Jövő szeptemberben nyitja meg kapuit az új maroshegyi bölcsőde

Jó ütemben halad az új maroshegyi bölcsőde építése, a beruházás jelenleg mintegy 90 százalékos készültségben van, ezt követően történik majd többek között az épület szükséges eszközökkel felszerelése is. Az 56 férőhelyes intézmény várhatóan 2023 szeptemberében nyitja meg kapuit.
2022.10.27. 14:58 |
Jövő szeptemberben nyitja meg kapuit az új maroshegyi bölcsőde

Az Úrhidai út mellett épülő új bölcsőde több szempontból is fontos intézménye lesz a városnak: támogatja a kisgyermeket nevelő fehérvári lakosok helybeni munkavállalását és oldja a fehérvári bölcsődék kapacitáshiányát. Továbbá javul a székesfehérvári bölcsődék területi eloszlása, az új létesítménnyel tehermentesítik a városközponthoz közeli intézményeket.

A csütörtöki bejáráson Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hosszú évek óta ez az első olyan beruházás Székesfehérváron, melynek során nem egy meglévő intézményt újítanak fel, hanem egy újat építenek zöldmezős beruházásként, mintegy egymilliárd forint uniós forrás felhasználásával. Az igény óriási, hiszen Maroshegyen gombamód készülnek az új lakóépületek, sok a kisgyermekes család, éppen ezért döntött a város a fejlesztésről. Beiratkozni várhatóan a jövő nyár második felétől, augusztusól lehet, erről időben tájékoztatják majd a családokat.

Az építkezés jelenleg mintegy 90 százalékos készültségi szinten áll, az épület várhatóan ezév végére elkészül, ezt követik az egyéb eszközbeszerzések. A tervek szerint tavasszal megépül a szükséges járda, a gyalogátkelőhely és 2023. szeptember 1-jén nyitja meg kapuit az új intézmény. A 2022 novemberi közgyűlés tárgyalja az intézményalapítást, az új bölcsőde várhatóan nem önállóan, hanem tagintézményként fog majd működni.

A kialakításában és funkciójában újszerű, látványos fejlesztéssel 56 férőhelyet alakítanak ki, négy 14 fős csoportra osztva. Az épületrészeket – a konyhát, az irodai és szociális blokkot, valamint a 2-2 csoportos nevelési-gondozási egységeket – egy közlekedőfolyosó köti össze. Három darab, gömb formájú szoba is helyet kapott, ezek sószobaként, mozgásfejlesztő helyiségként, előtérként fognak funkcionálni. Lesz normál főzőkonyha, továbbá olyan egység is, ahol glutén- és laktózérzékenyeknek készülnek az ételek.

Brájer Éva, a városrész önkormányzati képviselője arról szólt, hogy a maroshegyieknek nagyon fontos lesz az új intézmény, mellyel kapcsolatban a híreket és az újdonságokat folyamatosan közzéteszi majd közösségi oldalán. Ennek első lépcsőjeként egy játékot fog indítani a bölcsőde elnevezésére. A környező új utcák is kapnak nevet, várhatóan a trianoni döntés által elcsatolt települések nevei után, ahogy ahogy a legtöbb maroshegyi utca.

Hozzátette, hogy bár a bölcsőde mellett elvezető Úrhidai út nagy forgalmat bonyolít, az új intézmény létesítésére csak ez az egyetlen, önkormányzati tulajdonú terület volt alkalmas Maroshegyen. A szükséges közlekedésbiztonsági beruházásokat, gyalogátkelőhelyet már tervezik, az intézmény megnyitására pedig elkészülnek ezek is.

Városfejlesztés

 1. Új zebra a Kassain

  Elkészült az új gyalogos átkelőhely a Kassai út és a Vágújhelyi utca sarkán, a buszmegállók mellett. A környéken élők kérésére készült el a fejlesztés, ami nem pusztán a burkolati jelek felfestését jelentette, hiszen egy biztonságos gyalogos átkelőhely létesítéséhez a megfelelő közvilágítást és a járdakapcsolatokat is ki kellett építeni a szegélyek szintbe süllyesztésével együtt - mondta Östör Annamária a terület önkormányzati képviselője.

  2022.12.06.
 2. Szinte kész a déli összekötő

  Végéhez közeledik a Seregélyesi és Sárkeresztúri utak közötti déli összekötő kivitelezése. Elérték a 95%-os készültséget, a tervek szerint a lakosság a műszaki átadás után, kora tavasszal veheti használatba a modern közvilágítással és kerékpárúttal szegélyezett, közel 5 kilométeres szakaszt.

  2022.12.02.
 3. Pályaválasztási nap a Rákócziban

  Robotikai bemutatóval, tájékoztató előadásokkal, interaktív foglalkozásokkal várta a KÉPES programban részt vevő nyolc nagyvállalat a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola felső tagozatosait a hétfői pályaorientációs napon. Az iskolában tartott rendezvényen a diákok megismerkedtek azokkal a képességekkel, készségekkel, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a jövőben sikeres munkavállalók lehessenek Székesfehérváron.

  2022.11.21.
 4. Épül már az új kishíd

  Jövő év tavaszára készül el a Malom-csatorna feletti új kishíd a Fürdő utcánál. A héten a kivitelezők beemelték helyére az átvezetést biztosító vasbeton szerkezeti elemeket.

  2022.11.17.