Közös játékkal zárult a Hétvezér iskola és az Arany EGYMI közös programsorozata

Mozgalmas eseménnyel, a Sóstói Stadionban tett túrával és a Sóstó Természetvédelmi Területen rendezett játékos-mesés foglalkozással zárták a tanév közös programsorozatát a Hétvezér Általános Iskola és az Arany EGYMI autista csoportjának diákjai.
2024.06.05. 15:06 |
Közös játékkal zárult a Hétvezér iskola és az Arany EGYMI közös programsorozata

Nem meglepő látvány, ahogy egy júniusi délelőtt gyerekek hintáznak, mászókáznak, kergetőznek a Sóstó Természetvédelmi Területen található játszótéren. Kisebbek-nagyobbak egymás mellett ülve beszélgetnek, gyümölcsöt majszolva figyelik a madarakat. Egy osztály, akiket elhoztak a tanító nénik ebben a szép időben, gondolhatnák azok, akik messziről látják őket. A gyerekek azonban két iskolából érkeztek és barátságuk ebben a tanévben született egy, a Hétvezér Általános Iskola fejlesztőpedagógusa és az Arany János EGYMI gyógypedagógusa által alkotott érzékenyítő programnak köszönhetően.

Máthé-Tóth Magdolna és Rába Judit Helga közösségépítő, integráló, a befogadást és elfogadást segítő munkája évekkel ezelőtt indult el annak érdekében, hogy közelebb hozza, megismertesse a különböző fogyatékkal élő gyermekek mindennapjait a normál fejlődésmenetű gyermekekkel.

Korábban az „Adj egy ötöst!” című pályázatban, most pedig egy önként vállalt pedagógiai programban dolgoznak együtt annak érdekében, hogy közel hozzák egymáshoz az autizmussal élő tanulókat és a többségi iskolákba járó gyerekeket. Segítséget adva ezzel mindkét félnek: erősítve az autizmussal élőket abban, hogy a nap mint nap tanultakat gyakorlatban is alkalmazzák, legyen szó valakinek a megszólításáról vagy egy probléma kezeléséről. A többségi iskolába járók a találkozások alkalmával megtapasztalhatták és megtanulhatták, hogyan tudnak segíteni autizmussal élő társaiknak egy-egy, számunkra nehézséget jelentő helyzetben.

Az együtt töltött idő, az ismerkedés, a karácsonyfa díszítés, a Polgármesteri Hivatalban tett látogatás és a szerdai sportos-mesés kirándulás jó lehetőséget nyújtott arra, hogy megtalálják a közös érdeklődési köröket, barátságokat kössenek. A programsorozat idei záróeseményén, a Sóstói Stadionban tett látogatást követően vegyes csapatokat alkotva, közösen gyűjtöttek hangyát, rejtvényt fejtettek és oldották meg azokat a játékos feladatokat, amelyek A gomba című mesére épültek. A tervek szerint a program a következő tanévben is folytatódik.