Kutatási eredményeit ismertette a BCE és a Prosperis Alba

A Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. és a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campus közös kutatásának eredményeit összefoglaló műhelykonferenciát és kerekasztal-beszélgetést tartottak ma az egyetemen, amelyet a nézők online követhettek. 
2020.12.09. 19:12 |

A kutatás a koronavírus-járvány után kialakult képzési igények és a munkavállalói kompetenciákkal kapcsolatos igények felmérésére irányult.

Az intézmény és a kutatóintézet közös eseményén Dr. Ősz Rita, a BCE docense, a Székesfehérvári Campus akadémiai koordinátora és Veres Richárd, a Prosperis Alba Kutatóközpont tudományos konzulense ismertették az eredményeket.

Az ezt követő kerekasztalbeszélgetésen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester, Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Székesfehérvári Campus akadémiai ügyekért felelős rektori megbízottja, valamint Csanády László, a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A BCE Székesfehérvári Campusa a koronavírus-járvány első hulláma alatt indította el a Prosperis Alba Kutatóközponttal közös, primer online kutatását, amelyben a koronavírus-járvány miatt kialakult, speciális oktatási és gazdasági helyzetet vették górcső alá.

A két szálon futó felmérés alkalmával az ifjúságtól azt kérdezték, hogy a felsőoktatási képzések tekintetében mi a fontos számukra ahhoz, hogy a régióban maradjanak, míg a munkáltatóktól arra vártak választ, hogy a leendő munkavállalóknak milyen készségekkel, kompetenciákkal, képességekkel kell felvértezve lenniük.

Az eredményeket a fiatalok szempontjából Dr. Ősz Rita, a BCE docense, a Székesfehérvári Campus akadémiai koordinátora ismertette. Elmondta, hogy a 10-11. osztályos gimnáziumi és szakgimnáziumi tanulókat arra kérték, hogy online kérdőív formájában válaszoljanak a feltett kérdésekre. „Hipotézisünk ebben az esetben az volt, hogy a régió fiatalsága számára a COVID-járvány után kialakult helyzet új távlatokat nyit meg a felsőoktatás szempontjából, amelyekhez a megfelelő kompetenciák erősítése szükséges. A válaszadás során meggyőző eredményeket kaptunk, amely sok esetben alátámasztotta az előzetes várakozásokat.” – emelte ki a BCE docense. Jó eredménynek tekinthető, hogy a megkérdezettek 83,9 százaléka szeretne továbbtanulni, ami közelít az országos 92 százalékos átlaghoz. Megállapították, hogy Budapest ’elszívó ereje’ nagy, és a fehérvári fiataloknak csak 7 százaléka menne külföldre, amely jóval alacsonyabb az országos átlagnál. Fontos kérdés volt az online kommunikációs szokásoké: kiderült, hogy a fiatalok számára igenis mérvadó a helyi média és kommunikációs platformok.

A koronavírus utáni munkaerőpiaci kihívásokról Veres Richárd, a Prosperis Alba Kutatóközpont tudományos konzulense beszélt, aki elmondta, hogy vizsgálták a home office elterjedését mind a munkáltatók, mind a vezetők, mind pedig a munkavállalók szintjén is. Megállapították, hogy a járvány alatt elterjedtté váltak az atipikus foglalkoztatási formák, de szinte megfeleződött a diákok és a nyugdíjasok foglalkoztatási aránya is. „A jövő munkavállalójának kompetenciái szempontjából a megkérdezett cégeket arra kértük, hogy priorizálják a tulajdonságokat a nagyon fontos, a fontos és a szükséges kategóriákba. Kiderült, hogy nagyon fontosnak tartják a kooperáció, a rugalmas alkalmazkodás és az ellenállóképesség (reziliencia), a komplex problémamegoldás képességeket. Fontos kategóriába sorolták a kreativitást, az egyéni döntéshozatalt, a tárgyalási készséget és a szolgáltatói szemléletet, míg szükségesnek jelölték az érzelmi intelligencia fejlettségét, és a kritikai gondolkodást.”

Az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a „résztvevőket”, mint mondta, a mai konferencián elhangzó eredmények nem csak egy igényfelmérés eredményét prezentálják, hanem egy tudatos jövő kutatást mutatnak be. „Ez a kutatás orientálhatja az egyetemet, orientálhatja a városi döntéshozókat, orientálhatja azokat a munkaerőpiaci szereplőket, akik majd a munkahelyek világát biztosítják a fiataloknak.

A fiataloknak ez a kutatás egy sokkal naprakészebb tudást tud átadni a tekintetben, hogy mire lesz nekik szükségük ahhoz, hogy megfelelő pályát és hivatást válasszanak, és ott megállják a helyüket. Nem elfelejtve azt az alapvetést, hogy fontos, hogy boldog diákéveik legyenek, de az is fontos, hogy utána boldog évtizedeket töltsenek el abban a hivatásban, ahova közösen megpróbáljuk őket elvezetni.”

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid rektori megbízott elmondta, hogy a Corvinus híresen erős az alkalmazott kutatások területén, így külön öröm számára, hogy végre a Székesfehérvári Campusnak is lehetősége nyílt a város különböző szereplőivel együttműködve elindítania saját kutatását. „Jó partnerre találtunk a Prosperis Albában a primer, online kutatásunk lefolytatásához. Voltak hipotéziseink, amelyeket az eredmények nagy részben visszaigazoltak, egyértelmű közös tudást kaptunk.” – tette hozzá a docens. „Azt látjuk, hogy annyira gyorsan változik a helyzet, hogy ami januárban még igaz volt, az már szeptemberre nem volt helytálló. Ezeket a vizsgálatokat folytatni fogjuk, tavasszal már biztosabb eredményeket fogunk kapni, szeptemberre, amikor visszamérünk, pedig újabb nézőpontokat jósolunk.”

Az esemény egy kerekasztalbeszélgetéssel zárult, amelyben részt vett Csanády László, a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője is, aki a kutatás eredményeinek tekintetében az „atipikus” és a „reziliencia” szavakat emelte ki, hiszen közös kihívás, hogy egy senki által még nem tapasztalt helyzetben várnak a munkáltatók maximális rugalmasságot és ellenállóképességet a munkavállalóktól.

A műhelykonferencia visszanézhető a BCE Youtube csatornáján.

Gazdaság

 1. Az Év Honlapja lett a Sóstó Látogatóközpont weboldala

  A www.sostoszekesfehervar.hu oldallal pályázott a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett ’Az Év Honlapja 2020’ címre a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., és a legrangosabb hazai online marketingkommunikációs pályázat ítészeinek döntése alapján Turizmus kategóriában el is nyerte ezt a címet.

  2021.01.21.
 2. Nyolcvanéves múltra tekint vissza a Köfém

  Jubileumot ünnepel az Alcoa-Köfém jogutódja, a Howmet-Köfém Kft. Az egyes gyáregységeknek is kerek évfordulója van az idén. A nagy múltú cég a munkavállalóit és a lakosságot érintő programsorozattal készül ebben az évben.

  2021.01.21.
 3. Fehérvári turizmus 2020-ban - itt vannak az első adatok a koronavírus hatásairól

  Mintegy 73.793 vendégéjszakát regisztráltak Székesfehérvár kereskedelmi szálláshelyein 2020-ban. Mint a legtöbb magyar városban, úgy Fehérváron is erősen érződik a turizmusban a koronavírus hatása, a forgalom az előző évhez képest 47%-os volt.

  2021.01.19.
 4. Ifjúsági Tudományos Verseny - száz többletpont jár a dobogósoknak

  Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezi a húsz év alatti fiataloknak szóló innovációs versenyt, az első fordulóra 140 projektötlet érkezett. A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen legjobban szereplő fiatalok ösztöndíjban részesülnek, a dobogós helyezettek pedig 100 plusz pontot is kapnak a felsőoktatási felvételin.

  2021.01.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár