Ilyen lesz az új bölcsőde a Maroshegyen - már a kiviteli tervek készülnek

Az új bölcsőde engedélyezési tervei elkészültek, jelenleg a kiviteli tervek kidolgozása zajlik. Az építésre vonatkozó közbeszerzési eljárást várhatóan még idén tavasszal kiírják. Az épület a tervek szerint 2022 végéig megépül, és mindenben megfelel majd a legkorszerűbb szakmai, szolgáltatási, építészeti és energiahatékonysági kívánalmaknak.
2021.04.06. 08:27 |
Ilyen lesz az új bölcsőde a Maroshegyen - már a kiviteli tervek készülnek

Négy csoportszobás, ötvenhat kisgyermek befogadására alkalmas bölcsődét építenek az Úrhidai úton, az új társasházakkal szembeni lévő, üres, önkormányzati telken. A fejlesztéshez több mint egymilliárd forintos vissza nem térítendő uniós pályázati forrást nyert el Székesfehérvár.

Az új bölcsődében helyet kap egy hatvan fő ellátására alkalmas főzőkonyha is, ahol speciális igényű, laktóz-, tojás- és gluténérzékeny gyerekeknek is főznek majd. A projekt tartalmazza az üzemeltetéshez és a gondozási feladatok ellátásához szükséges eszközök beszerzését is.

Az épület tervein a Városfejlesztési Kft. tervezői csapata dolgozik. Erdei László vezető tervező elmondta, hogy a bölcsőde egyik építészeti különlegessége az a három, napsárga gömb lesz, melyek alakját acélszerkezet adja majd, a belsejét gipszkartonból, külső burkolatát pedig műanyag lemezből alakítják ki. Az első gömb a bejáratnál kap helyet – ez a szülők fogadótere lesz –, a második a mozgásterápia színhelye lesz, míg a harmadikban sószobát hoznak létre.

„Építészeti karaktere tisztán értelmezhető rendszerre épül, így kívánja megszólítani a legkisebb használóinak nyiladozó esztétikai felfogását. Ebben a „sarkos” rendszerben viszont szükségesek olyan elemek, melyek a varázslatot jelentik a gyerekek számára, ez történik meg a három egyedi, „plasztikus” formatestben. Ezek a gömbök idézik meg a gyerekek számára a még érzeteikben jelenlévő anyaméh védelmét." – fogalmazta meg a koncepció lényegét Erdélyi László.

A Maroshegyen a Harmatosvölgyben számos magántulajdonú beruházás zajlik, a területnek több mint a fele épült be máig, így bőven számolhatunk azzal, hogy sok család költözik még a városrészbe - mondta Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője. Számos társasház is épül, intenzíven fejlődik a környék, így a következő években nagy szükség lesz a beruházásra.

Városfejlesztés

 1. Startvonalon a felújítás

  Annyira rossz állapotú a burkolat, hogy még idén fel kell újítani a Nemzeti Emlékhely melletti sétányt. Erről közösségi oldalán adott hírt dr. Cser-Palkovics András polgármester. Mint írja, a forrást az Önkormányzat biztosítja, a Városgondnokság pedig előbb a tervezést, majd ősszel a kivitelezést is elkezdi. A városvezető addig is mindenkit arra kér, hogy fokozott óvatossággal közlekedjen a területen.

  2024.05.13.
 2. Finisben a kórházfejlesztés

  Újabb mérföldkőhöz érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése: az elektromos, a gépész szerelvényezések és beépített bútorok elhelyezése zajlik, illetve az összekötő folyosó felújítása is a második üteméhez érkezett.

  2024.05.08.
 3. Új parkolók a Vasútállomásnál

  Hivatalosan is használható a vasútállomás déli részén készült új parkoló - írta közösségi oldalán Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. 152 P+R parkoló, mozgássérült parkolók, kerékpártámaszok, buszmegállók készültek a beruházásban és a 12Y jelű busszal pedig már elérhető a terület. 

  2024.05.02.
 4. Új út épül a Gáz utcai garázssornál

  A Gáz utcai garázssornál március közepén kezdte az útépítési munkákat a kivitelező. A teljes útfelújítás első üteme a Rákóczi utcai négyemeletes épületek felőli oldalt és a házak közötti parkolók bekötőútjait érinti. Az építkezés látványos szakaszhoz érkezett, mert az új út pályaszerkezet építése után hamarosan már aszfaltoznak is a területen.

  2024.05.02.