ottlakó azon a lakossági fórumon, melyet a Köfém Művelődési Házban tartottak szerdán este. Szó volt közlekedésről, parkolásról, a Köfém nagy központi zöldterületéről és persze az évek óta a volt Köfém szálló épületében működő hajléktalanszállóról, de szó esett a Ráchegyi kis utcák csapadékvíz elvezetéséről is.
2021.10.14. 09:31 |

Telefonon és e-mail-en sok-sok emberrel beszéltem ugyan, de ezek nem érnek fel egy személyes találkozással – mondta Dienesné Fluck Györgyi a városrész önkormányzati képviselője. Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András elmondta, hogy „próbálunk ezekben a hetekben minden városrészben lakossági fórumot tartani.”

A városrészi lakossági fórumokról szóló beszámolókat itt találja!

Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András, Bozai István városgondnok, Nagy Zsolt a Közlekedési Iroda vezetője, Horváth Zoltán és Shekk Géza rendőr alezredesek és Steigerwald Tibor a Depónia vezetője is ott volt a szerdai lakossági fórumon a Köfém Művelődési Házban.

Egy lakó azt kérte, hogy a Mártírok úti kerékpárutat hosszabbítsák meg a Seregélyesi útig. A Mártírok út felső szakaszának felújítása továbbra napirenden van. Néhány éve az első ütem készülhetett el a bicikliúttal együtt. Akkor a felső szakasz egy egyszerű burkolatfelújítást kapott. A folytatás első lépéseként a föld alatt futó közművek cseréje történhetett meg az elmúlt hónapokban. Fehérvár polgármestere arról tájékoztatta a lakókat, hogy az intermodális közlekedési központnak október végén lesz a tervbemutatója a Vasvári Gimnáziumban és jövő nyáron a munkaterület átadással elkezdődhet a kivitelezés és ez a beruházás tartalmazza majd a felső szakasz felújítását is.

A város polgármestere az útfelújításokkal kapcsolatban kiemelte, hogy ahol hozzányúlnak a nagyobb gyűjtőutakhoz, ott az út alatt húzódó teljes közműrendszert is kicseréli a város, mely költségesebb és időigényesebb ugyan, viszont évtizedekig nem kell majd hozzányúlni.
Kiemelte, hogy a Budai út burkolatfelújítása a Seregélyesi és a Lövölde közötti szakaszon teljesen városi forrásból készült el és a kis Budai felújítása is hamarosan elkezdődik, ahol a hat méter mélyen futó közművek cseréjével kezdődik a felújítás, melyet nem lehet forgalomkorlátozás nélkül elvégezni.

Többen jelezték, hogy a Köfém buszmegálló környéke elhanyagolt. Mint mondták, a padokat nem lehet használni, mert koszosak a lakók elmondása szerint a rendszeresen ott lévő hajléktalanoktól.

A napokban nagytakarítást végeznek a Köfém buszmegállóiban. A problémakörrel kapcsolatban elhangzott, hogy született jogszabály, arról mit lehet tenni az életvitel szerint utcán lévők esetleges viselkedésével kapcsolatban, de a rendőr csak akkor tud eljárni, ha jogellenes dolgot csinál valaki. Ha valaki csak ül, nem lehet eljárni ellene. Kérték, hogy ha hajléktalannal találkoznak, akkor a Kríziskezelőt értesítsék, akik segíteni tudnak (Telefonszám: 22/503-433). Arról is tájékoztatták a lakókat, hogy jövő év elején, ha a Depónia kiköltözött Csalára, akkor a Sörház téri megüresedett telephelyen kialakítunk egy olyan a Kríziskezelő központon belül, ahova azok az emberek is bemehetnek, akik nem tartják be a hajléktalanszálló házirendjét. A Köfémen a volt szálló épületét korábban próbálta már megvásárolni a város, amitől a tulajdonos teljességgel elzárkózott és ott azóta is hajléktalanszállóként üzemelteti.

Egyre több a kisgyerek és a fiatal család a Köfémen. Kérték többen, hogy a nagy zöldterületen egy sportpályát alakítsanak ki és fejlesszék a fitnesz eszközöket is. Egy lakó azt kérte, hogy a sok parkoló autó miatt a parkolóhelyeket fessék fel a lakótelepen. Többen megjegyezték, hogy nagyon jó lakni a Köfémen, de sajnos nincs posta a környéken. Fehérvár polgármestere ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Postának sajnos városi támogatást nem adhat az önkormányzat. „Magam nem értek egyet ezzel a szabályozással, hiszen miért ne segíthetné a város egy postahivatal működését. Amint erre lesz jogi lehetőség, a város biztosítja a helységet a postai tevékenységhez.”

Cser-Palkovics András polgármester a multicsarnokkal kapcsolatban megszületett döntésről is tájékoztatta a Köfémen élőket. Mint mondta várhatóan még idén elkezdődik a kivitelezés, ami 26 hónapig tart majd. A beruházás tartalmazza az Alba Ipari Zónán keresztül az átkötő utat a Seregélyesi útig.

November 15-től a használt sütőolajat az egész város területén ingyenesen gyűjti majd a Depónia. Fehérváron 22 gyűjtőpont és többek között a Köfémen is lesz egy használt sütőolaj gyűjtőpont. Itt flakonostól lehet elhelyezni a használt olajat azért, hogy ne legyen olajfoltos a környék az öntögetéstől. A 800 literes zárt edényt pedig egyben viszik majd el és tisztát hoznak helyette.

A Titeli utcából kérdezett rá az utcán történő parkolásra egy lakó. A Titeli utcában jelenleg nincs járda és mivel lakó- és pihenő övezet, így ott a szabályok szerint a közterületen nem lehet várakozni. Nemrégiben lakossági bejelentés alapján ellenőriztek az utcában a rendőrök és tettek figyelmeztető cédulákat az utcán parkoló autókra. Az utcával kapcsolatban elhangzott, hogy nyolc éve volt burkolatfelújítás, azonban a csapadékvíz elvezetést akkor nem oldották meg, mert nem volt hova vezetni. Most, hogy elkészült a Mártírok út alatti nagy főgyűjtő már van hova vezetni a Ráchegy csapadékvizét, így a Közlekedési Iroda vezetőjének tájékoztatása szerint elkezdődhet ezekben a szűk utcákban a vízelvezetés tervezése.

Egy mozgáskorlátozott lakó arról beszélt, hogy a felújított járdák ugyan nagyon szépek, de a csatlakozások kivitelezésénél a szintekre jobban figyeljenek a szakemberek. „Számtalan olyan hely van a városban, ahol nincsenek szintben a csatlakozások. A Belvárosban pedig sok olyan üzlet van, ahol egyetlen lépcsőn múlik a bejutás.” - mondta. Kérte a rendőröket, hogy gyakrabban ellenőrizzék a mozgáskorlátozott parkolók használatát. A járdák felújításával kapcsolatban a város polgármestere elmondta, hogy a Saára Gyula program keretén belül 2022-ben a Városgondnokság jelentős mértékben kezd járdafelújításokba városszerte. Székesfehérváron mintegy 400 km-nyi járda található.

Közélet

 1. Igazak – ünnepi megemlékezés október 23-án a Városház téren

   Ünnepi előadással és koszorúzással tisztelgett Székesfehérvár az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. A Városház téren bemutatott Igazak című darabban a nézők hét fiatal sorsát kísérhették végig a világháború végétől a forradalom idejéig, a történetüket egy nyolcadik mesélte el. 

  2021.10.23.
 2. Háború, államosítás, '56, börtön, megfigyelés - gyerekeknek mesélt az egykori forradalmár

  Csernai Ádám Székesfehérváron élt a forradalom idején, majd október 28-tól Budapesten harcolt a szovjetek ellen. Ádám bácsi a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium negyedikeseinek mesélt arról, hogyan is élte meg az '56-os forradalmat és szabadságharcot, de mesélt a II. Világháború borzalmairól és az ötvenes évek eleji közállapotokról is a gyerekeknek.

  2021.10.23.
 3. KÉPES program - nyolcvanan festették a Táncsics suli kerítését az önkéntes napon

  Fehérvári cégek önkéntesei festették a Táncsics Mihály Általános Iskola kerítését péntek délután. A KÉPES program önkéntes napján mintegy 80-an vettek részt a munkában, amelyhez az eszközöket a Városgondnokság biztosította. Az idei évben két iskolaudvar újult meg a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! kezdeményezés keretében, és egy okostantermet is kialakítottak az István Király Általános Iskolában.

  2021.10.22.
 4. Ami megtörtént ezen az őszön, azt nem felejthetjük el.. - iskolai megemlékezések az ’56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére

  Az október 23-i nemzeti ünnepet megelőzően több helyszínen idézték fel az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit. A délelőtt folyamán az Ötvenhatosok terén, az ’56-os emlékkeresztnél és az ’56-os emléktábla előtt emlékeztek a hősökre a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Tóvárosi Általános Iskola, valamint a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai.

  2021.10.22.

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár