Rendhagyó tárlatvezetés - Jankovics Marcell várta a közönséget a Trianon kiállításon

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Jankovics Marcell várta rendhagyó tárlatvezetéssel a fehérvári közönséget kedden, a Szent István Király Múzeum Trianon kiállításán. A Kossuth-díjas grafikusművész, filmrendező beszélgetőpartnere a zsúfolásig megtelt Bartók Béla téri épületben Látrányi Viktória újságíró, a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója volt.
2019.01.22. 20:01 |

Trianon 100 éves évfordulójára készült el az anyag, amely könyvben is meg fog jelenni. A történet 1526-tal, a mohácsi vésszel kezdődik, ugyanis okokat írtam össze.

Ezeket az okokat úgy fogalmazom meg, hogy például oszmán-ok, vagy magyar-ok, amikor mi magunk követtünk el hibákat, továbbá román,- szlovák,- jugoszláv-okok, amelyekhez képanyag-tömeg társul, összesen 265 kép, nem feltétlenül kronológiai sorrendben, de az okokat nyomon követve. Írtam hozzá körülbelül ötven oldalt, amelyben nem kímélek senkit sem.” - hangsúlyozta Jankovics Marcell, aki hozzátette: „a képek szatirikusak, humorosnak nem mondanám, hiszen a humor „oldószer”, a szatíra nem annyira az, - inkább a politikai karikatúra jellemzőit viseli - témaköréből adódóan inkább gúnyos, mint vicces. Ennek nagy hagyománya van, különösen abban a kultúrkörben, amelyet Közép-Európának nevezünk.”

Nagyapámtól megörököltem a bajor Simplicissimus lapszámait az 1900-as évek elejétől az első világháború végéig, amely hallatlanul nagy kincs ma már. Ez az élclap, vagy karikatúra.újság olyan volt, hogy a német császárral is mert gúnyolódni és ebből nem származott baj. Ezt a fajta szemléletet próbáltam bevezetni. A bűnök arányai viszont olyanok, hogy a magyarokkal szembeni kritika eltörpül a másokkal szembenivel, ami azért is van, mert ugyan sok nemzetiségű magyar vagyok, de magyar.” - zárta gondolatait a Kossuth-díjas grafikusművész.

„A Trianon című kiállítás mintegy vizuális körképként, képregényszerűen meséli el Trianon történetét, az előzményekből kiindulva a török hódoltságtól egészen napjainkig” - emelte ki Tóth Norbert, a kiállítás kurátora.

A tárlattal kapcsolatos további információk a https://trianonkiallitas.hu/ oldalon találhatók.

Kultúra

 1. A teremtés ünnepe – Magyar Kultúra Napja a Vörösmarty Színházban

  A Vörösmarty Színház - a hagyományokhoz híven - ismét megrendezi a Magyar Kultúra Napján, január 22-én műsorát, amely idén "A teremtés ünnepe címet" kapta. A szombat délutáni előadás ingyenesen megtekinthető, de regisztrációhoz kötött!

  2022.01.18.
 2. Ezek voltak a legtöbbet kölcsönzött könyvek a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

  A Vörösmarty Mihály Könyvtár elkészítette tízes listáját a legtöbbet kölcsönzött könyvekről. A listát a kölcsönzések száma alapján, két kategóriában állították össze. Az első helyezett művet több mint 80 alkalommal kölcsönözték ki tavaly.

  2022.01.18.
 3. Magyar Kultúra Napja – magyar szerző művével ünnepelnek az Igézőben

  Az Örökség című előadással és magyar népmesével ünneplik a Magyar Kultúra Napját szombaton az Igézőben. Schwechtje Mihály drámája a Paál István Fesztiválon fődíjat, a legjobb férfi-alakítás díját és színésznő-különdíjat nyert tavaly ősszel.

  2022.01.18.
 4. A legjobb tudomásom szerint - párkapcsolati dráma a Meg-Ki filmklubban

  Januárban folytatódik a Barátság mozi Meg-Ki filmklubja: a hónap utolsó szerdáján, 26-án 18 órakor a Legjobb tudomásom szerint című új magyar filmet láthatják a nézők. Az alkotás nehéz témákat feszeget: örökbefogadás, nemi erőszak, párkapcsolati problémák – a vetítés után lesz alkalom ezekről beszélgetni, vitatkozni az állandó házigazda, Matuz János író-rendező vezetésével.

  2022.01.18.

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka