Közgyűlés - iskola- és utcafelújításokról is döntött a város képviselőtestülete

A Hétvezér iskola energetikai felújításáról, a KÉPES program idei folytatrásáról és a Krasznai illetve az Udvardi utcák felújítására fordítható forrásról is döntés született a pénteki közgyűlésen. A testület kiadott egy tulajdonosi hozzájárulást is a Székesfehérvári Szakképzési Centrum részére, ugyanis egy 5.2 milliárd forint értékű iskolafelújítási programot indítanak, ami érinti a Deákot, a Bugátot, a Széchenyit és a Vácit is.
2023.05.26. 11:19 |
Közgyűlés - iskola- és utcafelújításokról is döntött a város képviselőtestülete

Elfogadta a 2022-es zárszámadást a testület. A város polgármestere Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a város biztonságosan működik és jelentős tartalékai vannak az önkormányzatnak.

Újraválasztották az óvodaigazgatókat

Ligetsori Óvoda óvoda igazgatójának Gelencsér Ritát választotta a testület, aki 2007 óta dolgozik az intézményben, 2014-től óvodaigazgató-helyettes, az óvodaigazgatói feladatokat pedig 2018-tól látja el. A Maroshegyi Óvoda óvodaigazgatójának továbbra is Békésiné Kimiti Ágnest választották, aki már húsz éve, 2003 óta vezeti az intézményt. A Napsugár Óvoda óvodaigazgatójának, aki szintén húsz éve vezeti az intézményt Mályi Lillát választotta a testület. A Rákóczi Utcai Óvoda óvodaigazgatójának pedig Juhász Ágnest választották, aki 2018 óta igazgatja az intézményt.

Belvárosi parkolási rend

Módosították a képviselők a parkolási rendjéről szóló önkormányzati rendeletet. A szabályozás célja, hogy a történelmi Belváros műemléki értékeit fokozottan védje a forgalom káros hatásaitól, illetve a forgalomvonzó területeken a napközbeni zsúfoltságot enyhíteni lehessen.

 • A kiemelt övezetben az áruszállító járművek 30 percen keresztül díjmentesen várakozhatnak parkométer használatával.
 • Lakossági kezdeményezésre az Erzsébet út újabb, a Zrínyi utcáig tartó szakaszára is kiterjesztették a fizető parkolást.
 • A Berényi úton bevont terület szűkítése javasolt az ott működő vállalkozásokkal ésérintett lakosággal történt egyeztetés alapján.
 • Lakossági kezdeményezésre a Sziget utca 2-4. társasház körüli parkolók is bevonásba kerülnek a fizető övezetbe.
 • A Bartók Béla téren, az Országzászló téren, és a Szent II. János Pál pápa téren nincs parkolási lehetőség, ezért ezeket a területeket a gyalogoszónába sorolták át.
 • A Belvárosban a kiadott lakossági bérletek mennyisége többszöröse a rendelkezésre állóhelyeknek. Emiatt a gépjárművekkel sokszor szabálysértő módon parkolnak. A Belváros védelme érdekében, hogy a kiadott lakossági bérletekkel a Belvároson kívüli meghatározott parkolókban is lehet majd várakozni. (A Bástya, Basa, Rózsa és Lakatos utcákba érvényes bérleteket elfogadják a Watthay utcában, a Szekfű Gyula utcai Evangélikus templom melletti parkolóban és a Várkörút 2. szám mögötti parkolóhelyeken. A Fő utca 13. és Marosi Arnold utcába kiadott bérletek a Szekfű Gyula utcai Evangélikus templom melletti parkolóban és a Várkörút 2. szám mögötti parkolóhelyeken és a Zichy ligetben is érvényesek lesznek. A Kossuth, Táncsics, Megyeház és Arany János utcába kiadott bérleteket pedig a Petőfi utcában, a Szent István téren és a Rákóczi utcában is elfogadják. Az Ady E., Jókai és Oskola utcákba kiadott lakossági bérletek pedig a Mátyás király körúton is használhatók lesznek.)

A Csíkvári út mellé kerül Schmöltz Leopold emlékoszlopa

A Városgondnokság nemrégiben restaurálta és eredeti helyére a Csíkvári út melletti zöldterületre helyezik vissza Schmöltz Leopoldnak, egykori fehérvári polgárnak emléket állító oszlopot.

Idén is folytatódik a KÉPES Program

A 2023-as KÉPES Program keretében a Felsővárosi Általános Iskola, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola és a Széna Téri Általános Iskola udvarára kerülnek játszóeszközök, továbbá a Németh László Általános Iskolában alakítanak ki egy új okostantantermet.

Energetikai korszerűsítés a Hétvezérben és az Arany János Iskolában

Elindította a közbeszerzését a testület a Hétvezér Általános Iskola és a Székesfehérvári Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola energetikai korszerűsítésére. Az energetikai korszerűsítés keretében megvalósul többek között a homlokzati hőszigetelés (Hétvezér), a nyílászárók cseréje, a tetőszerkezetek hőszigetelése és napelemes rendszerek kiépítése is. Az iskolafelújítások a Modern Városok Program keretében valósulnak meg.

Folytatódik az útfelújítási program az Öreghegyen

Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a Krasznai és az Udvardi utcák felújításával folytatódik az öreghegyi útfelújítási program, amire biztosította a testület a pénzügyi forrást. A tervek és az engedélyek a felújításokhoz rendelkezésre állnak már és a következő hetekben a közbeszerzési eljárást is kiírják. Mint mondta a sokak által várt beruházás közműfejlesztéssel jár együtt és várhatóan még az idei évben elindul és a jövőre fejeződhet be.

5.2 milliárdos iskolafelújítási programot indít a Szakképzési Centrum, amint megérkeznek az EU-s források

A testület kiadott egy tulajdonosi hozzájárulást is a Székesfehérvári Szakképzési Centrum részére, ugyanis egy nagyon fontos, 5.2 milliárd forint értékű fejlesztési programot állított össze, ami érinti a Deákot, a Bugátot, a Széchenyit és a Vácit is – emelte ki Cser-Palkovics András, majd hozzátette, hogy a város három forrás terhére fejlődik. „Szerencsére van saját erős forrása Székesfehérvárnak, ami látható a most elfogadott 2022-es évre vonatkozó zárszámadásban is, a Hétvezér iskola pedig például kormányzati, hazai pénzből újulhat meg, az EU-s forrásokról pedig sajnos csak akkor tudunk dönteni, amikor megérkeznek. Ez utóbbi források is a fehérvári fiatalokat, iskolákat segítik és bízom abban, hogy minden döntéshozó arra törekszik, hogy ezeket a fejlesztési forrásokat a város minél előbb megkapja."

Közélet

 1. Több az autó, mint a hely

  Lakossági fórumot tartottak szerdán este a Városházán a belvárosi parkolásról és a hatósági ellenőrzésekről. A parkolási rendelet belvárost érintő változásai is szó volt és elhangzott, hogy a történelmi belváros területén az év első öt hónapjában 1114 esetben intézkedtek a közterület felügyelők engedély nélküli behajtás miatt, tavaly a teljes évben 976 esetben kellett intézkedni. A fórumon szó volt a belvárosi vendéglátóhelyekről is.

  2023.06.07.
 2. Önkéntesek hete

  Második alkalommal szervezte meg az Önkéntesek hete programot a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. A június első hetében a vármegyében több helyszínen zajló eseménysorozatban civil szervezeti bemutatók és kihelyezett osztályfőnöki órák népszerűsítik az önkéntességet a fiatalok körében. A szerdai székesfehérvári szakmai nap középpontjában az iskolai közösségi szolgálat állt.

  2023.06.07.
 3. Heves esőzések Fejér vármegyében

  A nagy esőzések Fejér Vármegyét sem kímélték. Néhány óra alatt egy havi csapadékmennyiségnek megfelelő eső zúdult Kincsesbánya községre. Az esőzések nyomait felszámolták, azonban a napokban újabb esőzések várhatók.

  2023.06.07.
 4. Japánkert a Csónakázó-tó szigetén

  Felavatták a japánkertet a Csónakázó-tó szigetén. A kert a Denso Gyártó Magyarország Kft. jubileumi ajándéka a munkavállalóinak, a város közösségének.

  2023.06.07.