Imádságos gyertyagyújtás és felvonulás volt vasárnap Székelyföld autonómiájáért

Október utolsó vasárnapja a Székely Autonómia Napja. A Székely Nemzeti Tanács felhívásának eleget téve Székesfehérvár városa is csatlakozott a székelyek önrendelkezését támogató összefogáshoz. Október 25-én, vasárnap késő délután gyertyagyújtás volt a Maroshegyen, a Balatoni úti székelykapunál, majd a résztvevők fáklyákkal a kezükben átvonultak a koronás körforgalomig. 
2020.10.25. 17:48 |
Imádságos gyertyagyújtás és felvonulás volt vasárnap Székelyföld autonómiájáért

Mécsesek és fáklyák gyúltak Székesfehérváron vasárnap délután a maroshegyi székelykapunál, ahol kivilágították Székelyföld határait és közösen imádkoztak, majd fáklyákkal vonultak a Szilvamagnál található, a koronás körforgalomhoz.

A hagyományos székesfehérvári összefogás jegyében Maroshegy azon részén volt a rendezvény, ahol az utcák erdélyi városok neveit viselik. A Csíkszereda által 2012-ben Fehérvárnak adományozott nagy székelykapunál kezdődött a megemlékezés, ahol gyertyákkal megformálták Székelyföld határait, majd közös ima után fáklyás felvonulás indult a koronás körforgalomig, ahol közös énekkel és imádsággal zárult a program.

A Székely Nemzeti Tanács határozatának értelmében október utolsó vasárnapja a Székely Autonómia Napja, ezen alkalomból Székelyföld-szerte őrtüzeket gyújtanak a hegytetőkön, a dombtetőkön, vagy éppen a városok, falvak központjában. Ősi szokás szerint a határvédő székelyek is így jeleztek, ha támadás fenyegette a történelmi Magyarországot.

Közélet

 1. VIT ülés a Városházán

  A Városháza Dísztermében ülésezett szerdán délelőtt a Városi Idősügyi Tanács. A bővülő testület tagjait dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a VIT elnöke tájékoztatta a 2024-ben megvalósuló kulturális és sportrendezvényekről, az egészségügyi szűrőprogramokról, a 65 év felettieknek járó egyszeri juttatásról és az idősügyi szervezeteket támogató pénzügyi forrásokról.

  2024.02.28.
 2. Fehérvári orvosokra is szavazhatunk

  Mintegy félszáz székesfehérvári orvos neve szerepel a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj várományosai között az idei évben. Arról, hogy ki kaphatja meg e rangos elismerést, a szakmai zsűri mellett a fehérváriak is dönthetnek. A március 19-ig tartó szavazásnak nagy a tétje, hiszen a verseny tisztaságát figyelembe véve egy e-mail címről kizárólag egyetlen szavazat adható le. A szavazási időszakban EZEN az oldalon naprakészen nyomon követhető a legfrissebb eredmény.

  2024.02.28.
 3. Digitális oktatás a kis Telekiben

  A gyerekek nyelvén, okoseszközök segítségével taníthatnak a pedagógusok a Teleki Blanka iskola Sziget utcai Tagintézményében. Az okostanterem a Howmet Alapítvány támogatásával valósult meg.

  2024.02.28.
 4. Tobol a lepkehimlő

  Terjed a lepkehimlő az óvodások, iskolások körében, sok gyerek tele van kiütésekkel ezekben a hetekben. Egyre többen kapják el a vírusos megbetegedést, ami általában nem jár súlyos tünetekkel, és legtöbbször gyógyszeres kezelés nélkül elmúlik.

  2024.02.28.