Kutatási együttműködési megállapodást kötöttek Székesfehérvár fejlődéséért

Együttműködési megállapodást írt alá Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Prosperis Alba Kutatóközpont Kft. és az Óbudai Egyetem. Közös célként határozták meg, hogy a jövőben olyan kutatások valósuljanak meg, amelyek hozzájárulnak Székesfehérvár fenntartható fejlődéséhez.
2019.08.21. 16:41 |

Az együttműködéstől azt reméli az önkormányzat a következő években, hogy még több tudásra és információra tegyen szert annak érdekében, hogy helyes döntéseket hozzon akkor, amikor a város jövőjével kapcsolatos feladatokra ad majd választ.  

A Székesfehérvár Önkormányzata és az Óbudai Egyetem, valamint annak Alba Regia Műszaki Kara közötti együttműködés hosszabb múltra tekint vissza a korábban elindult duális képzések szervezése kapcsán, amellyel hosszú távon a helyi gazdaság mérnökutánpótlásának biztosítására, valamint a város és a környékén élő középiskolás diákok számára a piacképes diploma, a gyakorlatorientált képzések és a biztos karrier lehetőségének megteremtésére törekedtek.  A Prosperis Alba Kutatóközpont Kft. a koordináló és katalizáló szerepével az Óbudai Egyetem kutatóműhelyeivel történő együttműködés során olyan elemző, összehasonlító kutatások létrejöttét tudja ösztönözni, amelyekkel Székesfehérvár városának fenntartható fejlődését támogatja.

 

A közös munka színterei például a start-upok világa, a smartcityfejlesztések, az iparvezérelte innovációs tervekhez, smart manufacturing megoldásokhoz való hozzájárulás, valamint a panelházak építőmérnöki vizsgálata is.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere üdvözölte az együttműködést, kiemelve, hogy régóta van élő, intenzív kapcsolat az önkormányzat, az Óbudai Egyetem és annak Alba Régia Műszaki Kara között, a startégiai partnerséget pedig tovább erősíti a mai megállapodás is. A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat életében fontos, hogy  az egyetem otthon érezze magát Székesfehérváron, ehhez az is hozzátartozik, hogy a város olyan jellegű feladatokat, megbízásokat adjon az egyetemnek, amelyben az oktatás mellett a legjobb, ez pedig a kutatás, a tudományos munka. A polgármester hozzátette, az együttműködéstől azt reméli az önkormányzat a következő években, hogy még több tudásra és információra tegyen szert annak érdekében, hogy helyes döntéseket hozzon akkor, amikor a város jövőjével kapcsolatos feladatokra ad majd választ.  

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora az együttműködés kapcsán kiemelte, hogy rohamosan változó világban élünk. "Ma már az ipar 4.0 is átértékelődik, sok esetben a cégek ma már ipar x.0-ról beszélnek, mert nem tudják megmondani, milyen gyorsan fogják a számokat változtatni. A kiindulópont egy műszaki felsőoktatási intézmény számára az, hogy nem csak az ipar igényeit, hanem a társadalmi igényeket is ki kell tudnia szolgálnia." Prof. Dr. Kovács Levente szerint két igény - az ipar és a társadalom igénye - találkozik a smart city világában, ahol rengeteg műszaki megvalósítást próbálnak megvalósítani a társadalom jóléte érdekében.

Csanády László, a Prosperis Alba Kutatóközpont Kft ügyvezetője kifejtette, szeretnék megvizsgálni, hogy a technikai változások milyen hatással lesznek a társadalomra és katalizálni a városban működő felsőoktatási intézményeket, valamint integrálni tudásukat annak érdekében, hogy jobb várost lehessen építeni. Hangsúlyozta, fontos feladat ezeknek a folyamatoknak a felgyorsítása is.

A megállapodást aláírásán részt vett Földesi Gabriella, az ÓE kancellárja, továbbá jelen volt Mészáros Attila alpolgármester, Molnár Tamás tanácsnok és Dr. habil. Györök György, az ÓE Alba Regia Műszaki Kar dékánja is.

Városfejlesztés

 1. Megújult a Budai út 64-68. számú épület mögötti terület

  A műszaki átadást követően újra használhatják a Budai út 64-68. épület mögötti területet az ott élők és a házsoron működő üzletek. A 607 m²-es megújult felületen hamarosan kialakítják a mozgáskorlátozott parkolókat is.

  2019.09.17.
 2. Munkába állt az első fűnyíró robot a Városgondnokságon

  Az első fűnyíró robot állt munkába a Városgondnokságon, ami a Fehérváron található meredek rézsűkön lesz munkatársaink segítségére a fűnyírásban. Csütörtökön a Balatoni úti felüljáró meredek rézsűjén teszteltük az új gépet a parkfenntartó kollégák.

  2019.09.13.
 3. Átépítik a Palotai úti kerékpárutat - 18 km bicikliút épül a Belváros környékén

  Szerdán bejárást tartottak a Palotai úton, ahol hamarosan megújul a gyalogos és kerékpárút taktilis burkolattal kettéválasztva, az új útakon a kerékpárút már kétirányú lesz az út mindkét oldalán. A jelenlegi, 90-es években kialakított megoldás balesetveszélyes és már nem felel meg a hatályos szabványoknak.

  2019.09.11.
 4. Négy fehérvári óvodaudvar újult meg idén - az iskolákban folytatódik az önkéntes program

  A KÉPES program keretében végeztek önkéntes munkát kedden a Palotavárosi óvoda udvarán, amely szeptemberre újult meg. Őszre új udvari játékok és megszépült környezet várta a gyerekeket a Szárazréti Óvodában, a Rákóczi úti Óvodában és a Nefelejcs utcai óvodában is.

  2019.09.10.
 1. Irányhelyes kerékpársávokat és körforgalmakat is terveztek a Móri útra

  A néhány hete tartott Felsővárosi lakossági fórumon elhangzott lakossági közlekedési fejlesztések kapcsán tartottak bejárást hétfőn délután a Móri úton és környékén. Ez a fejlesztés párhuzamosan történne meg azzal a nagy állami útfejlesztéssel, ami a 81-es főút négysávosítását jelentené, mely észak-nyugat felől továbbhaladást biztosítana az M7-es negyedik Fehérvár melletti csomópontjáig - hangzott el a bejáráson.

  2019.09.09.
 2. 2021 nyarára megújul a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Tábor Velencén

  Velencén, a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Táborban tartja hagyományos, tanévindító táborát a Székesfehérvári Diáktanács. A fiatalok érdekképviseleti csoportjának fontos feladata a csapatépítés mellett a tanév feladatainak áttekintése és a tisztújítás előkészítése is. A táborba csütörtökön Fehérvár polgármestere is ellátogatott, aki beszámolt a tábor felújítására készített önkormányzati tervekről is.

  2019.09.05.
 3. Közös tanévnyitóval ünnepeltek a város egyetemei a Vörösmarty Színházban

  Idén közel 1700 hallgató kezdi meg a tanévet Székesfehérvár három felsőoktatási intézményében, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán, a Kodolányi János Egyetemen és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A Vörösmarty Színházban a hallgatókat Székesfehérvár polgármestere és az egyetemek rektorai köszöntötték, majd az egyetemek képviselői felkötötték intézményük szalagját a város zászlajára.

  2019.09.04.
 4. Megújult a Deák Ferenc és a Lövölde utca közötti belső úthálózat

  A tervezett határidőre befejeződött a Deák Ferenc és a Lövölde utca közötti belső úthálózat felújítása. Lakossági jelzések alapján, önkormányzati forrásból végeztek teljes burkolatcserét az útfelületeken és a parkolókban. Késő ősszel a megújult utak és parkolók mellett intenzív fatelepítés is lesz -  hangsúlyozta a szerdai műszaki átadáson Molnár Tamás önkormányzati képviselő.

  2019.09.04.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek