Kezdődik a végleges körforgalom kialakítása a Pozsonyi kanyarban

Napokon belül elkezdődik a végleges körforgalom kialakítása a Pozsonyi - Zsolnai - Pöstyéni kereszteződésben az Öreghegyen. Minden ágon lesznek gyalogos átkelőhelyek és megújul a közvilágítás is, ami jóval biztonságosabbá teszi a közlekedést. A beruházás május végéig készül majd el.
2024.03.20. 14:23 |
Kezdődik a végleges körforgalom kialakítása a Pozsonyi kanyarban

Az ideiglenes körforgalom kialakítására korábban azért volt szükség, mert ez a csomópont nagyon forgalmas, ugyanakkor balesetveszélyes is volt. Sok autós nem tartotta be a sebességhatárokat és a gyalogosok is nehezen keltek át egyik oldalról a másikra – mondta Östör Annamária öreghegyi önkormányzati képviselő. Hozzátette, hogy széleskörű kutatást végzett a lakosság körében a körforgalom kialakításáról, amit ők támogattak, így készült el az ideiglenes forma. A visszajelzések alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így most sor kerülhet a körforgalom véglegesítésére.

A legfőbb szempont, hogy biztonságosabb lesz a közlekedés mindenki számára! – hangsúlyozta Östör Annamária.

Március 21-én, csütörtökön lesz a hivatalos munkaterület-átadás, majd néhány napon belül elkezdődik az építkezés – mondta Nagy Zsolt, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője.

A körforgalom geometriai kialakításán minimálisan módosítanak az útpálya szűkítésével, a teljes területen megújítják az asztalt-kopóréteget, majd jöhetnek a felfestések és a gyalogátkelők kialakítása minden csomóponti ágon. A közvilágítás szintén megújul.

Elhangzott az is, hogy a körforgalom közepén virágládákban lesznek majd új növények és irányjelző táblák is, ugyanis az útpálya alatt nagy átmérőjű közművekkel szabdalt a terület így épített szigetet nem lehetséges kialakítani. Az új körforgalom várhatóan május végéig készül el.

Városfejlesztés

 1. Tematikus tanösvény

  Hamarosan egy tematikus, geológiai tanösvényt alakítanak ki a Rác bányában, ami a Velencei-hegység legnyugatibb látható része. A terület geológiai érdekességei mellett a Rác bánya növény- és állatvilágát is bemutatják úgy, hogy a terüelt alkalmas lesz környezetismeret, természetismeret és földrajz órák megtartására is.

  2024.04.12.
 2. Esőkert a Török udvarban

  Már épül Székesfehérvár első esőkertje a Török udvarban, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. támogatásával. A rossz minőségű, homogén fű helyére mintegy ezer tő, mutatós, évelő növényt telepítenek, melyeket a környező épületekről levezetett esővízzel öntöznek majd önfenntartó módon.

  2024.04.03.
 3. Új tornacsarnok a Ciszterben

  Éppen 108 esztendeje, Székesfehérváron született a legendás Kaszap István. Az évforduló alkalmából emléknapot rendeztek egykori iskolájában, a mai Ciszterci Szent István Gimnáziumban, és mostantól az ő nevét őrzi az intézmény új tornacsarnoka, melyet Spányi Antal megyés püspök áldott meg. Az emléknap programját ünnepi konferenciával és csarnokavató röplabdamérkőzésekkel folytatták.

  2024.03.25.
 4. Elkészült a felújítás

  A Városgondnokság és a Polgármesteri Hivatal szakemberei a terület önkormányzati képviselőjével közösen tartottak bejárást a Rózsa ligetben, ahol az új rózsatövek elültetésével befejeződött a parkfelújítás. Megújultak a pergolák, a sétányok, felújították a füvesítést, új fákat ültettek és mintegy hatezer új, a gombás betegségekkel szemben ellenálló rózsatövet ültettek el az ágyásokban.

  2024.03.22.