Júniusban fejeződik be a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház teljes felújítása

A záró szakaszánál tart a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház teljes körű felújítása. Jelenleg a Szent Gellért Hotel udvara felőli homlokzaton és a nyílászárók megújításán dolgoznak a szakemberek, majd a Szent István terem nagyméretű ablakainak modernizálása, ezzel együtt a terem szellőzésének megoldása lesz komoly feladat.
2024.02.14. 09:31 |
Júniusban fejeződik be a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház teljes felújítása

Várhatóan júniusban fejeződik be a beruházás, melyet mindvégig össze kell hangolni a rendezvényekkel az intézmény zavartalan működése érdekében – nyilatkozta Jakubek Tiborné igazgató. A következő hetekben és tavasszal számos ismeretterjesztő és zenés-kulturális programra várják az érdeklődőket.

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház kiemelt műemléki védettségű, frekventált belvárosi épület, melynek teljes körű rekonstrukciója jelenleg is folyamatban van. A Liszt Ferenc utcai homlokzat, a főbejárat és a belső díszudvar után jelenleg a Mátyás király körútról látható, a Szent Gellért Hotel udvara felé néző, hatalmas homlokzaton dolgoznak a szakemberek.

A felújítás harmadik üteme tavaly ősszel kezdődött az állványozással és a biztonsági hálók felszerelésével, ami külön figyelmet, odafigyelést igényelt a magasság és a falfelület nagysága miatt. A vakolat leverésekor derült ki, hogy az előzetes felmérésekhez képest rosszabb a helyzet, az épület ezen részét minimum az elmúlt 50-60 évben biztosan nem újították fel átfogó jelleggel. A déli-délnyugati homlokzat fokozottan ki van téve az időjárási hatásoknak, ezért a falfelület elhasználódott, elporladt. Ráadásul – nem várt „meglepetésként” – a tetőszerkezet alatti párkányrészről kiderült, hogy annak egy részét annak idején falazás helyett bedeszkázták és többrétegű, vastag kartonpapírral borították. Ezeket a részeket most mind vissza kell bontani és szakszerűen fel kell falazni. Külön munkafázist jelent a nyílászárók felújítása. A műemléki védettségű épület faszerkezetű ablakait nem cserélik ki, hanem javítják és újrafestik a korhadt, sérült részeket – nyilatkozta kérdésünkre Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója.

Arról is beszélt, hogy a Szent István terem nagy ablakai új szerepet kapnak a felújítással. A kívülről fix fémszerkezetű ablakokat a tervek szerint egy motoros szerkezettel látják majd el, hogy nyitni-zárni lehessen azokat. Jelentősen javítanak így az intézmény legnagyobb és legdíszesebb termének szellőztetésén, ami jelenleg csak a díszudvarra eső ablakokon és a teraszajtókon keresztül lehetséges. Az igazgató hozzátette, ezt a munkát napi szinten, szorosan össze kell hangolni a folyamatosan zajló rendezvényekkel, hogy tiszta és méltó körülmények között fogadhassák a fellépőket és a látogatókat. A teljes beruházás nyár elejére, várhatóan júniusra elkészül – tájékoztatott az igazgató.

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház a következő hetekben és tavasszal is minőségi kikapcsolódást nyújtó, gazdag programsorozattal várja a látogatókat.

február 15. csütörtök) 17.00 – Hétköznapi és üzleti protokoll – Görög Ibolya protokoll szakértő, író előadása
február 17. (szombat) 9.00-13.00 – Első székesfehérvári kártyabörze
február 17. (szombat) 17.00 – Kákics együttes koncertje.
február 21. (szerda) 17.00 - Sebő Ferenc 77. – zenés beszélgetés

február 24. (szombat) 18.00 – a MusiColore Énekegyüttes 10. születésnapi koncertje
február 24-ig látogatható a Magyar Himnusz című, Kárpát-medencei alkotók munkáiból nyílt összeművészeti kiállítás

Izgalmasnak ígérkezik Steigervald Krisztián generációkutató, író, a Generációk harca - Hogyan értsük meg egymást? című könyv szerzőjének előadása március 12-én, illetve dr. Gyarmathy Éva Prima-díjas magyar lélektani szakíró, pszichológus előadása április 18-án. Ugyancsak az intézményben szerepel egy-egy koncerten a Gifu Trió és a MusiColore énekegyüttes. A rendezvények belépődíjasak. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház szeretettel hívja és várja rendezvényeire az érdeklődőket!

Városfejlesztés

 1. Tematikus tanösvény

  Hamarosan egy tematikus, geológiai tanösvényt alakítanak ki a Rác bányában, ami a Velencei-hegység legnyugatibb látható része. A terület geológiai érdekességei mellett a Rác bánya növény- és állatvilágát is bemutatják úgy, hogy a terüelt alkalmas lesz környezetismeret, természetismeret és földrajz órák megtartására is.

  2024.04.14.
 2. Esőkert a Török udvarban

  Már épül Székesfehérvár első esőkertje a Török udvarban, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. támogatásával. A rossz minőségű, homogén fű helyére mintegy ezer tő, mutatós, évelő növényt telepítenek, melyeket a környező épületekről levezetett esővízzel öntöznek majd önfenntartó módon.

  2024.04.03.
 3. Új tornacsarnok a Ciszterben

  Éppen 108 esztendeje, Székesfehérváron született a legendás Kaszap István. Az évforduló alkalmából emléknapot rendeztek egykori iskolájában, a mai Ciszterci Szent István Gimnáziumban, és mostantól az ő nevét őrzi az intézmény új tornacsarnoka, melyet Spányi Antal megyés püspök áldott meg. Az emléknap programját ünnepi konferenciával és csarnokavató röplabdamérkőzésekkel folytatták.

  2024.03.25.
 4. Elkészült a felújítás

  A Városgondnokság és a Polgármesteri Hivatal szakemberei a terület önkormányzati képviselőjével közösen tartottak bejárást a Rózsa ligetben, ahol az új rózsatövek elültetésével befejeződött a parkfelújítás. Megújultak a pergolák, a sétányok, felújították a füvesítést, új fákat ültettek és mintegy hatezer új, a gombás betegségekkel szemben ellenálló rózsatövet ültettek el az ágyásokban.

  2024.03.22.