Irodalom, egészség, újrahasznosítás – a Cselekvő Fehérvár heti programjai

Szent Mihály-napi hagyományok, beszélgetés az Írószövetség elnökével, hogyan étkezzünk egészségesen, kézműves foglalkozások – ezen a héten is sokszínű a Cselekvő Fehérvár program kínálata. 
2021.09.13. 18:02 |

Mindannyiunk számára fontos az egészség, amelynek magtartását, megőrzését a helyes étkezéssel is segíthetjük. Hogy honnan, hogyan lehet beszerezni minőségi, egészséges, friss termékeket, arról 14.30 órától a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban hallhatnak az érdeklődők szeptember 14-én, kedden. Az előadó Schultz György, a Jancsárkert Termelői és Biopiac képviseletében.

Ezen a napon kora este az irodalombarátokat is várják az Öreghegyi Közösségi Házba: az Öreghegyi Disputa sorozatában a meghívott vendég Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, akit a házigazda, Bobory Zoltán kérdez. A beszélgetés 18.00 órakor kezdődik.

A szeptemberi jeles napok közül talán a legfontosabb Szent Mihály napja, amelyet a gazdasági év fordulójaként tartották számon az állattartók. Az áprilisban, Szent György-napkor legelőre kihajtott állatok ilyenkor tértek vissza, ekkor számoltak el a pásztorokkal, akik ennek örömére mulatságokat szerveztek. Ez a nap volt a „kisfarsang” kezdete is. A jeles naphoz kapcsolódva szeptember 15-én, szerdán 15 órától várják az érdeklődőket a Víziváros Közösségi Térbe (Budai út 94.), ahol közös énekléssel egybekötött beszélgetésen tudhatnak meg érdekességeket Szent Mihály napjáról.
Az Öreghegyi Közösségi Házban a közösségek szerepéről hallhatnak előadást a jelenlevők szeptember 16-án, csütörtökön 16.00 órai kezdettel.

Szeptember 18-án, szombaton több kézműves foglalkozást is kínál a program: a Jancsárkert Termelői és Biopiacon saját óriásbábot készíthetnek az ügyes kezűek 15.00 órától. Aki pedig a város másik részén jár éppen, az a Barátság mozi előterében talál alkalmat a kézműveskedésre 15.30 órától, itt habos kakaó is várja az alkotni vágyókat.

Vasárnap, szeptember 19-én ismét a Jancsárkert várja a kreatív gyerekeket és felnőtteket. A foglalkozás címe – Alkoss régiből újat! – sejteti, hogy az újrahasznosítás is témája lesz a foglalkozásnak, amely 12.00 órakor kezdődik. A Jancsárkert egyébként más programot is kínál, csütörtöktől szombatig tart a második Fehérvári családi életmód hétvége.

A Szent Mihály nap lesz a témája a szeptember 21., hétfői alkalomnak is, amikor kekszdíszítésre hívják az érdeklődőket 10.00 órától a Barátság mozi előterébe.

Az ingyenes programok a „Helyi közösségfejlesztés Székesfehérváron” TOP-6.9.2-16-SF1-2018-00001 projekt részeként valósulnak meg.

Fehérvári színes

 1. Világrekord kísérletre és családi napra várják ma a kisgyermekes családokat a Palotavárosban

  A SZÉNA Egyesület a Családokért civil szervezet ismét bekapcsolódik a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány "Gyereket a magasba - 2021" elnevezésű, határokon átnyúló világrekord kísérletébe. A szeptember 25-i program keretében Viza Attila önkormányzati képviselő segítségével nyújtják át a SZÉNA Egyesület önkénteseinek, partnereinek és fő támogatóinak a Szamóca-díjakat, valamint átadják az Arconic Foundation támogatását is.

  2021.09.25.
 2. Kati és az ő cipőszámítása - kihagyhatatlan kiállítás nyílt pénteken

  A hölgyek számára (is) kihagyhatatlan kiállítás nyílt pénteken a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban, ahol egy hónapon át Illés Kati cipőtervező alkotásai tekinthetők meg. Csodás színek, mesebeli fazonok, bojtok, gombok, szalagok és masnik, csipkeminta és gobelinhímzés – az iparművész fantasztikus lábbeliket készít.

  2021.09.24.
 3. Kutatók Éjszakája robotokkal és játékkal az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  Sokszínű, innovatív és izgalmas programokkal várta a látogatókat a Kutatók Éjszakáján az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán ki lehetett próbálni a robotok programozását és használatát, morze kódokban az üzenetküldést, térbeli modellek készítését, a kisebbek pedig megkereshették Kalóz Jack kincsét. 

  2021.09.24.
 4. Kristályok világa – előadás és ásványkarkötő-készítés vasárnap a KÖFÉM Művházban

  Kristályok világa címmel kezdődik program szeptember 26-án, vasárnap 10.00 órakor a KÖFÉM Művelődési Házban. A kristályokról lesz egy előadás, melyet karkötő-készítés követ, az első húsz jelentkezőnek díjmentesen biztosítják a nyersanyagot.

  2021.09.24.
 1. Tisztán látszik - jövőtudatos fesztivál lesz Sóstón

  Jövőtudatos fesztivált rendeznek szeptember utolsó hétvégéjén a Sóstó Természetvédelmi Területen és a Látogatóközpontban. A Zöld Busz Program köré épülő új, a természet védelmét központba helyező rendezvényen a környezettudatosságnak és környezetvédelemnek minden szeglete helyet kap.

  2021.09.24.
 2. Ingyenes Punnany Massif-koncert szombaton Székesfehérváron

  A pandémia miatt még idén is felemásra sikerült nyári rendezvényszezontól a város Önkormányzatának támogatásával egy ingyenes, szabadtéri Punnany Massif-koncerttel búcsúzhatunk Székesfehérváron. Az ország egyik legnépszerűbb fesztiválzenekara a Ligetben lép színpadra szombaton.

  2021.09.23.
 3. Illés Kati cipőtervező mutatkozik be a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban

  A hölgyek számára kihagyhatatlan kiállításra készül a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ: Illés Kati cipőtervező mutatkozik be a Csónakázó-tónál található központi épületben. Csodás színek, mesebeli fazonok, bojtok, gombok, szalagok és masnik, csipkeminta és gobelinhímzés – az iparművész fantasztikus lábbeliket készít.

  2021.09.23.
 4. Álomautóm és Az utazás jövője – rajzpályázatot hirdetett az Ivanics Csoport

  Álomautóm és Az utazás jövője címmel hirdetett rajzpályázatot óvodásoknak és alsó tagozatosoknak az Ivanics csoport székesfehérvári márkakereskedése. A tetszőleges technikával, A/4-es méretben készült alkotásokat - a szülői beleegyező nyilatkozattal együtt - október 11-ig kell benyújtani személyesen vagy postai úton. 

  2021.09.23.

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár