Rendhagyó tárlatvezetés - Jankovics Marcell várta a közönséget a Trianon kiállításon

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Jankovics Marcell várta rendhagyó tárlatvezetéssel a fehérvári közönséget kedden, a Szent István Király Múzeum Trianon kiállításán. A Kossuth-díjas grafikusművész, filmrendező beszélgetőpartnere a zsúfolásig megtelt Bartók Béla téri épületben Látrányi Viktória újságíró, a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója volt.
2019.01.22. 20:01 |

Trianon 100 éves évfordulójára készült el az anyag, amely könyvben is meg fog jelenni. A történet 1526-tal, a mohácsi vésszel kezdődik, ugyanis okokat írtam össze.

Ezeket az okokat úgy fogalmazom meg, hogy például oszmán-ok, vagy magyar-ok, amikor mi magunk követtünk el hibákat, továbbá román,- szlovák,- jugoszláv-okok, amelyekhez képanyag-tömeg társul, összesen 265 kép, nem feltétlenül kronológiai sorrendben, de az okokat nyomon követve. Írtam hozzá körülbelül ötven oldalt, amelyben nem kímélek senkit sem.” - hangsúlyozta Jankovics Marcell, aki hozzátette: „a képek szatirikusak, humorosnak nem mondanám, hiszen a humor „oldószer”, a szatíra nem annyira az, - inkább a politikai karikatúra jellemzőit viseli - témaköréből adódóan inkább gúnyos, mint vicces. Ennek nagy hagyománya van, különösen abban a kultúrkörben, amelyet Közép-Európának nevezünk.”

Nagyapámtól megörököltem a bajor Simplicissimus lapszámait az 1900-as évek elejétől az első világháború végéig, amely hallatlanul nagy kincs ma már. Ez az élclap, vagy karikatúra.újság olyan volt, hogy a német császárral is mert gúnyolódni és ebből nem származott baj. Ezt a fajta szemléletet próbáltam bevezetni. A bűnök arányai viszont olyanok, hogy a magyarokkal szembeni kritika eltörpül a másokkal szembenivel, ami azért is van, mert ugyan sok nemzetiségű magyar vagyok, de magyar.” - zárta gondolatait a Kossuth-díjas grafikusművész.

„A Trianon című kiállítás mintegy vizuális körképként, képregényszerűen meséli el Trianon történetét, az előzményekből kiindulva a török hódoltságtól egészen napjainkig” - emelte ki Tóth Norbert, a kiállítás kurátora.

A tárlattal kapcsolatos további információk a https://trianonkiallitas.hu/ oldalon találhatók.

Kultúra

 1. A Költészet Napját ünnepeljük - 116 éve született József Attila

  A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon. József Attila 113 éves lenne, de ezen a napon van Márai Sándor születésnapja, ő 120 éve született.

  2021.04.11.
 2. Szétválasztott test és lélek – 1165. április 11-én mérgezték meg IV. István királyt

  1165 tavaszán egy bukott ellenkirály holttestét kerülgették a Zimony várát elfoglaló magyarok. Időbe telt, mire a magas fiatal férfi maradványainak megadták a végtisztességet. Az ok érthető, hiszen kudarcos és kártékony király volt, míg élt: magát III. Istvánnak tartotta, de a történelem – joggal – IV. Istvánként jegyzi.

  2021.04.11.
 3. Költészet napi Versműszak lesz vasárnap a Vörösmarty Színház művészeivel

  Április 11-én, vasárnap, a magyar költészet napján 10 órától minden órában egy-egy verssel jelentkeznek a Vörösmarty Színház művészei a teátrum közösségi oldalán. Érdemes lesz figyelemmel követni az egész napos eseményt, hogy megtudjuk, melyek színészeink kedvenc versei.

  2021.04.10.
 4. Mini társulatot szervez a Balett Színház - április 19-én indul a Beszállókártya

  A Székesfehérvári Balett Színház életében mindig kiemelkedően fontos szerepet játszott a közönséggel való kapcsolattartás. A Mozdulj Fehérvár! című programsorozatát a nyílt napokhoz hasonló „Ráhangolódás” műhelymunkával indította 2020 februárjában. Most a „Beszállókártya” foglalkozásra várja azokat április 19-től, akik nemcsak a kulisszatitkokra kíváncsiak, hanem ki is próbálnák, milyen táncosnak lenni.

  2021.04.09.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka