Két új óriásbáb készül - gyerekek is segítenek a Királyi Napok előkészületeiben

A Fehérvári Programszervező Kft. idén is megrendezi az óriásbáb-készítő tábort, amelyben június 6-9-ig, III. Béla és felesége, Antiochiai Anna alakjának elkészítésében vehetnek részt a négy iskolából érkező diákok. A tábort Majoros Gyula bábkészítő mester, az óriásbábok kivitelezője vezeti.
2017.06.07. 07:17 |

Az idei Koronázási Szertartásjáték III. Béla alakját, tetteit idézi a közönség elé az augusztusi Királyi Napok idején. Az előadásnak 2017-ben is szereplői lesznek a Székesfehérváron már jól ismert óriásbábok, közéjük kerül be ebben az évben III. Béla király és felesége, Antiochiai Anna figurája.

A már hagyományosnak mondható táborba a Tóvárosi, a Széna Téri, a Zentai úti és a Munkácsy Mihály Általános Iskolából érkeznek diákok, hogy – Majoros Gyula bábkészítő mester irányításával – két új óriásbáb elkészítésének munkálataiban segédkezzenek. A diákok a már meglevő 15 óriásbáb ékszereinek, egyéb kiegészítőinek helyreállításában is részt vesznek a keddtől péntekig tartó program során.

A tábor helyszíne a Vörösmarty Színház lesz, a gyerekek a hátsó színpadon dolgoznak majd, minden nap délelőtt 10.00 órától, de a munka mellé sok más érdekes programot is kínálnak a tábor szervezői. Matuz János, a színház művészeti intendánsa, a Koronázási Szertartásjáték dramaturgja beszél III. Béláról, de lesz a lovagvilágot idéző hagyományőrző bemutató, valamint a középkori viseletekről szóló előadás is, amelyet az előadás jelmeztervezője, Kovács Yvette tart a táborozó diákoknak.

Fehérvári színes

 1. Tök Jó Napot szerveznek a fehérvári kézművesek szeptember 26-án

  Tök Jó Nap mottóval szervez egész napos őszváró családi programot a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szeptember 26-án, szombaton. Kérik, hogy a tökfaragáshoz mindenki hozzon saját nyersanyagot és kést, minden egyéb kézműves foglalkozáshoz a szervezők biztosítják az anyagokat és az eszközöket. A belépés díjtalan.

  2020.09.18.
 2. Égbolttúra minden pénteken a Terkán Lajos Csillagvizsgálóban

  A Jupitert és a Szaturnuszt figyelhetik meg a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban az őszi bemutatóidőszak program keretében az érdeklődők. A november végéig tartó időszakban - ha derült lesz az égbolt – látható lesz még a Hold és a Mars is. Most pénteken este nyolctól várnak minden érdeklődőt.

  2020.09.18.
 3. A vásár marad, a vegán workshop elmarad szombaton

  Elmarad a Székesfehérvári Család és KarrierPONT által szeptember 19-re, szombatra meghirdetett „Karrierem vegánként” című szakmai programja. A szombat így sem marad program nélkül, a szokásos helyi termelők vására ugyanúgy megrendezésre kerül ezen a hétvégén is a Fehérvári Civil Központ előtti téren.

  2020.09.18.
 4. Megszépült a Mária-szobor környéke Máriavölgyben

  A vasárnapi Mária-napi zarándoklatra készülve az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület Öreghegyi Klubjának szorgos tagjai tették rendbe a Mária-szobor környékét ma délelőtt. A nyugdíjas szervezet rendszeresen vállal környezetszépítő akciókat, így évente kétszer a Bory teret, a Mária-szobor és a Donát-kápolna környékét megtisztítják az eldobált szeméttől, összegyűjtik a gallyakat, hogy tiszta és rendezett legyenek a turisták és a székesfehérváriak által egyaránt kedvelt kirándulóhelyek.

  2020.09.17.
 1. Őszi hangolódás - Bakonykútiban gyűjthetünk bogyókat és gyógynövényeket

  Őszi hangolódásra vár mindenkit a következő Herbarius túra vasárnap: Bakonykútiban érik a galagonya és a csipkebogyó, de még teának való gyógynövényeket is lehet gyűjteni Lencsés Rita szakérő vezetésével.

  2020.09.17.
 2. Évadnyitó táncház Pesovár Ferenc emlékműsorral szombaton

  Szeptember 19-én, szombaton 17 órától újra lesz táncházi mulatság a Malom utcában, az Alba Regia Táncegyesület szervezésében. Programok: kézműves foglalkozás, őszi képeslap készítése parafa dugó nyomdával Pintérné Markovich Marcella irányításával. 18 órától népi gyermekjátszó Kneifelné Laczkó Kriszta vezetésével, 19.15-től moldvai táncház a HB zenekarral.

  2020.09.16.
 3. Mesék és mondák - különleges kiállítás a Tolnai utcai Tagkönyvtárban

  Mesék és mondák címmel látható Holy Csaba paverpol kiállítása a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. A „zöld” gondolkodás jegyében hulladék újrahasznosításával készült alkotások szeptember 30-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

  2020.09.16.
 4. Iskolakezdéssel kapcsolatos foglalkozásokkal várja a családokat a Fészek Klub

  Szombaton délután kinyit a Fészek Klub: szakemberek tartanak foglalkozást szülőknek és gyerekeknek, az iskolakezdés problémáival, kihívásaival a középpontban.

  2020.09.15.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4