Rendhagyó tárlatvezetés - Jankovics Marcell várta a közönséget a Trianon kiállításon

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Jankovics Marcell várta rendhagyó tárlatvezetéssel a fehérvári közönséget kedden, a Szent István Király Múzeum Trianon kiállításán. A Kossuth-díjas grafikusművész, filmrendező beszélgetőpartnere a zsúfolásig megtelt Bartók Béla téri épületben Látrányi Viktória újságíró, a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója volt.
2019.01.22. 20:01 |

Trianon 100 éves évfordulójára készült el az anyag, amely könyvben is meg fog jelenni. A történet 1526-tal, a mohácsi vésszel kezdődik, ugyanis okokat írtam össze.

Ezeket az okokat úgy fogalmazom meg, hogy például oszmán-ok, vagy magyar-ok, amikor mi magunk követtünk el hibákat, továbbá román,- szlovák,- jugoszláv-okok, amelyekhez képanyag-tömeg társul, összesen 265 kép, nem feltétlenül kronológiai sorrendben, de az okokat nyomon követve. Írtam hozzá körülbelül ötven oldalt, amelyben nem kímélek senkit sem.” - hangsúlyozta Jankovics Marcell, aki hozzátette: „a képek szatirikusak, humorosnak nem mondanám, hiszen a humor „oldószer”, a szatíra nem annyira az, - inkább a politikai karikatúra jellemzőit viseli - témaköréből adódóan inkább gúnyos, mint vicces. Ennek nagy hagyománya van, különösen abban a kultúrkörben, amelyet Közép-Európának nevezünk.”

Nagyapámtól megörököltem a bajor Simplicissimus lapszámait az 1900-as évek elejétől az első világháború végéig, amely hallatlanul nagy kincs ma már. Ez az élclap, vagy karikatúra.újság olyan volt, hogy a német császárral is mert gúnyolódni és ebből nem származott baj. Ezt a fajta szemléletet próbáltam bevezetni. A bűnök arányai viszont olyanok, hogy a magyarokkal szembeni kritika eltörpül a másokkal szembenivel, ami azért is van, mert ugyan sok nemzetiségű magyar vagyok, de magyar.” - zárta gondolatait a Kossuth-díjas grafikusművész.

„A Trianon című kiállítás mintegy vizuális körképként, képregényszerűen meséli el Trianon történetét, az előzményekből kiindulva a török hódoltságtól egészen napjainkig” - emelte ki Tóth Norbert, a kiállítás kurátora.

A tárlattal kapcsolatos további információk a https://trianonkiallitas.hu/ oldalon találhatók.

Kultúra

 1. Online beiratkozás és fiókközi kölcsönzés a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

  A koronavírus-járvány idejére sem hagyta remek könyvek és online programok nélkül olvasóit a Vörösmarty Mihály Könyvtár. A sikeres Könyvet házhoz szolgáltatását most tovább bővítette az intézmény: a hét elejétől lehetőség van fiókközi kölcsönzésre és online beiratkozásra is.

  2021.01.26.
 2. Az interneten újra megnézhetjük a magyar kultúra napi gálaműsort

  Január 22-én a város zenészei, táncosai és színészei a Vörösmarty Színházba vitték magukkal a nézőket a magyar kultúra napján. A gálaműsort székely és csángó néptánccal, Beliczay Gyula Vonósszerenádjával, balett etűdökkel, illetve a Játék a kastélyban egy részletével a Youtube-on, a Fehérvár TV csatornájánnézhetjük vissza.

  2021.01.26.
 3. Az öreghegyi templomban folytatódnak a közös elsőcsütörtöki alkalmak

  Folytatódnak az engesztelő imaórák Spányi Antal, püspök vezetésével Székesfehérváron, minden hónap első csütörtöki napján. A főpásztor havonta más-más templomot keres fel és a hívekkel együtt imádkozik a családokért, a békéért, az egyházért és az Eucharisztikus Kongresszusért. Az idei második alkalom február 4-én, 18 órakor az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templomban lesz.

  2021.01.26.
 4. Carmen – online premierre készül a Vörösmarty Színház

  Online színházi premierre készül a Vörösmarty Színház. Január 29-én, pénteken Márton László Carmen című darabját mutatja be a társulat Horváth Csaba rendezésében, Petrik Andreával és Krisztik Csabával a főszerepben.

  2021.01.26.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka