Imádságos gyertyagyújtás és felvonulás volt vasárnap Székelyföld autonómiájáért

Október utolsó vasárnapja a Székely Autonómia Napja. A Székely Nemzeti Tanács felhívásának eleget téve Székesfehérvár városa is csatlakozott a székelyek önrendelkezését támogató összefogáshoz. Október 25-én, vasárnap késő délután gyertyagyújtás volt a Maroshegyen, a Balatoni úti székelykapunál, majd a résztvevők fáklyákkal a kezükben átvonultak a koronás körforgalomig. 
2020.10.25. 17:48 |
Imádságos gyertyagyújtás és felvonulás volt vasárnap Székelyföld autonómiájáért

Mécsesek és fáklyák gyúltak Székesfehérváron vasárnap délután a maroshegyi székelykapunál, ahol kivilágították Székelyföld határait és közösen imádkoztak, majd fáklyákkal vonultak a Szilvamagnál található, a koronás körforgalomhoz.

A hagyományos székesfehérvári összefogás jegyében Maroshegy azon részén volt a rendezvény, ahol az utcák erdélyi városok neveit viselik. A Csíkszereda által 2012-ben Fehérvárnak adományozott nagy székelykapunál kezdődött a megemlékezés, ahol gyertyákkal megformálták Székelyföld határait, majd közös ima után fáklyás felvonulás indult a koronás körforgalomig, ahol közös énekkel és imádsággal zárult a program.

A Székely Nemzeti Tanács határozatának értelmében október utolsó vasárnapja a Székely Autonómia Napja, ezen alkalomból Székelyföld-szerte őrtüzeket gyújtanak a hegytetőkön, a dombtetőkön, vagy éppen a városok, falvak központjában. Ősi szokás szerint a határvédő székelyek is így jeleztek, ha támadás fenyegette a történelmi Magyarországot.