Kutatási együttműködési megállapodást kötöttek Székesfehérvár fejlődéséért

Együttműködési megállapodást írt alá Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Prosperis Alba Kutatóközpont Kft. és az Óbudai Egyetem. Közös célként határozták meg, hogy a jövőben olyan kutatások valósuljanak meg, amelyek hozzájárulnak Székesfehérvár fenntartható fejlődéséhez.
2019.08.21. 16:41 |

Az együttműködéstől azt reméli az önkormányzat a következő években, hogy még több tudásra és információra tegyen szert annak érdekében, hogy helyes döntéseket hozzon akkor, amikor a város jövőjével kapcsolatos feladatokra ad majd választ.  

A Székesfehérvár Önkormányzata és az Óbudai Egyetem, valamint annak Alba Regia Műszaki Kara közötti együttműködés hosszabb múltra tekint vissza a korábban elindult duális képzések szervezése kapcsán, amellyel hosszú távon a helyi gazdaság mérnökutánpótlásának biztosítására, valamint a város és a környékén élő középiskolás diákok számára a piacképes diploma, a gyakorlatorientált képzések és a biztos karrier lehetőségének megteremtésére törekedtek.  A Prosperis Alba Kutatóközpont Kft. a koordináló és katalizáló szerepével az Óbudai Egyetem kutatóműhelyeivel történő együttműködés során olyan elemző, összehasonlító kutatások létrejöttét tudja ösztönözni, amelyekkel Székesfehérvár városának fenntartható fejlődését támogatja.

 

A közös munka színterei például a start-upok világa, a smartcityfejlesztések, az iparvezérelte innovációs tervekhez, smart manufacturing megoldásokhoz való hozzájárulás, valamint a panelházak építőmérnöki vizsgálata is.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere üdvözölte az együttműködést, kiemelve, hogy régóta van élő, intenzív kapcsolat az önkormányzat, az Óbudai Egyetem és annak Alba Régia Műszaki Kara között, a startégiai partnerséget pedig tovább erősíti a mai megállapodás is. A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat életében fontos, hogy  az egyetem otthon érezze magát Székesfehérváron, ehhez az is hozzátartozik, hogy a város olyan jellegű feladatokat, megbízásokat adjon az egyetemnek, amelyben az oktatás mellett a legjobb, ez pedig a kutatás, a tudományos munka. A polgármester hozzátette, az együttműködéstől azt reméli az önkormányzat a következő években, hogy még több tudásra és információra tegyen szert annak érdekében, hogy helyes döntéseket hozzon akkor, amikor a város jövőjével kapcsolatos feladatokra ad majd választ.  

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora az együttműködés kapcsán kiemelte, hogy rohamosan változó világban élünk. "Ma már az ipar 4.0 is átértékelődik, sok esetben a cégek ma már ipar x.0-ról beszélnek, mert nem tudják megmondani, milyen gyorsan fogják a számokat változtatni. A kiindulópont egy műszaki felsőoktatási intézmény számára az, hogy nem csak az ipar igényeit, hanem a társadalmi igényeket is ki kell tudnia szolgálnia." Prof. Dr. Kovács Levente szerint két igény - az ipar és a társadalom igénye - találkozik a smart city világában, ahol rengeteg műszaki megvalósítást próbálnak megvalósítani a társadalom jóléte érdekében.

Csanády László, a Prosperis Alba Kutatóközpont Kft ügyvezetője kifejtette, szeretnék megvizsgálni, hogy a technikai változások milyen hatással lesznek a társadalomra és katalizálni a városban működő felsőoktatási intézményeket, valamint integrálni tudásukat annak érdekében, hogy jobb várost lehessen építeni. Hangsúlyozta, fontos feladat ezeknek a folyamatoknak a felgyorsítása is.

A megállapodást aláírásán részt vett Földesi Gabriella, az ÓE kancellárja, továbbá jelen volt Mészáros Attila alpolgármester, Molnár Tamás tanácsnok és Dr. habil. Györök György, az ÓE Alba Regia Műszaki Kar dékánja is.

Városfejlesztés

 1. Megjelent a közbeszerzése az uszodabővítés tervezésének

  Egy 10 pályás úszómedence is épülhet egy 150 főt befogadó lelátóval együtt a Csitáry G. Emil Uszoda bővítésének keretében, melyhez jelenleg a tervezőt keresik - derül ki a megjelent közbeszerzési tájékoztatóból. A közbeszerzési felhívás a tervezésre vonatkozik!

  2020.02.17.
 2. A Kodály homlokzatfelújításának költségét is tartalmazza a költségvetés tervezete

  Február 14-én pénteken dönthetnek az önkormányzati képviselők a város idei büdzséjéről, mely a 67.4 milliárdos főösszegből az intézményekre 14,16 milliárd forintot tartalmaz. Bár az általános iskolák nem önkormányzati fenntartásúak Székesfehérvár mégis fontosnak tartja, ezen intézményeket is, így többek között a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium homlokzatfelújítását is tartalmazza a büdzsé tervezete. 

  2020.02.12.
 3. A tetővel és a homlokzattal kezdődik az Arany János Iskola felújítása

  Kezdődik az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI épületének felújítása, amit a város Önkormányzata 600 millió forinttal támogat. A jövő héten kezdődő bruttó 235 millió forintos beruházással elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újul meg.

  2020.02.07.
 4. Alba Bástya Központ - jövő áprilisra készül el a korszerű, összevont intézmény

  Zajlanak a felújítási munkálatok az Irányi Dániel utca 4. számú épületben, ahol innovatív, összevont szociális szolgáltató központot alakítanak ki jövő áprilisra. Itt kap helyet a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ, amely jelenleg 16 telephelyen látja el feladatait városszerte. A több mint 500 millió forintos, uniós finanszírozású beruházásból létrejövő új intézmény Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ néven fog működni. 

  2020.02.05.
 1. Elkészült a Vasvári Pál Általános Iskola tornacsarnokának felújítása

  Elkészült a Vasvári Pál Általános Iskola tornatermének felújítása, amelynek keretében a több mint 50 millió forintos állami támogatásból 221,6 négyzetméter nyílászárót cseréltek ki, valamint akadálymentes mosdót alakítottak ki. A tornaterem az Alba Fehérvár Kosárlabda Akadémia egyik utánpótlás bázisául is szolgál.

  2020.01.23.
 2. Négy új, ingyenes e-töltőt adott át Székesfehérváron az ALDI

  Két új helyen is ingyenes töltési lehetőség várja az e-autósokat Székesfehérváron: az ALDI Jancsár közben és a Szent Flórián körúton található üzletének parkolóiban összesen négy AC töltőpontjának segítségével tölthetők fel az elektromos- és plug-in hybrid autók akkumulátorai.

  2019.12.17.
 3. További 8 milliárd a középiskolai campusra - a tanév végén kezdődhet a beruházás

  A fehérvári középiskolai campus kialakítására további 8 milliárd 375 millió forintot hagyott jóvá a kormány, a Modern Városok Program keretében. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van és várhatóan a jövő év első hónapjaiban lezárulhat. A beruházás a tanév végével kezdődhet.

  2019.12.10.
 4. Városszerte folyamatosan kerülnek ki a kerékpártámaszok

  Az 1000 kerékpártámasz program keretében a Városgondnokság tél végéig 438 biciklitárolót helyez ki Fehérvár különböző pontjain. A több mint 15 millió forintból megvalósuló munkát az önkormányzat saját forrásból finanszírozza. Szombaton délelőtt a Zichy ligetbe frissen kihelyezett biciklitámaszok mellett a város polgármestere ismertette a program jelenlegi állását.

  2019.12.07.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek