Jövő szerdán nyílik meg a Sóstó Látogatóközpont

Jövő szerdán nyílik meg a Sóstó Látogatóközpont a nagyközönség előtt. A természetvédelmi területre érkező családok és csoportok számára nemcsak információkat, de ismeretterjesztő programokat, játékokat is kínálnak, lesz túravezetés a Sóstón és az arénában, valamint a kilátóba is fel lehet majd menni. 
2019.04.17. 14:09 |

Túravezetések és interaktív játékok is várják a közönséget

Fantasztikus környezet szépült meg egy városrész rehabilitációjával együtt: ember és természet együttélése valósult meg a Sóstó Természetvédelmi Terület rekonstrukciós munkáival. A 218 hektáros, Székesfehérvár „zöld szíveként” ismert területen megoldották a vízpótlás, illetve a feliszapolódás okozta problémákat, a vízrendezést – szép, természetbarát és modern tájépítészeti koncepcióval. „Csoda az, hogy nekünk van a Sóstó.” - fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester a terület megmentésével kapcsolatban, és arról a különleges adottságról szólt, ami világviszonylatban is ritka: ahogy egy stadion és egy természetvédelmi terület együtt tud élni. A természet látogatásához kapcsolódó emberi tevékenységek így az épített környezetben tudnak folyni.

A Közgyűlés legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a Sóstó Látogatóközpont április 24-én, szerdán megkezdi működését: az üzemeltetéssel megbízott Városfejlesztési Kft. szakmai partnereként a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. látja el a központ szakmai munkáját, mondta el a polgármester. A szolgáltatások egy része rögtön elindul, és folyamatosan bővül a technikai eszközök beszerzésével. „Kérem, hogy erre a kincsre vigyázzunk, ezt a kincset óvjuk, úgy használjuk ezt a területet!”

A Sóstó Természetvédelmi Területhez tartozó Látogatóközpont a MOL Aréna Sóstó épületében található és a természetvédelmi terület felöli oldalról közelíthető meg.

F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta, sok tervük van, és reményei szerint hamarosan pezseg majd az élet a központban – a további fejlesztésekkel olyan eszközöket szereznek be, amelyekkel ki tudják szolgálni a különböző korcsoportok igényeit. A cél az, hogy a természeti környezetben a természeti nevelést, az értékátadást jó időtöltéssel tudják összekapcsolni.

Csete Gábor természetvédelmi szakmai felelős a központ munkájával kapcsolatban azt a lehetőséget emelte ki, hogy oda bárki betérhet kikapcsolódni: az ökoturizmus felé is elindulnak a Sóstón végzett tevékenységekkel. A Látogatóközpontban található összes eszköz és játék a területhez kapcsolódik, amit élőben a túrákon lehet megcsodálni. A Sóstó olyan kincse a városnak, ami klímastratégiai és klímavédelmi szempontból fontos – a lehető legtovább meg kell őrizni.

A Sóstó Látogatóközpont szerdától vasárnapig, 10-18 óra között várják a nagyközönséget.

A Látogatóközpont különböző programokat is szervez: lesznek túravezetések a természetvédelmi területen és a stadionban is, fel lehet majd menni a kilátóba – egyelőre a megjelölt hétvégi időpontokban –, és lehetőséget biztosítanak kombinált programok igénylésére is. Szombatonként szakmai túravezetéseket hirdetnek, így magánszemélyek is tehetnek sétát a Városgondnokság természetvédelmi szakembereinek a vezetésével. A legtöbb programot angol nyelven is igénybe lehet majd venni.

A kilátó és a kapcsolódó programok belépődíjasak lesznek, nyugdíjasoknak és diákoknak 50% kedvezményt biztosítanak, a 8 év alatti gyerekek számára pedig 100 forint lesz a részvételi díj. Az idei Sportmajálison már több túrával várják a nagyközönséget, amelyek az ünnepi rendezvényhez kapcsolódóan ingyenesen vehetők igénybe.

A központban a családok, csoportok számára pelenkázóval felszerelt mosdóhelyiség biztosít komfortos időtöltést. A kirándulóknak és a sétálóknak jó hír, hogy az 5-ös kapunál büfé nyílik, ahova betérhetünk egy frissítőre a Látogatóközpont nyitvatartási idejében. Ennél a kapunál a hét minden napján igénybe vehető lesz a mosdóhelyiség is.

A teljes körű tájékoztatás céljából elindult a Látogatóközpont Facebook- és Instagram-oldala Sóstó Székesfehérvár néven, illetve honlapot is készítenek: a szolgáltatások és a programok folyamatosan elérhetőek lesznek a felületeken. Várják a családokat, az egyéni látogatókat, az osztálykirándulókat, a turistacsoportokat egyaránt!

Fehérvári színes

 1. Megnyílt a Karácsonyfák Utcája a fehérvári Skanzenben

  Iskolás gyerekek által feldíszített karácsonyfák sokasága ékesíti az ünnepek kezdetéig a székesfehérvári Rác utcát. A Skanzenben a Fehérvári Kézművesek Egyesületének felhívására mintegy 25 általános iskolai csoport kapott egy-egy fenyőt, melyet ma dekoráltak ki a kisdiákok a saját maguk által készített díszekkel. A sajátos kezdeményezés jótékony célt is szolgál.

  2019.12.13.
 2. A tömjén útján - karácsonyi öko-kencék készítése és bemutatója a Fekete Sas Patikamúzeumban

  December 15-én, vasárnap 14 órakor kezdődik a karácsonyi öko-kencék készítése Gyalus Bogival című program, majd 16 órától „A tömjén útján” – illóolajok a gyakorlatban” címmel Tilli Adrienn tart interaktív bemutatót a Fekete Sas Patikamúzeumban.

  2019.12.13.
 3. A kobold karácsonyi titka - a Szabad Színház mesejátéka vasárnap az Igézőben

  December 15-én, vasárnap 11 és 15 órai kezdettel A kobold karácsonyi titka címmel a Szabad Színház mesejátéka kezdődik az Igézőben. (Basa utca 1.) Belépő: 1000 Ft. Jegyrendelés az Igéző facebook oldalán, vagy személyesen a Basa u. 1-ben, 14-19 óráig. A koboldok a nagy ingaórában laknak, így akarva-akaratlanul is uralják az időt… Karácsonykor is az óra számlapja mögül figyelik, hogy hogyan készül az emberek családja a szentestére.

  2019.12.13.
 4. A környezetvédelem és az egészségügy témájában vetélkedetek a Bugátban

  A környezetvédelem és az egészségügy témájában vetélkedetek csütörtökön a megye nyolcadik osztályosai. A Bugát hagyományos versenyén 16 csapat vett részt – kaptak feladatokat a sebek ellátásával kapcsolatban, vízhozamot mértek, csecsemőt pelenkáztak, ételeket vizsgáltak a laborban, az erdő szintjeit pedig egy létrán szemléltetve mutatták be.

  2019.12.13.

Balett

Eseménynaptár

2019. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek