Iskolafelújításról, köztéri alkotásokról és a színházigazgatóról is döntött a Közgyűlés

Ünnepélyes pillanatokkal kezdődött a közgyűlés: hárman kapták meg idén a Székesfehérvár Közbiztonságáért díjat. Ebben az évben Molnár János tűzoltó őrnagy Cseke Máté törzsőrmester rendőr járőrparancsnok és Pintér László a Székesfehérvári Városi Polgárőr Egyesület elnöke részesült elismerésben.
2022.04.29. 11:34 |

Fontos, hogy az önkormányzat kifejezze megbecsülését a közbiztonság területén dolgozóknak, és köszönetet mondjon munkájukért, helytállásukért. Ennek jegyében alapította meg a város a „Székesfehérvár Közbiztonságáért” Díjat, amelyet idén három szakembernek ítélt oda a képviselő-testület.

Az elismeréseket Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András adta át.

Molnár János tűzoltó őrnagy, a Székesfehérvár Hivatásos Tűzoltóparancsnokság katasztrófavédelmi megbízottja, aki 1990 augusztus 1-jén kezdett tűzoltóként dolgozni, majd 2007-től szolgálatparancsnoki beosztásba került. Jelentős szerepet vállal a tűzoltóságot érintő, ám a beosztásához közvetlenül nem kapcsolódó többletfeladatok elvégzésében, a fehérvári tűzoltósport meghatározó személyisége, tagja a Székesfehérvári Tűzoltó Egyesületnek.

Cseke Máté rendőr törzsőrmester, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály Járőr- és Őrszolgálati Alosztályának járőrparancsnoka. 2011-ben kezdte meg a munkáját az Alosztályon járőrként és 2018 novembere óta látja el a járőrparancsnoki feladatokat. Csapatban és önállóan is hatékonyan dolgozik, segíti az új kollégák beilleszkedését, több alkalommal látott el mentori feladatokat. 2017-ben egy rablás felderítésében, míg 2021-ben egy székesfehérvári tűzesetnél végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért kapott elismerést.

Ugyancsak díjazásban részesült Pintér László, a Székesfehérvári Városi Polgárőr Egyesület elnöke aki sajnos nem tudott részt venni a pénteki eseményen, ezért a „Székesfehérvár Közbiztonságáért” díjat egy későbbi időpontban adják át számára.

A testület egyhangúlag támogatta Szikora János színházigazgató megbízását

A Vörösmarty Színház igazgatójának megbízása 2022. július 31-én lejár ezért a város pályázatot írt ki a színházigazgatói posztra, melyre egy pályázat érkezett dr. Szikora János Károly, a jelenlegi igazgató részéről. Szikora János a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1975-ben szerzett jogi diplomát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1979-ben színházrendezői diplomát. Színházi munkássága a 70-es évek avantgárd amatőr színházi alkotó csoportjában kezdődött. A főiskola elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, 1980-1982. között a Győri Kisfaludy Színháznál, majd 1983-1984. között a Miskolci Nemzeti Színháznál dolgozott. Az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója volt 1985-1986. között. A Vígszínház rendezője 1986-tól, majd a Pécsi Nemzeti Színháznál dolgozott, melyet követően szabadúszó lett. A Szegedi Nemzeti Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékoknál 1996-1999. között művészeti vezetői feladatokat látott el. A szabadúszóként eltöltött éveket követően 2003-tól 2007-ig a szolnoki Szigligeti Színház kinevezett igazgatója volt, melyet követően Szerbiában és Horvátországban rendezett. A budapesti Új Színház művészeti vezetői feladatait 2009-től 2012-ig látta el. A Vörösmarty Színházat 2012. óta vezeti.

