Több helyen 6 méter mélyen van a csatorna - közműcserékkel kezdődik a Prohászka és a kis-Budai felújításatöbb helyen 6 méter mélyen van a csatorna

A Prohászka út hétfőn reggel kezdődött felújítása szervesen összefügg a kis Budai út teljes felújításával. Mindkét utca alatt a szennyvíz, az ivóvíz és a csapadékvíz teljes felújításával és cseréjével kezdődik a kivitelezés. A munkálatokat a Prohászka út – Horvát István utca kereszteződésénél kezdték és több ütemben szakaszosan folytatódik a felújítás a Várkörút irányába.
2021.09.06. 17:29 |

A lakóházak ivóvíz ellátása miatt ideiglenes úgynevezett repülővezetékeket építenek ki a felszínen, amíg az egyes szakaszokon az út alatt futó régi vezetékeket kicserélik. A Prohászka utcai közműfelújítás így három ütemben, három szakaszon valósul meg az ősszel oly módon, hogy az utca az egyes szakaszok határáig várhatóan zsákutca lesz. A korlátozások pontos idejéről, és módjáról folyamatosan közlemények kerülnek kiadásra.

A Prohászkán a vízvezeték a fák alatt, a szennyvízvezeték a fák mellett húzódik, amiket természetesen nem érint a kivitelezés. Itt olyan technológiával újítják fel a csöveket, ami nem jár jelentős földmunkával.

A közműcserék után a burkolatfelújítás következik, ezzel párhuzamosan, várhatóan szeptember végétől a kis Budai úton az ivóvíz, a szennyvíz és csapadékcsatorna cseréje és felújítása is megkezdődik.

A teljes kivitelezésre hét hónapja van a vállalkozónak.

A felújítás során a szennyvízcsatorna rekonstrukció a legnagyobb munka, ugyanis van ahol hat méter mélyen található a vezeték és egy szakaszon a folyásirány is változik.

A Prohászka úton az új burkolaton nyitott kerékpársávok lesznek mindkét oldalon és a csomópontokban a csatlakozások is úgy lesznek kiépítve, hogy a kerékpáros kapcsolatok biztosítottak legyenek a meglévő hálózathoz, így  biztonságosabban lehessen majd közlekedni.

A Budai út - Várkörút kereszteződésében is két nagy aknát kell építeni, akárcsak a Horvát István - Prohászka kereszteződésben, de teljes csomóponti lezárás nem lesz, egyes forgalmi irányok a munkálatoktól függően használhatóak lesznek. Mindkét útszakaszon a lehető leggyorsabban dolgoznak majd a kivitelezők és párhuzamosan zajlik majd több munkafolyamat egymás mellett - tájékoztatott Nagy Zsolt a Közlekedési Iroda vezetője.

A kis Budain szintén az út alatti közműcserék után lesz burkolatfelújítás.

Sokszor olvasható közösségi oldalakon, hogy ha éjjel-nappal dolgoznak gyorsabban végeznének egy-egy felújítással...

Amit az ott élők érthető módon nem tolerálnak, így ez nem várható el. A közműcserék az út alatt általában hosszabb és bonyolultabb feladatok, nem olyan mint egy szimpla kopóréteg csere. Az útjaink felújításánál pedig az összes aknafedlapot meg kell bolygatni. Általában ezek mindegyike öreg, anyaguk öntöttvas és ridegségük miatt nem lehet ezeket úgy kibontani, hogy ne keletkezzenek rajta mikrorepedések. Éppen ezért ezeket a fedlapokat, víznyelőket cserélni kell, amihez kézzel hozzá kell építeni az aknákat. Egy másik fontos dolog, hogy a betonnak meg kell kötnie, ami mindenhol a világon 28 nap alatt éri el a végső szilárdságát. Ki kell várni sajnos, és ha nincs technológiai fegyelem, akkor rossz minőségű végeredmény lesz és nem lesz majd tartós az út.

Városfejlesztés

 1. Tovább fiatalodik a helyi autóbuszállomány Székesfehérváron

  Még több modern, kényelmes, környezetkímélő autóbusz érkezik Székesfehérvár helyi közlekedésébe. A Volánbusz célja, hogy a megújuló autóbuszflottával, a szolgáltatási színvonal emelésével hozzájáruljon az utasok elégedettségéhez, és egyre többen szavazzanak bizalmat a városban üzemelő helyi közlekedési közszolgáltatásnak.

  2021.09.24.
 2. Restaurálják a Püspök kutat, de módosulnak a Várfal park megújításának tervei

  Nagyszabású parkfelújítás kezdődött a Várfal parkban. Ennek keretében biztosan megújul a Püspök kút is, a térrendezés további elemeiről azonban - így a tervezett új, nagy játszótérről is - további egyeztetések szükségesek. Az elkövetkező napokban ezek eredményéről is tájékoztatást adunk majd a fehérváriaknak.

  2021.09.16.
 3. Hatalmas villanyoszlopokat és földkábeleket telepítettek át az épülő kerékpárút nyomvonalán

  A Budapest-Balaton kerékpárút építéséhez helyenként a villamos hálózat átépítése is szükséges. A nyomvonal biztosítása érdekében az E.ON Hungária szakemberei nemrég Székesfehérváron végezték el a kihívásokkal teli munkákat. Videó is készült arról, hogy költöztek azok a 12 méter magas 1 tonna súlyú acéloszlopok, amelyek a Budapest-Balaton kerékpárút tervezett nyomvonalán álltak eddig.

  2021.09.10.
 4. Megújult a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor

  Jelképesen a Székesfehérvári Diáktanács elnökének – rajta keresztül pedig a fiataloknak – adta át a város tulajdonában lévő és most megújult Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor kulcsát dr. Cser-Palkovics András polgármester. A Modern Városok Program keretében 800 millió forintos állami támogatásból valósult meg a teljes újjáépítés, melynek köszönhetően korszerű körülmények között, akár egész évben otthont adhat a tábor ifjúsági rendezvényeknek.

  2021.09.09.
 1. Több helyen 6 méter mélyen van a csatorna - közműcserékkel kezdődik a Prohászka és a kis-Budai felújításatöbb helyen 6 méter mélyen van a csatorna

  A Prohászka út hétfőn reggel kezdődött felújítása szervesen összefügg a kis Budai út teljes felújításával. Mindkét utca alatt a szennyvíz, az ivóvíz és a csapadékvíz teljes felújításával és cseréjével kezdődik a kivitelezés. A munkálatokat a Prohászka út – Horvát István utca kereszteződésénél kezdték és több ütemben szakaszosan folytatódik a felújítás a Várkörút irányába.

  2021.09.06.
 2. Utak újulnak meg, zebrák épülnek és elkészült az új közösségi tér az 5-ös választókörzetben

  Az egymilliárd forintot is meghaladják az idei évi fejlesztések az ötös számú választókörzetben. A Sóstón, a Vad- és madármentő központ épülete mellett egy új közösségi tér is elkészült az Alsóvárosban élők számára. Elkészült a Homoksor felújítása, a Jancsár köznél zebra épül az Aldi mellett és várhatóan még idén elkészül a Sárkeresztúri út és az Akácfa utca kereszteződésében is egy új gyalogos átkelőhely.

  2021.08.30.
 3. A többletmunkák ellenére tartható a Budai út felújításának szeptember végi befejezése

  Július utolsó hetében kezdődött és a nem várt nehézségek ellenére szeptember végéig befejeződik a Budai út felújítása a Királysor és a Gáz utca között. A szakaszon több közműkiváltás is történt, ami érintette az ivóvíz, a szennyvíz és az elektromos hálózatot is, továbbá a csapadékvízelnyelők jó részét is át kell építeni.

  2021.08.30.
 4. Hálaadó istentisztelet keretében átadták az új Olajfa Református Óvodát

  A Magyar Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében hatvanöt intézmény épült, illetőleg újult meg a 2021-2022-es nevelési évre. A programban 680 négyzetméteren megépült az új Olajfa Református Óvoda is, amelyet vasárnap hálaadó istentisztelet keretében ünnepélyesen adtak át. A fejlesztésnek köszönhetően az intézmény száz gyerek számára biztosít óvodai férőhelyet.

  2021.08.29.

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár