Közösségi útátadó - elkészült és hétfőn napközben megnyitják a forgalom előtt a déli összekötőt

Vasárnap délelőtt a gyalogosok, illetve a kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával érkezők vehették birtokba a déli összekötő utat. Ezzel a közösségi eseménnyel avatták az elkészült több mint négy kilométer hosszú új szakaszt, amelyet holnap napközben megnyitnak az autós forgalom előtt is. A 4,5 milliárd forintos beruházás megvalósulása évtizedes jelentőségű útfejlesztés, amely összeköti a Sárkeresztesi és a Seregélyesi utat, tehermentesítve a város belső úthálózatát.
2023.05.07. 12:01 |
Közösségi útátadó - elkészült és hétfőn napközben megnyitják a forgalom előtt a déli összekötőt

Egy nagy, eddig elzárt területet tár fel az új út, ahol egy új városrész születhet meg az elkövetkező években.

Civil kérésként fogalmazódott meg Székesfehérvár polgármestere felé, hogy mielőtt az autós forgalom birtokba veszi, az emberek gyalogosan, kerékpárral, rollerrel vagy éppen görkorcsolyával próbálhassák ki az új, déli összekötő utat. Vasárnap délelőtt erre nyílt lehetőség, hiszen az évtizedek óta várt útfejlesztés elkészült, megépült és minden engedéllyel rendelkezik a megnyitáshoz a déli összekötő út.

A déli összekötő út két végén, a belterületbe eső Juharfa, illetve Köles utcai szakaszokon 50 km/h-s, a hosszabb közbenső – külterületi – szakaszon pedig 70 km/h-s sebességgel lehet haladni a déli összekötő úton. A forgalom előtt hétfőn napközben nyitják meg az új utat. Minderről itt a város honlapján és a Facebook felületeken is haladéktalanul hírt adunk.

Az esős, borús időjárás ellenére folyamatosan érkeztek az érdeklődők, hogy megnézzék az újonnan megépült szakaszt, amely összeköti a Sárkeresztúri utat a Seregélyesi úttal, megkönnyítve nagyon sok fehérvári mindennapi munkába járását.

„Ez a beruházás több mint négy kilométer új utat, több mint négy kilométer kerékpárút megépülését, több mint egy kilométer hosszban egy már meglévő út felújítását jelenti, a hozzá kapcsolódó növény- és fatelepítésekkel, közműfejlesztésekkel. Óriási munka volt, amiben rengeteg ember részt vett, köszönjük ezt nekik!” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette: mind közlekedési, mind környezetvédelmi szempontból jelentős ez az új út, amely egy 500 hektáros, eddig elzárt területet is feltár. Az Önkormányzat szeretné folytatni a fejlesztéseket, ami az Új Váralja sor kikötését jelenti a Mártírok útjára – ez az intermodális közösségi közlekedési központ beruházás része lenne, illetve már folyamatban van a Bakony utcai átkötés tervezése, engedélyeztetése

„Sokat vártunk rá, és végre megvalósult a Székesfehérvár újkori történetében kiemelkedő jelentőségű, új út építése.” – hangsúlyozta Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. A városrészeket összekötő fejlesztés másik jelentősége, hogy a COVID idején kiírt közbeszerzés keretében olcsóbban sikerült kivitelezőt találni a beruházásra, mint amennyi a pályázati keret volt. Szerencsére sikerült a forrás további részét is a városban tartani: ebből indulhatott el a Móri út felújításának első üteme, hívta fel a figyelmet Vargha Tamás, és balesetmentes közlekedést kívánt mindenkinek a déli összekötő úton.

Kiemelkedő jelentőségű eredménynek nevezte a városrész életében a megvalósult útszakaszt Mészáros Attila. Az önkormányzati képviselő köszönetet mondott az önkormányzatnak és a kivitelezőnek, valamint külön is megköszönte a környékben élők türelmét és megértését. „Igyekeztünk az ő védelmükben is minden lehetőséget megragadni, így zajvédő fal épült, és minden érintett ingatlannal sikerült megállapodnunk. Ezzel a feltáró, összekötő úttal új lehetőségek lesznek arra, hogy a forgalom eloszlása jobb legyen, és ezzel csökkenjen a kisebb utcák átmenő forgalma. A tehergépjármű-forgalmat is jobban lehet majd ezentúl terelni, és az itt élőknek sem kell már a Széchenyi – Horvát István úti csomópontig elmenni, hogy másik városrészekbe eljussanak.”

Vasárnap délelőtt a Székesfehérvári Rendőrkapitányság játékos közlekedésbiztonsági feladatokkal, ügyességi pályával, a Honvéd Szondi SE Triatlon Szakosztálya pedig mini duatlon versennyel készült a déli összekötő útra kiérkezőknek. Részt vettek a programon a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezetének képviselői, és sok család, érdeklődő fehérvári próbálta ki a most megépült, kétsávos utat, illetve a mellette haladó kerékpárutat.

A vasárnapi esemény egyúttal projektzáró rendezvény is volt, a „Székesfehérvár, déli összekötőút megvalósítása” elnevezésű pályázat sikeresen lezárult. A 62. és 63. sz. főút városi szakaszainak – vagyis a Seregélyesi és a Sárkeresztúri út – átkötése a Juharfa utca és a Köles utca közötti nyomvonalon valósult meg, két vasúti keresztezés feletti közúti felüljáróval. Emellett elkészült a Takarodó út és az Új Váralja sor bekötése a déli összekötő útba, illetve a Köles utcába. A fejlesztés keretében 1050 méter utat újítottak fel, 4085 méter új út és 4418 méter kerékpárút épült, illetve 5226 méter csapadékvíz-elvezetőt alakítottak ki. Az összekötő út mentén LED-es közvilágítás és négy körforgalom létesült. A beruházás 2020 szeptembere óta zajlott és határidő előtt elkészült.

Városfejlesztés

 1. Városfejlesztés a levegőből

  Januárban látott napvilágot A jövő települései Magyarországon című tanulmány az Egyensúly Intézet jóvoltából, mely a vármegyeszékhelyek fejlettségét vizsgálva Székesfehérvárt az első helyre sorolta. Cikkünkben egyetlen városrész fejlődését mutatjuk meg a 2011 februárjában és 2024 áprilisban készült légi fotókkal: a Budai út és az M7-es közötti területet, az Alba Ipari Zónát, ahol pár év alatt egy új gazdasági erőcentrum jött létre cégek százaival, munkahelyek ezreivel.

  2024.05.24.
 2. Egyedülálló energetikai fejlesztés

  Országosan is egyedülálló szintű energetikai fejlesztést hajtottak végre az Alba Regia Sportcsarnokban. A Gáz utcai csarnok tetejére olyan napelemrendszert telepítettek, amely nem csak energiát képes termelni, hanem akár későbbi felhasználásra is képes elraktározni azt. A módszerrel jelentős üzemeltetési költségcsökkentés érhető el a létesítményben. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertették csütörtök délután.

  2024.05.23.
 3. Elkészült a felújítása

  Átadták csütörtökön a felújított Szent György-kutat a Felsővárosban. Bory Jenő szobrászművész alkotása a városrész határán, az Illyés Gyula tér sarkán kapott új helyet. A felújításról Földi Zoltán önkormányzati képviselő tájékoztatott a közreműködő szakemberek részvételével, majd Nyárai-Horváth István Felsőváros plébánosa áldotta meg az alkotást.

  2024.05.23.
 4. Startvonalon a felújítás

  Annyira rossz állapotú a burkolat, hogy még idén fel kell újítani a Nemzeti Emlékhely melletti sétányt. Erről közösségi oldalán adott hírt dr. Cser-Palkovics András polgármester. Mint írja, a forrást az Önkormányzat biztosítja, a Városgondnokság pedig előbb a tervezést, majd ősszel a kivitelezést is elkezdi. A városvezető addig is mindenkit arra kér, hogy fokozott óvatossággal közlekedjen a területen.

  2024.05.13.