Jövő szerdán nyílik meg a Sóstó Látogatóközpont

Jövő szerdán nyílik meg a Sóstó Látogatóközpont a nagyközönség előtt. A természetvédelmi területre érkező családok és csoportok számára nemcsak információkat, de ismeretterjesztő programokat, játékokat is kínálnak, lesz túravezetés a Sóstón és az arénában, valamint a kilátóba is fel lehet majd menni. 
2019.04.17. 14:09 |

Túravezetések és interaktív játékok is várják a közönséget

Fantasztikus környezet szépült meg egy városrész rehabilitációjával együtt: ember és természet együttélése valósult meg a Sóstó Természetvédelmi Terület rekonstrukciós munkáival. A 218 hektáros, Székesfehérvár „zöld szíveként” ismert területen megoldották a vízpótlás, illetve a feliszapolódás okozta problémákat, a vízrendezést – szép, természetbarát és modern tájépítészeti koncepcióval. „Csoda az, hogy nekünk van a Sóstó.” - fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester a terület megmentésével kapcsolatban, és arról a különleges adottságról szólt, ami világviszonylatban is ritka: ahogy egy stadion és egy természetvédelmi terület együtt tud élni. A természet látogatásához kapcsolódó emberi tevékenységek így az épített környezetben tudnak folyni.

A Közgyűlés legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a Sóstó Látogatóközpont április 24-én, szerdán megkezdi működését: az üzemeltetéssel megbízott Városfejlesztési Kft. szakmai partnereként a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. látja el a központ szakmai munkáját, mondta el a polgármester. A szolgáltatások egy része rögtön elindul, és folyamatosan bővül a technikai eszközök beszerzésével. „Kérem, hogy erre a kincsre vigyázzunk, ezt a kincset óvjuk, úgy használjuk ezt a területet!”

A Sóstó Természetvédelmi Területhez tartozó Látogatóközpont a MOL Aréna Sóstó épületében található és a természetvédelmi terület felöli oldalról közelíthető meg.

F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta, sok tervük van, és reményei szerint hamarosan pezseg majd az élet a központban – a további fejlesztésekkel olyan eszközöket szereznek be, amelyekkel ki tudják szolgálni a különböző korcsoportok igényeit. A cél az, hogy a természeti környezetben a természeti nevelést, az értékátadást jó időtöltéssel tudják összekapcsolni.

Csete Gábor természetvédelmi szakmai felelős a központ munkájával kapcsolatban azt a lehetőséget emelte ki, hogy oda bárki betérhet kikapcsolódni: az ökoturizmus felé is elindulnak a Sóstón végzett tevékenységekkel. A Látogatóközpontban található összes eszköz és játék a területhez kapcsolódik, amit élőben a túrákon lehet megcsodálni. A Sóstó olyan kincse a városnak, ami klímastratégiai és klímavédelmi szempontból fontos – a lehető legtovább meg kell őrizni.

A Sóstó Látogatóközpont szerdától vasárnapig, 10-18 óra között várják a nagyközönséget.

A Látogatóközpont különböző programokat is szervez: lesznek túravezetések a természetvédelmi területen és a stadionban is, fel lehet majd menni a kilátóba – egyelőre a megjelölt hétvégi időpontokban –, és lehetőséget biztosítanak kombinált programok igénylésére is. Szombatonként szakmai túravezetéseket hirdetnek, így magánszemélyek is tehetnek sétát a Városgondnokság természetvédelmi szakembereinek a vezetésével. A legtöbb programot angol nyelven is igénybe lehet majd venni.

A kilátó és a kapcsolódó programok belépődíjasak lesznek, nyugdíjasoknak és diákoknak 50% kedvezményt biztosítanak, a 8 év alatti gyerekek számára pedig 100 forint lesz a részvételi díj. Az idei Sportmajálison már több túrával várják a nagyközönséget, amelyek az ünnepi rendezvényhez kapcsolódóan ingyenesen vehetők igénybe.

A központban a családok, csoportok számára pelenkázóval felszerelt mosdóhelyiség biztosít komfortos időtöltést. A kirándulóknak és a sétálóknak jó hír, hogy az 5-ös kapunál büfé nyílik, ahova betérhetünk egy frissítőre a Látogatóközpont nyitvatartási idejében. Ennél a kapunál a hét minden napján igénybe vehető lesz a mosdóhelyiség is.

A teljes körű tájékoztatás céljából elindult a Látogatóközpont Facebook- és Instagram-oldala Sóstó Székesfehérvár néven, illetve honlapot is készítenek: a szolgáltatások és a programok folyamatosan elérhetőek lesznek a felületeken. Várják a családokat, az egyéni látogatókat, az osztálykirándulókat, a turistacsoportokat egyaránt!

Fehérvári színes

 1. Öreghegyi Mulatság a Bory téren Vikidál Gyulával és utcabállal

  Idén már 28. alkalommal rendezik meg Szent István ünnepének előestéjén, augusztus 19-én az Öreghegyi Mulatságot a Bory téren. Az Öreghegyi Borháztól a Bory térig színes vásári forgatag, a színpadon szórakoztató műsorok várják a fehérváriakat, a gyerekek pedig interaktív játszóházat is találnak a téren. 

  2019.08.18.
 2. A Székesfehérvári Királyi Napok programjai augusztus 19-én, hétfőn

  Hétfőn harmadik napjához érkezik a Koronázási Ünnepi Játékok augusztus 19-én, hétfőn. Az egész napos programkavalkád mellett részesei lehetünk a 28. Öreghegyi Mulatságnak és a Koronázási szertartásjátéknak, de láthatjuk még az interaktív épületfestést és a mozgó történelmi képregényt is.

  2019.08.18.
 3. Sokezren hallgattuk Rúzsa Magdit Székesfehérvár Belvárosában

  Szombaton este Rúzsa Magdi lépett a Királyi Napok közönsége elé, különleges hangját és dalait ismét tömegek hallgatták. A Máté Péter-, Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas énekesnő hazánk egyik legsikeresebb előadója, aki többször járt már Székesfehérváron, koncertezett a Királyi Napokon és a FEZEN-en.

  2019.08.18.
 4. Igor fiai idén sem spóroltak a chilivel!

  Krencz Igor Zsolt és csapata idén már harmadik alkalommal rendezte meg Székesfehérvár chilifesztiválját. Az önszervező közösség olyan ízeket hoz el Fehérvárra, melyek az országban, sőt Európában is kuriózumnak számítanak. 

  2019.08.17.
 1. Koronázási Ünnepi Játékok és Rúzsa Magdi Székesfehérvár belvárosában

  A Koronázási Ünnepi Játékok hétvégéjén a családi programok királyi programokat nyújtanak: a hagyományos elemek mellett óriás sakkal, légtornász mesével és lovagi tornával. Szombaton este mutatják be a IV. Béla királyt és uralkodását megjelenítő grandiózus szertartásjátékot, a Zichy-színpadon az Artisjus-díjas Rúzsa Magdi lép fel. 

  2019.08.17.
 2. Rúzsa Magdi ad koncertet szombaton este a Zichy színpadon

  Augusztus 17-én, szombaton 19:30 órakor Rúzsa Magdi, Máté Péter-, Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas énekesnő, hazánk egyik legsikeresebb előadója ad koncertet a Zichy színpadon. A programon a részvétel díjtalan.

  2019.08.17.
 3. Visszatért az operett a Székesfehérvári Királyi Napok színpadára

  Több év szünet után újra visszatért az operett műfaja a Székesfehérvári Királyi Napok színpadára. Az Operett- és Musicalslágerek című esten a nézőket az angyali hangú Füredi Nikolett és Simon Boglárka, valamint a bonvivánok és hősszerelmesek szerepében rendszeresen feltűnő Kocsis Dénes és Serbán Attila szórakoztatták.

  2019.08.16.
 4. Középkori Óriás Sakk a Városház téren a Koronázási Ünnepi Játékok mindhárom napján

  Az idén különleges, látványos elemmel bővül a Királyi Napok hagyományos programjainak sora: a középkori óriás sakk a Koronázási Ünnepi Játékok mindhárom napján, augusztus 17-én, 18-án és 19-én 16 és 18.30 órakor a Városház téren a tatárjárás idejéből a muhi csatát idézi fel élő szereplőkkel, egy valódi játszma lépéseit követve. A történelmi sakk az ötletgazda, dr. Matuz János művészeti intendáns rendezésében valósul meg.

  2019.08.16.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek