KÉPES program a Hétvezérben - okostanteremmel gazdagodott az intézmény

A KÉPES program keretein belül hivatalosan is átadták a 21. századi technológiával felszerelt okostantermet a Hétvezér Általános Iskolában szerda délután. Az okostanterem mellett az intézmény pedagógusainak egy része kiegészítő képzésben is részesül, hogy minél hatékonyabb módon használhassák a terem felszereléseit.
2022.11.02. 17:08 |
KÉPES program a Hétvezérben - okostanteremmel gazdagodott az intézmény

A KÉPES program, azaz a Közösségi Értékteremtő Program 2013-ban jött létre és több mint 20 székesfehérvári vállalkozást tömörítve az oktatás fejlesztését tűzte ki céljául. A program keretein belül már kilenc iskolában hoztak létre okostantermet, valamint számos iskola- és óvodaudvar, mosdó, szociális blokk újult meg az összefogásnak köszönhetően. Szerdán délután a Hétvezér Általános Iskola tanulóin volt a sor, hogy birtokba vegyék az újonnan berendezett okostantermet.

A diákok a 21. századnak megfelelő bútorokat, digitális berendezéseket és oktató eszközöket próbálhattak ki az első órán. A program fontos eleme, hogy az Alba Innovár jóvoltából a tanári kar egy része 9 hónapon keresztül oktatásban is részesül, melynek köszönhetően hatékonyan használhatják majd a felszereléseket, valamint megoszthatják egymással tapasztalataikat.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester az okostanterem átadóján méltatta a hármas összefogás során létrejött beruházást. Mint elmondta, a KÉPES program mellé az Önkormányzat, valamint a Székesfehérvári Tankerületi Központ is csatlakozott. Az Önkormányzat idén még három további okostantermet készít, amelyek a Kossuth Lajos, a Vörösmarty Mihály és a Tóvárosi Általános Iskolában kerülnek berendezésre – emlékeztetett a polgármester, aki hozzátette: fontos, hogy nem csak tantermek készülnek, de pedagógusok képzésére is sor kerül. „A pedagógusok számára egyfajta kiegészítő jövedelmet is jelent ez az akció. Fontos, hogy itt nem csak egy teremről van szó, hanem egy teljes módszertanról, melynek során a legmodernebb technológiát hívja segítségül az ezt alkalmazni képes tanár.” – fogalmazott a polgármester. A városvezető elmondta, pozitívak a visszajelzések azokból az iskolákból, ahol már elindult a program.

„Hálás vagyok a KÉPES programnak és a programban résztvevő vállalatoknak, hogy felismerték ezt a lehetőséget.” – kezdte beszédét Laufer Tamás, az Alba Innovár vezetője. Laufer beszédében részletesen ismertette a programot, azon belül is a pedagógusok képzését. Mint elmondta, a tanári karok 10-20%-a 9 hónapon keresztül részt vesz az Alba Innovár motiváló, ösztöndíjrendszerű képzésében. A tanfolyam során nem csak az eszközök megismerésén van a hangsúly, de a különböző gyakorlatok, ötletek bekerülnek egy közös tudástárba is, ahol a pedagógusok egymás módszereit is tanulmányozhatják. „Székesfehérváron - a vállalatoknak is köszönhetően - egy technológiai lavinát indítottunk el azért, hogy a gyerekeink megtalálják és megállják helyüket a globalizált világban.” – zárta beszédét Laufer Tamás.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója háláját fejezte ki a KÉPES programban résztvevő vállalatoknak és az Önkormányzatnak. Felidézte a program első megbeszéléseit, amikor a ma megvalósult okostantermek még csak ötletszinten jöttek létre. Ahogy fogalmazott, a ma generációja a technológia világába született, az okostanterem pedig abban segít, hogy ezeknek a technológiáknak a segítségével még több tudásra tehessenek szert a diákok, játékos, modern módon.

Nagyné Mészáros Beáta, a Hétvezér Általános Iskola intézményvezetője szerint páratlan az az összefogás, melynek során most létrejöhetett az iskola új, okostanterme. Mint mondta, ez nem csak a gyerekeknek, de a pedagógusoknak is nagy segítség, hiszen még az online oktatás idején autodidakta módon, maguktól kellett elsajátítaniuk az alkalmazható gyakorlatokat, most olyan képzésben vehetnek részt, ahol tökéletesen megismerhetik az okostanterem eszközeit.

A KÉPES programban résztvevő vállalatok képviseletében Szincsák Attila, a DENSO alelnöke köszöntötte a diákokat. Az alelnök megköszönte a programban résztvevők munkáját, kiemelten a pedagógusokét, akik – mint fogalmazott – a jövő generációját nevelik. Kiemelte, hogy Székesfehérvár ereje az összefogásban rejlik, melynek ékes példája a KÉPES program.

Városfejlesztés

 1. Új zebra a Kassain

  Elkészült az új gyalogos átkelőhely a Kassai út és a Vágújhelyi utca sarkán, a buszmegállók mellett. A környéken élők kérésére készült el a fejlesztés, ami nem pusztán a burkolati jelek felfestését jelentette, hiszen egy biztonságos gyalogos átkelőhely létesítéséhez a megfelelő közvilágítást és a járdakapcsolatokat is ki kellett építeni a szegélyek szintbe süllyesztésével együtt - mondta Östör Annamária a terület önkormányzati képviselője.

  2022.12.06.
 2. Szinte kész a déli összekötő

  Végéhez közeledik a Seregélyesi és Sárkeresztúri utak közötti déli összekötő kivitelezése. Elérték a 95%-os készültséget, a tervek szerint a lakosság a műszaki átadás után, kora tavasszal veheti használatba a modern közvilágítással és kerékpárúttal szegélyezett, közel 5 kilométeres szakaszt.

  2022.12.02.
 3. Pályaválasztási nap a Rákócziban

  Robotikai bemutatóval, tájékoztató előadásokkal, interaktív foglalkozásokkal várta a KÉPES programban részt vevő nyolc nagyvállalat a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola felső tagozatosait a hétfői pályaorientációs napon. Az iskolában tartott rendezvényen a diákok megismerkedtek azokkal a képességekkel, készségekkel, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a jövőben sikeres munkavállalók lehessenek Székesfehérváron.

  2022.11.21.
 4. Épül már az új kishíd

  Jövő év tavaszára készül el a Malom-csatorna feletti új kishíd a Fürdő utcánál. A héten a kivitelezők beemelték helyére az átvezetést biztosító vasbeton szerkezeti elemeket.

  2022.11.17.