Két év kényszerű kihagyás után ismét emlékdiploma-átadó ünnepséget tartottak

A pandémiás időszak miatti szünet után ismét megrendezték a nyugdíjas pedagógusok emlékdiploma-átadó ünnepségét. Szerdán délután a 2020-ban 50, 60 és 65 éve diplomázott tanárokat, tanítókat és óvodapedagógusokat köszöntötték a Hiemer-ház Báltermében.
2022.11.09. 17:41 |
Két év kényszerű kihagyás után ismét emlékdiploma-átadó ünnepséget tartottak

Két év kényszerű kihagyás után ismét személyesen vehették át emlékdiplomáikat Székesfehérvár nyugdíjas pedagógusai.

Az elismerésben részesült tanárok, tanítók és óvodapedagógusok arany-, gyémánt- és vasoklevelet vehettek át életpályájuk és évtizedeken át tartó munkájuk megbecsüléseként. A színes diplomák ünnepélyes átadására az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt ugyan nem kerülhetett sor, a következő hetekben azonban a 2021-ben és 2022-ben ünneplők is átvehetik okleveleiket.

„Félig sem olyan fontos az, amit tanítunk gyermekeinknek, mint az, hogy hogyan tanítjuk. Amit az iskolában tanultunk, annak legnagyobb részét elfelejtjük, de a hatás, melyet egy jó oktatási rendszer szellemi tehetségeinkre gyakorol, megmarad.” – idézte Eötvös József szavait köszöntőjében Jámbor Ferencné, a Pedagógusok Szakszervezete Fejér Megyei Szervezetének elnöke. Beszédében méltatta a megjelent tanárgenerációkat, akik nehéz időkben mutattak példát, munkájuk során a becsületes életre és tisztességes helytállásra nevelték tanítványaikat. Ahogy fogalmazott, a tanár nem is tudja, mikor van igazán hatással növendékére egy tréfás félmondattal vagy egy gesztussal: „Az, hogy az iskola és benne a tanár milyen volt, csak jó tíz évvel az iskola elvégzése után kezd kiderülni. Ezért hálásak lehetünk az évtizedeken keresztül nevelő óvónőknek, tanítóknak, tanároknak.”

A város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a megjelenteket. A városvezető arról beszélt, miért fontos, hogy egy közösség köszönetet mondjon a pedagógusoknak: „Szép hagyománya Székesfehérvárnak, hogy a szakszervezettel közösen évről évre megrendezzük az emlékdiploma-átadó ünnepséget. Fontos, hogy köszönetet mondjunk azoknak, akik nélkül ez a város a jelenben sem fejlődhetne, hiszen Önök tettek meg mindent a generációk oktatásában és nevelésében.” – fejezte ki elismerését a polgármester az emlékdiplomában részesült pedagógusoknak. „Ennek a hivatásnak mindig megvolt a szépsége és minden történelmi korszakban a nehézsége is. Egyet azonban sosem feledhetünk: az egész a gyermekekért, a fiatalokért van. Lehet akármilyen nehéz, az ő életüket csak úgy befolyásolhatjuk, hogy megtalálják a hivatást és az érzelmi gazdagságot.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András, aki hozzátette: büszke arra, hogy Székesfehérváron ilyen pedagógusok dolgoznak.

A Székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai Kovács Mária tanárnő felkészítésével zenés-verses műsorral köszöntötték a pedagógusokat. Elhangzott a The Kelly Family 1994-es slágere, az An Angel, valamint Leonard Cohen Hallelujah című szerzeménye és Mácz István Idősek prózája.

Aranyoklevélben (50 év) részesültek:

Barabás Zsoltné, Csetényi Attiláné, Csonka Lászlóné, Farkas Rudolfné, Földes Lászlóné, Gelencsér János, Gubacsi Judit, Gyalog János Tiborné, Juhász László, Juhász Lászlóné, Kránitz György, Kunné Trapp Valéria, Lehel Józsefné, Listár Ferenc, Maros Imréné, Molnár Istvánné (elhunyt), Nagy Józsefné (elhunyt), Nagy Tamásné, Nyakas Istvánné, Rados Gézáné, Szalánczi Jánosné, Szombathy Csabáné, Tölgyesi Ferencné, Vámi Károlyné, Vén Józsefné

Gyémántoklevélben (60 év) részesültek:

Cseke László, Dénesné Bujdosó Ilona, Dr. Farkas Gáborné (elhunyt), Gelencsér Jánosné, Dr. Gulyás Antalné (elhunyt), Kiss Károlyné, Kóbor István, Dr. Kőházi Imréné, Pongóné Perczel Erzsébet, Török Zoltánné

Vasoklevélben (65 év) részesültek:

Aliquander Rudolfné, Dr. Angeli Gézáné, Bánhegyi Antal, Borbély Károlyné, Burján Józsefné, Horváth Lajosné, Kabai Mária, Kellner Józsefné (elhunyt), Dr. Kiss Istvánné, Körmendi Józsefné (elhunyt), Lánczos László (elhunyt), Majoros Jenőné, Molnár György, Montskó Péter Imréné, Nagy Imréné, Nagy Istvánné, Romsits Lajosné, Stolmár Nándorné, Szabó József Péter, Szabó Sándorné, Szabóné Miklós Eszter, Szakál Antal, Szilasi Ferencné

Az ünnepi műsor és az emlékdiplomák átadása után Mészáros Attila alpolgármester mondott pohárköszöntőt, méltatva az elismerésben részesült pedagógusok munkáját.