Lehrner Zsolt alpolgármester számolt be a testületnek az április 13-i színházi szakmai bizottság meghallgatásáról. Mint mondta egyhangúlag támogatta a bizottság az igazgatói pályázatot. Elhangzott, hogy Szikora János a magyar színházi élet élmezőnyébe juttatta a Vörösmarty Színházat és a „közösség színháza koncepciót” folytatja. Kiemelte, hogy az utóbbi néhány évben Fehérváron mutatták be a legtöbb kortárs drámát. (A szakmai bizottság tagja miniszteri delegáltként dr. Révész Mária, a Színházművészeti Bizottság részéről Ellinger Edina, Béres Attila, Barnák László, Topolánszky Tamás, a Közalkalmazott Tanács részéről Juhász Illés, a szakszervezet delegáltja Tóth Ildikó volt. Székesfehérvár Önkormányzatát pedig Lehrner Zsolt alpolgármester és Brájer Éva tanácsnokot képviselte.)

Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a közgyűlésen is megköszönte a Beregszászi színház előadásának befogadását.

Beszámoló az Ukrajnából érkezett menekültek fehérvári ellátásáról

Mészáros Attila alpolgármester számolt be az Ukrajnából érkezett menekültek fehérvári ellátásával kapcsolatos intézkedésekről. Mint kiemelte naponta átlagosan mintegy százötven menekült ellátásáról gondoskodott a város. Eddig 7.3 millió forintot fordított Fehérvár a menekültek ellátására, az adományszámlára pedig 11.7 millió forint érkezett amire nagy szükség lesz a következő hetekben, hónapokban. Kiemelte, hogy számos szervezet és megannyi magánszemély fogott össze Székesfehérváron, majd köszönetet mondott mindenkinek, akik bármilyen módon segít a menekültek ellátásában.

Székesfehérvárt az elsők között érintette a menekültek érkezése, hiszen a város termelő és építő
iparában több mint 1000 ukrán állampolgár dolgozott a háború kezdete előtt is.

Juhász László önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy olyan jól sikerült az RBD által indított adománygyűjtés, hogy az első három napon már 15 kisteherautót küldtek a határra. Kiemelte, hogy lakossági gyűjtés történt és csak az első három napban már ötszáz adományozó segített.

Az Alba Bástya Család- és Gyermekvédelmi Központ munkatársai az intézményi feladataik ellátása mellett segítik a menekülteket igény szerint az alapszükségletek kielégítésében, különösen bevásárlással, adománygyűjtési és közvetítési feladatokkal, ruha, melegétel, élelmiszer, tisztálkodási szerek, higiéniai eszközök biztosításával, az egészségügyi ellátásuk megszervezésében, gyógyszerkiváltásban, az Idegenrendészeti Hivatallal történő ügyintézésben, illetve koordinálták és koordinálják az adományok szétosztását. Az Irányi Dániel utcai központjukban adományraktár helyiséget nyitottak, ahova várták és várják továbbra is a tartós élelmiszer, tisztálkodási eszközök és ruha adományokat.

Folytatódik a KÉPES program

A KÉPES program keretében eddig az önkormányzat fenntartásában működő bölcsődék, óvodák, általános iskolák vizesblokkjai és udvarai újulhattak meg, tavaly pedig egy okostanterem kialakításával és ahhoz kapcsolódó digitális oktatási program megvalósításával bővült a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány bevonásával.

A KÉPES program 2022. évben is folytatódik: idén a Németh László Általános Iskola, a Kossuth Lajos Általános Iskola és a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola udvarát újítják fel, valamint a Hétvezér Általános Iskolában alakítanak ki okostantantermet.

Átalakítás az óvodai hálózatban

Székesfehérváron az Önkormányzat fenntartásában jelenleg 11 óvoda működik, 20 telephelyen, 3284 engedélyezett férőhellyel. Nem önkormányzati fenntartásban 8 óvoda működik, 11 telephelyen, 628 óvodai férőhellyel. A csökkenő gyermeklétszám miatt évről-évre alacsonyabb az ellátott gyermekek létszáma az önkormányzati óvodákban, és így az óvodák kihasználtsága is évről-évre csökken. Az önkormányzati óvodákban a jelenlegi 3284 engedélyezett férőhelyből a 2022. március 20-i állapot szerint 2746 a betöltött és 538 az üres férőhely.

Az Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvoda a szeptembertől induló nevelési évre már nem vesz fel gyermekeket, a következő nevelési évben még óvodaköteles gyermekek azonban még egy évig az intézményben maradhatnak az óvodapedagógusokkal és a dajkákkal együtt. Az óvodai dolgozókkal és a Szülői Munkaközösséggel több körben egyeztettek és az épület továbbra is a kisgyermekeket szolgálja majd, ugyanis az autizmussal élő gyermekek számára működtetett óvoda költözik az ingatlanba. Ők régóta helyhiánnyal küzdenek, és fontos szülői igény a megfelelő körülmények közötti elhelyezés biztosítása.

Márton Roland önkormányzati képviselő arról beszélt a döntés előtt, hogy csökken az óvodapedagógusok száma és ritka az öt évnél tovább a pályán maradó diplomás óvodapedagógus. Gyors és jelentős fizetésemelés szükséges szerinte.

Mészáros Attila alpolgármester válaszában elmondta, hogy 75-80 százalékos kihasználtsággal működő 18-20 fős óvodai csoportok vannak Fehérváron és a város költségvetése a törvényben meghatározotton felül finanszírozza az óvodapedagógus asszisztens álláshelyeket az óvodákban. Beszélt a nemrég bevezetett hűségjutalom rendszeréről és arról, hogy a pályakezdőknek és a nyugdíjas óvodapedagógusoknak is plusz juttatásokat biztosít az önkormányzat.

Ráczné Földi Judit önkormányzati képviselő javasolta, hogy biztosítson lakhatást az óvodai pályakezdő dolgozóknak a város.

Nincs olyan ember, aki nem értene egyet az óvodapedagógusok fizetésemelésről – mondta Cser-Palkovics András polgármester. Kiemelte, hogy Fehérváron ebben a pillanatban mintegy hatszáz üres óvodai férőhely van és a város óvodai ellátórendszere jóval több gyermek ellátására képes. Kiemelte azt is, hogy nem bezárja az intézményt az önkormányzat, hanem egy olyan óvodai ellátási formát alakít ki, amire valós és nagy igény van. Elmondta továbbá, hogy folyamatosan ír ki az önkormányzat az óvodapedagógusok számára is városi lakást.

Köztéri alkotások támogatásáról is döntött a Közgyűlés

A Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda Tulipános Tagóvodája épületének homlokzatán körbefutó tulipános motívum-fríz megalkotója, dr. Lantos Ferenc Kossuth-díjas akadémikus, képzőművész emlékére emléktáblát szeretnének állítani. Ezt a Bonyhádi Zománcgyár készíti, ugyanazon üzem, amely a Tagóvoda épületének koronázópárkányán körbefutó tulipán-motívumokat készítette közel fél évszázaddal ezelőtt.

A MOL Fehérvár FC tiszteletbeli elnöke és egykori legendás edzője, Kovács Ferenc számos kimagasló eredményt ért el a Videoton vezetőedzőjeként, neve örökre összefonódott Székesfehérvár és a bajnokcsapat nevével. A város köztéri alkotással állít emléket Kovács Ferenc mesteredző munkásságának és a klub legendás sikereinek a MOL Aréna Sóstó északi homlokzata előtt található területen.

Kiírták a közbeszerzését a Tóparti felújításának

A „Középiskolai Campus I. ütem kivitelezése” közbeszerzési eljárás megindításáról már
döntött a testület, mely tartalmazza a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium és a
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ homlokzati felújítását. A második ütem az épületegyüttes részleges felújítására vonatkozik, mely a tetőszerkezet energetikai fejlesztését, lapos- és terasztetők víz- és hőszigetelését, tetőbevilágítók cseréjét, vízelvezető rendszer felújítását, a gimnázium teljes belső építészeti felújítását, fűtésrendszer felújítását, víz- és szennyvízhálózat cseréjét, villamos hálózat felújítását és az épület környezetének rekonstrukcióját is tartalmazza.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár