Jubileumi borsófesztivál - 14 csapat fűtött be a bográcsok alatt

Tizedik alkalommal rendezték meg a Borsófesztivált a Feketehegy-Szárazrét Kultúrudvarban. A Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ közösségi főzőeseményén idén 14 csapat fűtött be a bográcsok alatt, hogy a zenével és jókedvvel kísért délelőtt során elkészítsék az ízes, zöld ételeket.
2025.06.21. 17:03 |
Jubileumi borsófesztivál - 14 csapat fűtött be a bográcsok alatt

A háromfős zsűri a levestől a ragun és a főzeléken át a tócsniig sok mindent megkóstolhatott.

Első alkalommal 2015-ben találkoztak Szárazréten a zöldborsó „hívei”: a borsófesztivál ötletgazdája, a rendezvény sorsát azóta is szívén viselő Szöllősi Istvánné, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnöke volt. Az első eseményen még csak néhány család főzött együtt, de a jó hangulatú rendezvény híre gyorsan elterjedt, és évről évre egyre többen jelentkeztek, hogy megmutassák: borsóból bármit is lehet főzni.

Az idei évben 14 csapat foglalta el az asztalokat szombaton a Feketehegy-Szárazrét Kultúrudvarban.

Volt, aki az alapanyagok előkészítésével foglalkozott, akadt, aki az asztal díszítésével, a tálalás előkészítésével, de volt, ahol még egy-két otthon felejtett alapanyagért szaladtak a csapat tagjai. Idén is változatos ételekkel, különleges csapatnevekkel készültek a főzők. Különleges ételek, csupazöld fogások és az első fesztivál fődíjat nyert étele készült el a nap során.

A Kellerné Szász Anikó, Sasvári Csilla és Szontaghné Kovács Erika alkotta zsűri folyamatosan körbejárt az asztalok között és figyelte, hogyan készülnek az ételek.

Az Atomborsók húsos ragut készítettek nokedlivel, a Berhidai Kertbarát Kör főkuktája „szépasszonyok főzését” tervezte, de a csapattagok és a főszakács irányításával a borsófőzelék elkészítésében segédkezett, amelyet brokkolis gomóccal és tiroli kolbásszal tálaltak. Az első fesztiválon, tíz évvel ezelőtt első helyen végzett Hupizöld csapat idén újra visszatért borsópörkölt receptjével, amelyet kétféle gombával, hagymával, szalonnával dúsítottak és tejföllel, nokedlivel tálaltak.

A Szárazréti Nyugdíjas Klub zöldborsós csirkeragu levest, míg a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete medvehagymás csipetkével bolondított levest készített. A Borsószemek zöld menüjében a borsólevest követően borsóból készült tócsni került az asztalra borsós kaporszósszal. A résztevők megismerhették és megkóstolhatták a Trikrek módra készült borsós fordított levest is. 

A nap során Unyi József muzsikált, majd az Operett Musical Voices műsora szórakoztatta a főzőket. Napközben a Gaja Környezetvédő Egyesület környezeti és komposztálási tanácsadással, ökológiai lábnyomszámítással és öko játékokkal, napelemes eszközbemutatókkal várta az érdeklődőket.