Rendhagyó tárlatvezetés - Jankovics Marcell várta a közönséget a Trianon kiállításon

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Jankovics Marcell várta rendhagyó tárlatvezetéssel a fehérvári közönséget kedden, a Szent István Király Múzeum Trianon kiállításán. A Kossuth-díjas grafikusművész, filmrendező beszélgetőpartnere a zsúfolásig megtelt Bartók Béla téri épületben Látrányi Viktória újságíró, a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója volt.
2019.01.22. 20:01 |

Trianon 100 éves évfordulójára készült el az anyag, amely könyvben is meg fog jelenni. A történet 1526-tal, a mohácsi vésszel kezdődik, ugyanis okokat írtam össze.

Ezeket az okokat úgy fogalmazom meg, hogy például oszmán-ok, vagy magyar-ok, amikor mi magunk követtünk el hibákat, továbbá román,- szlovák,- jugoszláv-okok, amelyekhez képanyag-tömeg társul, összesen 265 kép, nem feltétlenül kronológiai sorrendben, de az okokat nyomon követve. Írtam hozzá körülbelül ötven oldalt, amelyben nem kímélek senkit sem.” - hangsúlyozta Jankovics Marcell, aki hozzátette: „a képek szatirikusak, humorosnak nem mondanám, hiszen a humor „oldószer”, a szatíra nem annyira az, - inkább a politikai karikatúra jellemzőit viseli - témaköréből adódóan inkább gúnyos, mint vicces. Ennek nagy hagyománya van, különösen abban a kultúrkörben, amelyet Közép-Európának nevezünk.”

Nagyapámtól megörököltem a bajor Simplicissimus lapszámait az 1900-as évek elejétől az első világháború végéig, amely hallatlanul nagy kincs ma már. Ez az élclap, vagy karikatúra.újság olyan volt, hogy a német császárral is mert gúnyolódni és ebből nem származott baj. Ezt a fajta szemléletet próbáltam bevezetni. A bűnök arányai viszont olyanok, hogy a magyarokkal szembeni kritika eltörpül a másokkal szembenivel, ami azért is van, mert ugyan sok nemzetiségű magyar vagyok, de magyar.” - zárta gondolatait a Kossuth-díjas grafikusművész.

„A Trianon című kiállítás mintegy vizuális körképként, képregényszerűen meséli el Trianon történetét, az előzményekből kiindulva a török hódoltságtól egészen napjainkig” - emelte ki Tóth Norbert, a kiállítás kurátora.

A tárlattal kapcsolatos további információk a https://trianonkiallitas.hu/ oldalon találhatók.

Kultúra

 1. A város kulturális díjának odaítéléséhez várják a javaslatokat

  A Székesfehérvár Önkormányzata által alapított „Pro Cultura Albae Regiae” díjjal olyan személyeket, közösségeket vagy együtteseket ismernek el, akik a város kulturális életét gazdagítják. Az elismerésre természetes vagy jogi személyek tehetnek ajánlást, melyet a Polgármesteri Hivatalba kell eljuttatni november 20-ig.

  2020.10.30.
 2. … és mégis egyek vagyunk! – Kocsis András Sándor kiállítása a Vörösmarty Színházban

  Kiállításmegnyitóval indul a szombat este a Vörösmarty Színházban. Kocsis András Sándor képzőművész ...és mégis egyek vagyunk! című tárlatát 17.15 órától láthatja a közönség, majd 18 órakor kezdődik Az ember tragédiája 2. bemutatója.

  2020.10.30.
 3. Keddig lehet jelentkezni az Óperenciás Mesemondó Versenyre

  Keddig lehet jelentkezni az Óperenciás Mesemondó Versenyre. A három fordulós vetélkedőn Fejér megyei általános iskolások vehetnek részt a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében.

  2020.10.30.
 4. Mindenszentek ünnepén püspöki szentmise lesz a Szent Imre templomban

  November 1-jén, vasárnap, Mindenszentek napján 18 órakor Spányi Antal megyés püspök a Szent Imre templomban celebrál szentmisét minden szent tiszteletére, illetve azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepén, akiket nem avattak szentté, vagy akik nem kaptak külön napot a szentek naptárában. A szentmise után tartják a megemlékezést elhunyt szeretteinkről. 

  2020.10.30.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka