-
Szenior karácsony
Székesfehérvár önkormányzata minden év decemberében színes, szórakoztató előadással ajándékozza meg az idősebb generáció képviselőit. 2025-ben Horváth Orsolya hegedűs előadóművész, valamint Nyári Károly, Nyári Alíz és Nyári Edit érkezik a szenior közönség elé december 10-én, szerdán 14 órakor az Alba Regia Sportcsarnokban.
2025.12.05. -
Gitárok szemnek és léleknek
Ha valaki nem ért a gitárokhoz, de értékeli a szépet, annak mindenképpen érdemes egyszer egy Soma-féle gitárt a kezébe fogni. Annak pedig, aki ráadásul még ért is ezekhez a gyönyörű hangszerekhez, nem csak ajánlott, hanem egyenesen kötelező is Somogyi József remekműveivel megismerkedni. Ő készítette el a Fezen-gitárt is, amelyre egy fogyatékossággal élő fiatalokat segítő felajánlás keretében december 7-ig lehet licitálni.
2025.12.05. -
Rendhagyó irodalmi est a Nex Stop-ban
A Líra könyvesbolt rendhagyó irodalmi estre várja az érdeklődőket December 7-én és 14-én 16 órától a Next Stop üzletközpontban. Ha úgy érzi, hogy örömmel megosztaná a legkedvesebb versét, ami Adventtel, Karácsonnyal, Krisztus születésével kapcsolatos, felolvashatja azokat.
2025.12.05. -
Mikulás táncház
December 6-án, szombaton 17 órától kézműves foglalkozással, népi gyermekjátszóval, mikulásváróval, tánctanítással és táncos mulatsággal várja a kicsiket és nagyokat a Malom utcai Táncház.
2025.12.05.
Jubileumi borsófesztivál - 14 csapat fűtött be a bográcsok alatt
A háromfős zsűri a levestől a ragun és a főzeléken át a tócsniig sok mindent megkóstolhatott.
Első alkalommal 2015-ben találkoztak Szárazréten a zöldborsó „hívei”: a borsófesztivál ötletgazdája, a rendezvény sorsát azóta is szívén viselő Szöllősi Istvánné, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnöke volt. Az első eseményen még csak néhány család főzött együtt, de a jó hangulatú rendezvény híre gyorsan elterjedt, és évről évre egyre többen jelentkeztek, hogy megmutassák: borsóból bármit is lehet főzni.
Az idei évben 14 csapat foglalta el az asztalokat szombaton a Feketehegy-Szárazrét Kultúrudvarban.
Volt, aki az alapanyagok előkészítésével foglalkozott, akadt, aki az asztal díszítésével, a tálalás előkészítésével, de volt, ahol még egy-két otthon felejtett alapanyagért szaladtak a csapat tagjai. Idén is változatos ételekkel, különleges csapatnevekkel készültek a főzők. Különleges ételek, csupazöld fogások és az első fesztivál fődíjat nyert étele készült el a nap során.

A Kellerné Szász Anikó, Sasvári Csilla és Szontaghné Kovács Erika alkotta zsűri folyamatosan körbejárt az asztalok között és figyelte, hogyan készülnek az ételek.
Az Atomborsók húsos ragut készítettek nokedlivel, a Berhidai Kertbarát Kör főkuktája „szépasszonyok főzését” tervezte, de a csapattagok és a főszakács irányításával a borsófőzelék elkészítésében segédkezett, amelyet brokkolis gomóccal és tiroli kolbásszal tálaltak. Az első fesztiválon, tíz évvel ezelőtt első helyen végzett Hupizöld csapat idén újra visszatért borsópörkölt receptjével, amelyet kétféle gombával, hagymával, szalonnával dúsítottak és tejföllel, nokedlivel tálaltak.
A Szárazréti Nyugdíjas Klub zöldborsós csirkeragu levest, míg a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete medvehagymás csipetkével bolondított levest készített. A Borsószemek zöld menüjében a borsólevest követően borsóból készült tócsni került az asztalra borsós kaporszósszal. A résztevők megismerhették és megkóstolhatták a Trikrek módra készült borsós fordított levest is.
A nap során Unyi József muzsikált, majd az Operett Musical Voices műsora szórakoztatta a főzőket. Napközben a Gaja Környezetvédő Egyesület környezeti és komposztálási tanácsadással, ökológiai lábnyomszámítással és öko játékokkal, napelemes eszközbemutatókkal várta az érdeklődőket.
