Embereket számoló intelligens hangszórót készítő csapat nyerte a HARMAN Hackathont

Országos ötlet- és prototípusfejlesztő verseny 24 órás döntője zajlott péntektől szombatig a MOL Aréna Sóstón. A tíz résztvevő csapat közül a Zipi PMDN nyerte a Junior Engineers Camp – HARMAN Hackathon versenyt, egy olyan intelligens hangszóróval, amely méri a zajszintet és egy bizonyos emberszám felett automatikusan növeli a hangerőt.
2022.10.29. 15:23 |
Embereket számoló intelligens hangszórót készítő csapat nyerte a HARMAN Hackathont

A verseny résztvevőinek, amelyet 9-13. évfolyamos középiskolás csapatok számára hirdettek meg, egy intelligens és érző hangrendszert kellett megtervezniük és kifejleszteniük és a rendszer prototípusát ki is kell nyomtatniuk 3D-s nyomtatóval.

A 24 órás versenyt végül a zsűri döntése alapján a Zipi PMDN csapata nyerte, akik az értékes Harman-Becker műszaki eszközök mellett egy élménnyel is gazdagodnak majd, hiszen ők utazhatnak Londonba, a Harman Experience Centerbe. A többi résztvevő is jól járt, mivel minden csapat értékes műszaki cikkeket – Harman prémium termékeket - kapott a cég jóvoltából.

A Zipi PMDN csapata nyerte a 24 órás techversenyt

„Olyan intelligens, zajszintmérős, szenzorral felszerelt hangszórót alkottunk, ami a belépő emberek számát méri és öt ember felett átkapcsolja magát hangosabb módra. Digitálisan vált, ez egy szervó kormánnyal lett megoldva. A tetején led fénysor található, ez jelzi a zajszintet. A jövőben szeretnénk továbbfejleszteni az eszközt, teljesen digitalizálni és kompatibilissé tenni az okos-otthonokkal.” - mondta el munkájukról a győztes csapat kapitánya, Lábodi Norbert, aki társaival a pécsi Zipernowsky Károly Műszaki Technikumból érkezett.

A fiatalok nagyon sok műszaki eszközt, alkatrészt, szenzort kaptak ahhoz, hogy elkészítsék a saját prototípusukat. A verseny résztvevői 24 órán keresztül folyamatosan dolgoztak, hogy beleférjen az ötletfejlesztés, a tervezés és a prototípusgyártás is.

Varga Dávid Attila és csapata, az Elszánt Elektrósok szintén intelligens hangszórót készítettek. Mint elmondta, elősorban szórakoztatni szerettek volna a projektjükkel, rengeteg kényelmi funkcióval látták el az eszközt. Prototípusukban olyan funkciók kaptak helyet, mint a hőmérséklet kijelző, vagy a páratartalom-mérő. Varga Dávid szerint a vázszerkesztés nehezen ment a 3D-s nyomtatóval, és a programozás is okozott fejtörést, de végül megoldották a problémákat.

A zsűri döntését Pretz Zsuzsanna Felícia, az Óbudai Egyetem duális hallgatója, a Harman Becker Kft. műszaki menedzsere ismertette. A Lánczos Kornél Gimnázium csapata kapta a leginnovatívabb ötlet különdíjat, a KT Solar pedig a legjobb előadó különdíját. Az első két hely váltotta ki a legnagyobb vitát a zsűritagok között, fontos szempont volt, hogy az adott ötlet mennyiben felel meg a feladat kiírásának és hogy mennyire megvalósítható az ötlet hosszútávon, de értékelték a prototípus készültségi fokát, illetve az sales-munkát is, hogy hogyan adják el a csapatok az ötletüket a zsűri számára. Értékelési szempont volt az is, hogy milyen széles társadalmi réteget érint a projekt. A zsűriben helyet kapott Kiss István, a Harman-Becker Kft. ügyvezető igazgatója, Prof. Dr. Györök György az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja, Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere és Laufer Tamás, az Alba Innovár vezetője is.

A verseny végeredménye:

1. Zipi PMDN

2. LKG Tone 5

3. Elszánt Elektrósok

4. Pet Filament

5. Modulor

6. KT Solar

7.4DaFuture

8.Probléma megoldók

9. Bujdosó Mohácsiak

10. A Fekete Osztag

Gazdaság

 1. Segített a SZÉPHŐ

  Egy műszaki hiba miatt került nehéz helyzetbe a távfűtés biztosítása a szombathelyi otthonok egy részében, ekkor fordult segítségért az ottani szolgáltató a székesfehérvári távhőszolgáltatóhoz. Példaértékű együttműködés valósul meg Székesfehérvár és Szombathely városa, a távhőszolgáltatást ellátó cégek és a szakminisztérium között.

  2022.12.01.
 2. Arconic-támogatás az Óbudai Egyetemnek

  A gyakorlati műszaki képzés további fejlesztését szolgálja az a 25.000 dolláros támogatás, melyet az Arconic Alapítvány biztosított az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara számára. A összeget olyan eszközökre költik, melyekkel valós ipari folyamatokat tudnak modellezni az egyetem robotikai laborjában. A támogatás jelképes átadására szerdán délután került sor az egyetemen.

  2022.11.30.
 3. Howmet támogatás a felsőoktatásnak

  Újabb „voucher” átadóra került sor hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Ezúttal a Howmet Alapítvány 2022. évi támogatását jelentették be, amelynek köszönhetően közel 8 millió forintból fejlesztheti az egyetem a robottechnikai központját, valamint a VR és a pneumatikai laborját.

  2022.11.21.
 4. Vezess, elemezz, dönts!

  Vezess, elemezz, dönts! mottóval rendezett menedzserversenyt középiskolások számára az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar és a Mondelez Hungária Kft. A résztvevők munkahelyi szituációkat imitálva, játékos gyakorlatok során mérték fel, hogy a munkahelyi légkörhöz rendkívül hasonlító, életszerű helyzetekben hogyan tudják érvényesíteni a különféle készségeiket, képességeit és főként önmagukat.

  2022.11.10.