Komoly műszaki beavatkozással mentik meg a Vásártéri úti felüljárót

Június közepén zárták le a balesetveszélyessé vált Vásártéri úti felüljárót, azóta a statikai vizsgálatok és a felújítási tervek is elkészültek. Kiderült, hogy az évtizedekkel ezelőtt jóval kisebb forgalomra méretezett szerkezet komoly műszaki beavatkozást igényel. 
2019.08.29. 15:05 |

Télen jelentkeztek az első problémák, ekkor már talajkimosódásokat észleltek a Vásártéri úti felüljárónál a szakemberek. A helyszíni vizsgálatot követően született döntés a félpályás lezárásról, hogy így a rezgést okozó igénybevételt a híd egy részéről levegyék. Eközben több talajmechanikai és radarvizsgálatot is elvégeztetett az önkormányzat, hogy reális képet kapjanak a felüljáró tényleges műszaki állapotáról. A beérkezett szakvélemények és a háttöltésnél tapasztalt további állapotromlás miatt, a balesetveszély elkerülésére a Vásártéri felüljáró teljes lezárása mellett döntöttek, ami június közepén megtörtént.

Székesfehérvár Önkormányzata 30 millió forintot biztosít a felújításhoz, melynek részleteiről helyszíni sajtótájékoztatón számoltak be Brájer Éva és Mészáros Attila önkormányzati képviselők. 

Most egy komoly műszaki beavatkozás tervei készültek el, amelynek mintegy 30 millió becsült költségét a város biztosítja – jelentették be csütörtöki helyszíni sajtótájékoztatójukon Brájer Éva és Mészáros Attila önkormányzati képviselők. Nagyon sok maroshegyi és alsóvárosi használja nemcsak a Balatoni utat, hanem ezt a hidat is, és számos kérdés érkezett arról, hogy megkezdődött-e a felújítás – ezért is tartották fontosnak az önkormányzati képviselők még az iskolakezdés előtt a tényleges műszaki állapot és a megoldandó feladatok megismertetését.

A Balatoni és a Vásártéri úti felüljáró is – az akkori hídnyilvántartás szerint –1935-ben létesült, még nem a manapság jellemző forgalmi viszonyokhoz méretezve. Az elkerülő út elkészültével 2006-ban került a város üzemeltetésébe a Balatoni út és az ottani felüljáró, innentől végeztet ellenőrzéseket és felújításokat az önkormányzat ezen a területen. Több felújításon átestek már ezek a hídszerkezetek a megépítés óta, és télen újabb jelzés érkezett, hogy a Vásártéri úti felüljárónál egy komoly vizsgálatra van szükség. A város részletes talajmechanikai vizsgálatot indított el, ez alapján elkészült a műszaki javaslat és intézkedési terv a híd megmentésére.” – mondta el Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője. Kiemelte: felelős és elkerülhetetlen döntést hozott a város a lezárással az itt élők és közlekedők biztonsága érdekében.

„Az elmúlt években már többször felmerült, hogy a híd szerkezetével és a Balatoni úti csatlakozásával szükséges valamilyen felújítást elvégeztetni. Sajnos az egyirányúsítás és a súlykorlátozás bevezetése sem hozott eredményt, ezért volt szükség a teljes lezárásra. Most a Vásártéri úti felüljáró szerkezetét és a Balatoni úti csatlakozást is megerősítik. A nagyfokú üregesedés okozta problémát több lépésben hárítják el: a Balatoni úti töltés injektálásos, habbeton-kitöltéses megerősítést kap, ezt követően a híd konzolja alá egy vasbeton gerenda kerül beépítésre, és a dilatációs szerkezet cseréje is megtörténik. A hídon és az útpadkán összegyűlő vizet elvezető rendszer is felújításra kerül, így kizárható lesz a későbbi szivárgások lehetősége. Mindezeket még idén, saját forrásból elvégezteti az önkormányzat. Ezt követően lehet a felüljárót – természetesen az eddigi korlátozásokkal – a forgalom számára visszaadni.” – ismertette Mészáros Attila, az 5. számú választókörzet önkormányzati képviselője.

Nagy Zsolt, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy bármilyen hihetetlenül hangzik, de 87 híd van Székesfehérváron – a kicsi gyalogoshídtól a sokméter széles és hosszú autóshidakig bezárólag. Ezeket folyamatosan figyelik, legutóbb 2017-ben végeztettek a város összes hídjára kiterjedő átfogó felülvizsgálatot. Akkor itt még csak a hídkorlátok és a szigetelést védő betonok felújítására volt szükség. Azóta azonban talajkimosódást tapasztaltak, és a geotechnikai vizsgálat kimutatta a károsodásokat a töltésben.

A Vásártéri úti felüljárón végzett felújítás várható befejezés nagyban függ az időjárástól, valamint az üzemelő vasúti pálya melletti munkavégzés lehetőségeitől. A Hivatal, a Városgondnokság és a MÁV képviselői erről – az időközben kiválasztásra kerülő kivitelezőkkel közösen – szeptember első felében zárják le a szakmai egyeztetéseket. A közlekedők türelmét kérik, mert a felújítási munkálatok körülbelül két hónapot vesznek igénybe, de még idén befejeződnek majd.

Városfejlesztés

 1. Hulladékkezelés, parkolás és közlekedés - lakossági fórum a Rákóczi iskolában

  A 2. számú választókörzetben élőknek szerveztek lakossági fórumot hétfőn a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. A fórumon bemutatkozott a körzet új önkormányzati képviselője, dr. Kovács Zsoltné és számos kérdésre, megoldandó problémára kaphattak választ a városrész lakói.

  2019.11.11.
 2. Huszonkétmilliós fejlesztés a Szent György Kórház fül-orr-gégészeti osztályán

  Az Arconic Alapítvány ezúttal 75.000 dollárral, több mint 22 millió forinttal támogatta Szent György Kórházat, melynek eredményeként a fül-orr-gégészeti osztályon valósulhatott meg eszközbeszerzés. Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója elmondta, hogy a támogatásból endoszkópos tornyot és kézi endoszkópot vásároltak.

  2019.11.04.
 3. Jövő év első negyedévében nyit az első fehérvári parkolóház

  A tervezett ütemnek megfelelően épül Székesfehérvár első parkolóháza, ahol a nyári időszakban a földmunkával és pinceszinttel együtt járó nehéz munkálatokon túl van a kivitelező, így október elejére az épület négy szintes szerkezete többségében elkészült. A tervek szerint jövő év első negyedévében nyit a 4500 négyzetméteres nyilvános parkolóház, ahol 134 autó és 11 motorkerékpár parkolhat egyszerre.

  2019.10.18.
 4. Megújult a Temesvári és a Gyimesi utca, valamint a Szilvamag környéke

  Befejeződött Maroshegyen a Temesvári utca és a Gyimesi utca út- és víziközmű-felújítása, valamint a Szilvamag környékének területrendezése. A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében az útburkolat és a járdák kialakítása előtt felújították az ivóvízhálózatot, és új csapadékvíz-elvezető rendszert építettek. Korábban az esővíz nem megfelelő elvezetése jelentette az egyik fő problémát.

  2019.10.08.
 1. Elkezdődik a járda építése a Farkasvermi úton - 3 gyalogosátkelő is lesz

  Járdaépítés kezdődik a Farkasvermi úton, a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ és a Mura utca között. A járdaépítés során 3 helyen, a Kertész utcánál, a Bodrogi utcánál, valamint a Mura utcán létesül gyalogátkelőhely, a vasúti átjáró és a járda szintbeni kapcsolattal kerül kialakításra, így azon akadálymentesen lehet a későbbiekben közlekedni.

  2019.10.04.
 2. Zöld szabadidőpark épül Vizivárosban az iskola korábbi udvarának helyén

  A Vizivárosi iskola volt udvarán egy univerzális, színes burkolattal ellátott grund épül labdafogó hálóval, valamint kialakítanak egy játszóteret, melyen ügyességi játékok, vár és csúszda is lesz. Az iskola régi kerítését pedig elbontják, és a meglévők mellé további fákat is telepítenek majd.

  2019.10.03.
 3. Elkezdődik a park és a parkoló építés a Corvinus Székesfehérvári Campusán

  A végéhez közeledik a hangulatos egyetemi kisváros kialakítása a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. A századelő hangulatát idéző felújított épületek körül parkolókat és zöld közösségi tereket alakítanak ki árnyas fákkal és stílusos utcabútorokkal.

  2019.10.03.
 4. Elkészült a Komjáti utca teljes felújítása az Öreghegyen

  A Komjáti utcában a kivitelezés során a teljes pályaszerkezet átépítése megtörtént, kialakítottak egy a térköves járdát az út szélén, továbbá a csapadékvíz elvezetés is megoldódott, egy gravitációs és egy nyomott vezetékkel, illetve a helyszíni adottságok figyelembe vételével egy csapadékvíz átemelő kiépítésével.

  2019.10.01.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek