Képeslap érkezett Keletről – Kövér László előadása a Transzszibériai Expresszen való utazásáról

Az székesfehérvári MCC ismét izgalmas előadással várta az érdeklődőket Képeslap Keletről címmel a Grand Inkubátorházban. A mostani alkalommal Kövér László, az MCC Középiskolás Program vezető oktatója mesélte el 25 napos oroszországi útját, amit 11 időzónán keresztül utazva,  a Transzszibériai Expressz-szel tett meg az oktató.
2023.11.20. 12:40 |
Képeslap érkezett Keletről  – Kövér László előadása a Transzszibériai Expresszen való utazásáról

25 napon, 11 időzónán keresztül utazott dr. Kövér László, majd útinaplójának kalandos részleteit a székesfehérvári MCC központjába érkezett közönséggel is megosztotta.

A távoli világról, amiről kevés hiteles információnk van – és amiről merőben más kép él a 70 és a 16 éves hallgatóság fejében -, most nemcsak érdekességeket tudhatott meg a közönség, de azt is, hogy életük, hétköznapjaik valójában nem sokban különböznek a mienktől.

A magával ragadó útinapló a járművek kedvelőinek is kedvezett: az utcán közlekedő járműpark, a mozdonyok, a hadijárművek, de még az orosz tömegközlekedés titkai is megelevenedtek az előadás képein. De természetesen nem volt hiány a vallási, történelmi és kulturális jelentőséggel bíró helyszínek bemutatásában sem: hol a fejünkben élő tipikus orosz képek elevenedtek meg a felvételeken, hol elvarázsolt kastélyszerű templomba kalauzolta közönségét Kövér László.

A gyönyörű tájakon, szamováron és borscslevesen túl különleges emberi kapcsolódásokról naplózott az utazó, s a tanulság egyértelmű: nem a cél, hanem maga az utazás a fontos. „Aki nem hiszi…keljen útra maga is!” – zárult az előadás, s biztosan állíthatjuk, a közönségben ülők nagy többsége erre maga is kedvet kapott.