In memoriam Varga Gábor - elhunyt a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke

Szomorú hír érkezett ezen az augusztusi hétfőn: elhunyt Varga Gábor (1953-2023), a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke. Kevés a saját szakterületén hitelesebb embert ismerhettünk Székesfehérváron, mint Varga Gábor. A kezdetektől ’civil’ volt, ’zöld civil’, aki az általa megszerzett és szakmájában mindennaposan használt tudást adta át közérthetően gyermekeknek és felnőtteknek.
2023.08.07. 17:01 |
In memoriam Varga Gábor - elhunyt a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke

Tőle tanultunk komposztálni, spórolni a felhasznált ívóvíz mennyiségével, hallhattunk a fák és a zöld környezet fontosságáról – és még sorolhatnánk azokat a témákat, amelyekben a végsőkig hitt, és amelyeket a maga – hétköznapokban csendes, ám szakmai programokon igenis határozott – módján próbált megtanítani nekünk.

A környezettudatosság alapvető fontosságú a jövőnk, a bolygónk szempontjából - vallotta. Éppen ezért szerinte nem lehet eleget beszélni az embernek a természethez való viszonyáról, természeti kincseinkről, értékeinkről, adottságainkról, lehetőségeinkről. Ezekben a témákban tanított bennünket a Gaja Környezetvédő Egyesület elnökeként, és ezekért dolgozott mikrobiológusként a Fejérvíz Zrt-nél is.

Varga Gábor számára mindig a környezetvédelem ügye volt fontos, az a szemléletformálás, amelyet az Egyesületi tagokkal végeztek. Álljon itt most néhány idézet tőle, rá emlékezve és tanítására emlékeztetve mindannyiunkat:

Számomra a fa a jövő.” (Arconic sétány avatása, 2021)

Tudás ez, ami méltó az emberhez és megéri tovább adni.” (A Komposztáljunk! Komposztáljunk! Komposztáljunk! Komposztáljunk! kiadványból)

Az emberen kívül nincs más élőlény, aki átalakítaná a vizet, mielőtt meginná. Az utóbbi két évtizedben az 1 főre jutó elérhető ivóvíz mennyisége 1/5 résznyivel csökkent a Földön. Hihetetlennek tűnik, hogy a boltokban megvehető 1 db 1 l-es egyszerhasználatos palack gyártásához 5,3 l víz fogy. Nem csak azt a vizet fogyasztjuk el, amit megiszunk, azt a 2-3 l-nyit naponta, és amit lehúzunk a vécén, hanem azt is, amit egy szelet marhasült, vagy krumplistészta formájában magunkhoz veszünk; ezt hívják vízlábnyomnak. Ez az a láthatatlan vízmennyiség, ami a fizikai valóság nem látható részeként jelen van az életünkben. Egy farmernadrág vízlábnyoma például 8000 l, 1 kg búzáé 800 l, egy csésze kávéé 120 l.” (Interjú a teleelettel.hu oldalon)

Székesfehérváron a 14 ezer családi házból évente 12 ezer köbméter zöldhulladék kerül a Depóniához szemétként – ennek a kertekben történő felhasználásával nem szakadna meg a biológiai körforgás, és pótolhatnák a humuszt a talajban.” (2020 október, A legszebb kertek is a talajon nőnek című interaktív foglalkozássorozat kapcsán)

Székesfehérvár polgármestere Facebook oldalán búcsúzott a kíváló székesfehérvári szakembertől.