Rekord vízállás a Sóstón - megnyitották az északi tó zsilipjét a természetvédelmi területen

Akár két tó is lehet a jövőben Sóstón. A csapadékos idő miatt kilépett a medréből az északi tó, ezért a szakemberek megnyitották a zsilipet, ez pedig azt jelenti, a déli mocsaras rész is víz alá kerülhet. A rekordmagas vízszint felfrissíti a természetet és remek élőhelyet varázsol a növény- és állatvilág számára - mondja a terület természetvédelmi felelőse.
2023.05.19. 09:13 |
Rekord vízállás a Sóstón - megnyitották az északi tó zsilipjét a természetvédelmi területen

Óriási hangzavar, pontosabban a madarak éneke és a természet csendje fogadja azt, aki a napokban a Sóstó Természetvédelmi Területre látogat. Már minden madár itthon van és javában tart a költési időszak. A tavat körbe lehet sétálni, de látszik magas a vízállás, a tó több helyütt kilépett a medréből.

Csete Gábor azt mondja, ez egyáltalán nem jelent problémát, sőt nagyon örülnek a csapadékos időjárásnak, hiszen ezen a vízes élőhelyen ilyen környezetben érzik a legjobban magukat a növények és az állatok is.

Jelenleg rekordmagas a vízállás Sóstón.

Az üzemi szint 107 centiméter, de most ennél is magasabb 125-130 centiméteres a tó, ami miatt a zsilipet a 2018-as rehabilitáció óta először megnyitották, így a déli mocsaras rész is víz alá kerülhet, amely még vonzóbbá teheti ezt a különleges élőhelyet. A csapadékos időjárás mellett a vízgazdálkodási rendszernek köszönhető, hogy ekkorát emelkedett a vízszint - tette hozzá a természetvédelmi szakember. A Sóstó vízpótlása három helyről érkezik, egyrészt csapadékcsatornán az Aszalvölgyi árok felől a Basa árkon keresztül, valamint ide van vezetve a stadion parkolóiból és a tetőről is a különböző szűrőkön át érkező esővíz, valamint ha szükséges tisztított szennyvízet is kaphat a tó.

A Fehérvár Televízió összeállítása.