Karácsonyra elkészülhet a ciszterci templom átfogó felújítása

Május végén kezdődtek meg a ciszterci templom felújítási munkálatai; a több munkaegységet is magában foglaló felújítás átadási határideje december 31-e, de a kivitelező szerint karácsonyra megtörténhet az átadás. Brückner Ákos Előd atyával, a templom plébánosával beszélgettünk.
2020.11.25. 14:15 |

„Őszre megtörtént a templomtető cseréje, ami rendkívül fontos volt és remélhetőleg hosszú időre megoldja a problémákat. Előzőleg dupla soros volt a cserép, a gerendázat elöregedett, ezek kicserélésre kerültek, új, egysoros cseréptető került fel. Rengeteg hófogó vasat építettek be és minden egyes cserepet átfúrva lecsavaroztak.” - ismertette Előd atya az elmúlt hónapokban történteket.

„A másik nagy munka volt, hogy az épület tartó pilléreit összefogták erős sodronyokkal.

Tudni kell, hogy 1944-ben bombatalálat érte a templom egyik tornyát.

Nem értek a statikához, de nyilván, akkor az egész épület megrázkódott. Ezt károsodást a hatvanas években a tetőtérben egy betonkoszorú felhelyezésével oldották meg, most újabb megerősítést kapott.” - mondta a plébános.

"Nem vagyunk büszkék, hogy a templomtérbe csövek kerültek, de ezekben olyan speciális szálak futnak, amelyek hasonlóak mint az Erzsébet hidat tartó sodronyok. Ezeket a szálakat tizenhat tonna feszességgel húzták meg, kívülről-belülről átfúrva a falat. Volt ahol hét és fél méter vastag falat kellett átfúrni, ami kegyetlenül nagy munka volt, egymás után koptak el az ipari gyémánt fúrófejek.” - emelte ki Előd atya.

A harmadik lényeges munka az elektromos rendszer felújítása volt.

A vezetékek egy részét a templom padlásán kellett átvezetni, de korszerű, szabályozható világítótesteket kapott az épület, ami látványosan meg tudja világítani a csodálatos templombelsőt. Új hangosítás és videórendszer is kerül a templomba.

Az altemplom kriptájában jelenleg is dolgoznak a világításrendszer felújításán, ahova új kapcsolószekrényt telepítettek.

Az oratórium is felújításra várt.

"Erre a helyre fontos szerep hárul, mivel jelenleg ez az egyetlen fogadóterünk. Az oratórium mennyezete vékony és szigeteletlen tetőzet volt, olyan, ami elszívja a meleget, nagy is a tér, nagyon nehéz volt kifűteni, de most ezt mára pótolták." - mondta a plébános.

A munkák során ezt a mennyezetet kívülről, a tető kibontával szigetelték, így télen ez a tér fűthető és használható lesz.

Több kisebb munka is van még a templomtérben: hetvenöt esztendő elmúltával is láthatók második világháborús belövésnyomok az utcai harcok következtében. Ezt egy kivételével, - amely mementóul marad meg - kijavítják.

A templomba sokszor látogatnak osztályok, kirándulócsoportok (a legutóbbi teljes esztendőben 54 ezer látogatója volt a templomnak). Akik itt mondanak szentmisét, vagy hosszabban tartózkodnak a templomban, azok számára vizesblokk kerül kiépítésre. A múzeum felőli templomtorony alatti kis kápolnából pedig kisgyermekesek számára készítünk „játszóteret.” - tájékoztatott Brückner Ákos Előd, plébános.

Városfejlesztés

 1. Megújult az Arany János Iskola homlokzata és teteje - idén belső felújítás kezdődik

  Lezárult az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI felújításának első üteme, elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újult meg. Idén a belső terek újulnak meg komplett gépészettel és a villamos hálózat felújításával együtt a Szekfű Gyula utcai épületben.

  2021.01.25.
 2. A héten folytatódik a Mártírok útja felújítása

  Január 18-án, hétfőtől folytatódnak a kivitelezési munkálatok a Mártírok útján: a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt, a múlt év szeptemberében elindult Mártírok útja csapadékcsatorna II. szakaszának felújítása a tervek szerint a tavasz folyamán készül el, összesen 456,5 millió forint értékű beruházással.

  2021.01.18.
 3. Január végén kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása

  Kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelőintézet teljes körű felújítása, akadálymentesítése és új eszközökkel, berendezésekkel történő felszerelése. A felújítást követően hét felnőtt háziorvosi és nyolc fogorvosi alapellátás lesz az épületben, ez utóbbiak egy része a Kégl György utcából költözik majd át. 

  2021.01.15.
 4. Újragondolt közösségi terek - a COVID utáni időszakot tervezik a fehérvári diákok

  Az oltások megkezdésével egyre nagyobb az esély, hogy az év második felében visszatérhessen a közösségi élet a városba. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség "Gondoljuk újra közösségi tereinket" címmel indított projektet, arról is kérdezve a Székesfehérváron tanuló középiskolásokat, hogyan tennék vonzóbbá azokat a helyeket a saját generációjuk számára, ahol a legszívesebben találkoznak.

  2021.01.10.
 1. Ismét bővült a parkolók száma a kórház környékén

  Elkészült a kórház körüli parkolóbővítés második üteme. Ennek keretében 52 új parkolóhelyet alakítottak ki az Erzsébet utcai teherporta és a Bem utca között. A kormány támogatásából megvalósuló, két ütemben lezajlott fejlesztésnek köszönhetően harminc százalékkal bővült a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház körül található parkolók száma.

  2020.12.18.
 2. Tavasszal kezdődik a Budapest-Balaton kerékpárút fehérvári bevezető szakaszának építése

  A Budapest - Balaton kerékpárút Kisfalud felől érkezik majd be Székesfehérvárra. Az új kerékpárút pedig nem a jelenlegi oldalon halad majd, hanem a másikon. A 7-es főút alatt egy kerékpáros aluljárón éri el a Nagyszombati - Budai kereszteződést, ezzel együtt a meglévő kerékpárutat.

  2020.12.10.
 3. Új kutyafuttató és grund gyerekeknek az Almássy lakótelepen

  A gyerekeknek is megmaradt a kis grund és egy kutyafuttatót is ki lehetett alakítani az Almássy lakótelep egyik zöld sarkában. Igazi összefogás eredménye az új kutyafuttató, amivel a napokban készültek el a Városgondnokság szakemberei. 

  2020.12.08.
 4. Elkészült a sport- és szabadidőközpont a Palotavárosi tavaknál

  Befejeződött a Palotavárosi tavaknál a sport- és szabadidőközpont kivitelezése. Az 1 milliárd 250 millió forint értékű TOP-os fejlesztés kiszolgálja a városlakók egészséges élettér iránti igényét, valamint biztosítja a kulturált környezetet a szabadidő aktív eltöltéséhez. 

  2020.11.27.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár