-
Megérkeztek Fehérvár Angyalai!
Idén is megrendezte Székesfehérvár Önkormányzata a Fehérvár Angyalai adományozó programot. Ezúttal székesfehérvári intézményekben tanuló, sajátos nevelési igényű gyerekeket ajándékoztak meg, hogy örömet szerezzenek advent és karácsony alkalmából. Városunk nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a vendégeket a Hiemer-ház Báltermében.
2025.12.15. -
Nyílt nap az alapszakokról
Az Óbudai Egyetem Alba Regia Karának képzéseit ismerhették meg az érdeklődők a kar pénteki nyílt napján. Elhangzott, az egyetem és így a fehérvári kar immár második éve a legfelső szegmensben szerepel a nemzetközi egyetemi rangsorban.
2025.12.12. -
Széchenyi Díj a Közügyekért
Immáron kilencedik alkalommal adták át Székesfehérváron a Széchenyi Díj a Közügyekért elismerést. Idén is több, mint 20 kitüntetést adtak át, a kitüntettetek között szerepel Kapu Tibor és Kovács István Kokó is.
2025.12.15. -
Eredményes évet zárt a Videoton
A kihívások ellenére is jól teljesített a Videoton 2025-ben. A vállalat idén is 300 milliárd forintos árbevételt ért el, csakúgy mint tavaly.
2025.12.15.
Játékos konyhai kaland óvódásoknak az egészséges táplálkozás jegyében
Egészséges táplálkozásra nevelő foglalkozás-sorozatot indított az Albapark Étterem. A Tutimenza program keretében kedden a Felsővárosi Óvoda kis-középső csoportja látogatott el Brájer Éva alpolgármesterrel közösen az Albapark étterembe. A foglalkozások eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyermekek többsége a legfinomabb ételek közé sorolja például a sütőtököt és a karfiolt is.
2012.04.03. 11:38 |
Egészséges táplálkozásra nevelő foglalkozás-sorozatot indított az Albapark Étterem. A Tutimenza program keretében kedden a Felsővárosi Óvoda kis-középső csoportja látogatott el Brájer Éva alpolgármesterrel közösen az Albapark étterembe. A foglalkozások eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyermekek többsége a legfinomabb ételek közé sorolja például a sütőtököt és a karfiolt is.
A foglalkozások eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyermekek többsége a legfinomabb ételek közé sorolja például a sütőtököt és a karfiolt. A gyermekek egészséges, magvas lepényt készítettek, illatuk alapján fűszernövényeket ismertek fel, megtanultak teríteni és végül meg is ebédeltek a jó hangulatú délelőtt keretében. A gyermekeknek Hézl László vezető szakács mutatta meg azokat a magvakat, amelyekkel a péksütemények dúsíthatóak, majd saját orrukra hagyatkozva ismerhették meg néhány fontos fűszernövény és gyümölcs illatát. A kis-középső csoport óvodásai lelkes közreműködők voltak és örömmel nyugtáztak minden egyes apró sikert. „A vendéglátás egyik legszebb küldetése az étkezési kultúra formálása, az egészséges ételek megszerettetése a vendégekkel. Az egészségtudatos, kulturált táplálkozásra való nevelés természetesen szívügyünk, ezért örömmel veszünk részt a Tutimenza Programban. A tavaly óvodásoknak és kisiskolásoknak kidolgozott játékos foglalkozásainkat ezúttal az önkormányzat felkérésére szervezzük meg.” – mondta Hézl László vezető szakács.
A programon részt vett Brájer Éva is, aki fontosnak tartja a szemléletformálást, amit a tavaly útjára indította Tutimenza honlap és a gyermekek egészséges táplálkozását népszerűsítő program is képvisel. „Minél később kezdjük el az egészséges életmódra nevelést, annál nehezebb eredményt elérni. Örülök, hogy óvodások élhetik most át ezt az izgalmas konyhai kalandozást. Szeretném, ha a városunkban elindított mintaprogramot minél több intézményre kiterjeszthetnénk és a következő generáció ezáltal egy egészségesebb nemzedék lenne.” – hangsúlyozta Brájer Éva. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy példaértékű az is, ahogy a játékos konyhai foglalkozást egy magánkézben lévő étterem elindította.
A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, valamint a Felsővárosi Óvoda a Tutimenza program mintaintézményei. A gyermekcsoportot kísérő óvónők szerint nagyon jó a fogadtatás. A Felsővárosi Óvodában először kis mennyiségben kóstoltatták a kicsikkel az újdonságokat, de ma már a rozsos kenyér és a korpás kifli elfogadott ízek. „Múlt héten medvehagyma krémleves volt. Minden új étel bevezetésénél az első lépés a nehéz. Ha az egyik gyermek megkóstolja és ízlik neki, akkor a többiek is jóízűen megeszik. Igyekszünk játékos formában megközelíteni mindent.” – mondta el Kovács Jánosné. Az óvodavezető-helyettes azt is hozzátette, hogy a szülőkben jó partnerekre találtak. Sokszor elkérik az új ételrecepteket, mert a gyerekek mesélnek arról, hogy mit is ettek az óvodában.
Nevetéstől és a felsővárosi ovisok zsivajától volt hangos az Albapark étterem, ahol a foglalkozás végén a terítést, az evőeszközök elhelyezését is megtanították a gyermekeknek, majd ebéddel zárult a játékos foglalkozás. Ekkorra már az óvodások magvakkal feldíszített kenyérlepényei is kisültek.
A www.tutimenza.hu oldalon a két oktatási intézményben terítékre kerülő ételsorok mellett még sok érdekességet találnak az olvasók. A különböző alapanyagokról és tápanyagokról cikkekben tájékozódhatnak, de van interaktív blog is, ahol éppen a foglalkozások kitalálója, Hézl László vezető szakács válaszol a kérdésekre és látja el jótanácsokkal a látogatókat. Még egy tuti receptet is ajánl a séf a kisgyermekes családoknak.

