Körforgalom és kerékpárút is épül a megújuló a Móri úton - a közműcserék is megtörténnek

Sajtónyilvános bejárást tartottak pénteken délután a Móri út felújítása kapcsán. A nagyszabású beruházás keretében – melyre több mint egymilliárd forintot nyert a város – új körforgalmi csomópont épül a Zichy ligeti csatlakozásnál, megújulnak a buszmegállók, kétoldali kerékpársáv készül és parkoló-bővítésre is sor kerül.
2023.03.10. 17:36 |
Körforgalom és kerékpárút is épül a megújuló a Móri úton - a közműcserék is megtörténnek

Székesfehérvár városa a TOP-6.1.5-15 „Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés” felhívás keretében 1.020.788.984,- Ft támogatást nyert a „Móri út felújítása” címmel. A projekt célja a színvonalas, gördülékeny közlekedési feltételek biztosítása, melyekkel nagyban segítik a lakosságot, a munkába járókat, a vállalkozásokat és más közlekedőket.

A Széchenyi 2020 program keretében zajló és tervezetten 2023 őszére elkészülő projekt keretében az alábbi elemek valósulnak meg:

- a Zichy liget – Móri út csatlakozásában új körforgalmi csomópont építése,
- az Ányos Pál utca Csitáry G. Emil utcai kijáratának átalakítása,
- a csomópont közelében lévő autóbusz-megállóhelyek öbölben történő elhelyezése,
- az MKB bank előtt új autóbusz-megálló létesítése,
- a K&H bank előtti útszakasz átalakítása,a Zichy liget Malom utcai ágának felújítása,
- a teljes szakaszon kétoldali kerékpársáv és helyenként leállósáv létesítése,
- a teljes szakaszon a meglévő burkolat felújítása, a meglévő aszfalt réteg lemarása, új aszfalt rétegek kiépítése,
- a körforgalmi csomópontban új gyalogátkelőhelyek létesítése,
- a Rozgonyi Piroska utca végén lévő parkoló bővítése,
- a közvilágítás korszerűsítése,
- az útépítéssel érintett területen meglévő ivóvízvezetékek és szennyvízcsatornák felújítása, nyíltárkos, ill. béleléses technológiával.

A közműveket is kicserélik és bicikliút is épül. A Zichy ligetnél körforgalmat alakítanak ki, ami sokkal biztonságosabbá teszi a kereszteződést

A fejlesztés keretében 642 méter utat újítanak fel és 542 méter kerékpársáv létesül.

„Székesfehérvár kiemelt gyűjtőútja a Móri út, ami a városban élőknek és a Mór irányából Fehérvárt megközelítőknek is nagyon fontos. Rossz állapotban van nem csak az útburkolat, de alatta a közmű is, ezért lényeges, hogy európai uniós forrásból most fel tudjuk újítani.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester.
Hozzátette, hogy az elnyert összegből az első ütemet valósítják meg, saját forrás bevonása nélkül. Egy Fehérvárhoz kötődő vállalkozás végzi a beruházást, ami várhatóan őszre elkészül. A felújítás közlekedési kellemetlenségekkel járhat, ezért türelmet és megértést kért a polgármester. Tapasztalatai szerint a járművezetők toleránsak, hiszen látják, hogy egy teljesen megújult úton fognak tudni közlekedni. Hozzátette, hogy a Szent Sebestyén-templom és a Szent Vendel utca közötti szakaszt az első ütem nem tartalmazza, a folytatáshoz további pénzügyi források bevonására lesz szükség a későbbiekben.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője elmondta, személyesen nagy öröm számára, hogy Felsőváros kapuja, a Móri út megújulhat. Fontosnak tartja, hogy rendben legyenek az utak abban a városrészben, ahol a pályafutását kezdte önkormányzati képviselőkként. A Móri út elhalad a Szent Sebestyén-templom mellett, így a rekonstrukciót szívügyének érzi. Egy, a COVID-járvány miatt felszabadult forrást költhetnek most el a felújításra, amely biztonságos közlekedést fog eredményezni mindenki számára.

Böröcz László, a kivitelezést végző Útéppark Kft. cégvezetője elmondta, jelenleg a burkolat alatt lévő közművek cseréje zajlik, ami igen szerteágazó feladat, ennek elkészülte után állhatnak neki az útépítésnek. A határidő szeptember közepe. Hozzátette, hogy a forgalmat a terelések mellett is folyamatosan biztosítják, teljes lezárást nem terveznek.

Városfejlesztés

 1. Elkészült a kerékpársáv

  Elkészült az új kerékpársáv a Rákóczi úton, a Széna tér és a József utca közötti szakaszon. Ezzel bővült Székesfehérvár kerékpárút-hálózata – adta hírül Facebook-oldalán dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2023.03.24.
 2. Új utcajelző táblák Feketehegyen

  Lecserélték az utcajelző táblákat és az azokat tartó állványokat Feketehegy-Szárazréten. A képviselői keretből finanszírozott beruházással a mai napon végeztek a szakemberek a városrész teljes területén – tájékoztatott Szigli István a városrész önkormányzati képviselője.

  2023.03.14.
 3. Így áll a Móri út felújítása

  Sajtónyilvános bejárást tartottak pénteken délután a Móri út felújítása kapcsán. A nagyszabású beruházás keretében – melyre több mint egymilliárd forintot nyert a város – új körforgalmi csomópont épül a Zichy ligeti csatlakozásnál, megújulnak a buszmegállók, kétoldali kerékpársáv készül és parkoló-bővítésre is sor kerül.

  2023.03.10.
 4. Fejlesztések az iskolánál

  Sokszor okozott problémát nagyobb esőknél a vízmegállás a Hétvezér Általános Iskola sarkánál az Álmos vezér és a Töhötöm utca kereszteződésében. Nemrégiben megújult az út alatti esővíz elvezető rendszer a kereszteződésben és az iskola gazdasági bejáratánál, továbbá a kereszteződésben az útburkolatot is felújították, illetve az iskola előtt a közvilágítást is fejlesztették.

  2023.03.10.