Idősbarát Önkormányzat - miniszteri elismerésben részesült Székesfehérvár

Az Idősek Világnapja alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma hagyományosan megemlékezett a szépkorú polgárokról, kitüntetésben részesítette az őket gondozó intézmények vezetőit, valamint elismerte azoknak az önkormányzatoknak a munkáját, amelyek kiemelkedő figyelmet fordítanak erre a korosztályra. Székesfehérvár Idősbarát Önkormányzat Díjban részesült, amelyet dr. Cser-Palkovics András polgármester Prof. Dr. Kásler Miklós minisztertől vehetett át. 
2018.10.09. 13:47 |

Minden nemzedéknek és nemzetnek nagy szüksége van az idősek tapasztalatára és bölcsességére, amelyről az ország az Idősek Világnapja alkalmából megemlékezik. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hagyományosan, 2018-ban is köszöntötte a világnap alkalmából a társadalom szépkorú tagjait, valamint elismerte azokat az intézményeket és önkormányzatokat, amelyek kiemelten foglalkoznak ezzel a korosztállyal.
Egy nemzet csak akkor lehet erős, ha odafigyel a társadalom minden rétegére, minden korcsoportjára. Nap mint nap hangoztatjuk, hogy nemzetünk jövőjét a mai fiatalság, a következő generációk jelentik. Ennek az állításnak sok az igazságtartalma, de azért önmagában nem teljes: a jövő a fiataloké, de a jövő az idő méhében fogant meg! A fiatalokat fel kell a jövőre készíteni, és ebben idősebb honfitársaink pótolhatatlanok! Önök mögött egy egész élet tapasztalata, tudása és bölcsessége áll már, Önöket életük hitelesíti! Önök egész életüket arra tették fel, hogy nemzetünket fenntartsák, gyarapítsák, ezáltal jobb helyzetbe hozzák, megfelelő életet biztosítsanak családjuknak. Példát mutattak kitartásból, szorgalomból és az értékek iránti hűségből, de az anyagiak biztosítása nem elég és nem minden: a lelket is ápolni kell! Példát mutattak szeretetből is, elmagyarázták gyerekeiknek, unokáiknak, hogy mi a világ. Megtapasztalták, miért érdemes élni! Önök örökítik tovább a nemzeti identitást, amely megkülönböztet minket a föld többi nemzetétől, amelytől mi magyarnak vallhatjuk magunkat. A társadalom hálás áldásos tevékenységeikért!” – köszöntötte a vendégeket Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter. Beszédében elmondta, hogy 2018 a Családok éve, és a családok a nagyszülők köré épülnek. Minden család egy egység, egy szerves test: a szülő az agy, a gyermekek a végtagok, de a nagyszülők a testek szívei, amelyet, ha működtetni akarunk, ápolnunk kell azt.

A díjátadó Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta, hogy a díjátadón azoknak a hétköznapi hősöknek a munkáját ismerik el, akik közöttünk élnek és szolgálnak. Olyan településeket vezetnek, ahol nagyon jó idősnek lenni. „Igyekszünk mindent megtenni, hogy Magyarország egy családbarát ország legyen, ami nemcsak a legkisebbekről és a kisgyermekesekről való gondoskodást jelenti, hanem egyben az idősbarát gondolkodást is!”- emelte ki az államtitkár, aki bejelentette, hogy a hétfői kormányzati döntés értelmében idén újra lesz nyugdíjprémium, amellyel a kormány újabb lépést tesz a családbarát Magyarország felé.

Székesfehérvárt dr. Cser-Palkovics András polgármester képviselte a rendezvényen: „Sokak munkáját igazolja vissza ez a díj, egy olyan városban, amely a szeretet, a tisztelet és a megbecsülés köré épült. Idősebb polgártársainkat évről évre olyan programokkal szolgáljuk ki, amelyek színesíthetik mindennapjaikat, nem elfelejtve, hogy nélkülük nem lehetne az a város Székesfehérvár, amelyet mi mindannyian otthonunknak hívunk.”- fogalmazott Fehérvár polgármestere.
Abban egyetértünk, hogy az emberélet egy csoda, amelyet a teremtőtől kaptunk. A kezdetét és a végét meghatározta, de szabadságot ad arra, hogy magunk döntsünk arról, milyen tartalommal töltjük meg. Ránk és a közösségekre van ez bízva.” – kezdte beszédét Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár, aki a rohamos technikai fejlődésre és ennek útvesztőjére hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy egy olyan világban élünk, amelyben a szülőké és a nagyszülőké a felelősség, hogy az értékek megtartásáról gondoskodjanak.

Az ünnepség az Idősbarát Önkormányzat Díjak átadásával zárult, melyet 15 éve nyerhet el minden olyan pályázó önkormányzat, amely sokat tesz a szépkorúakért, a törvényben előírtaknál több figyelmet fordít az idősekre. 2018-ban Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata – tíz évvel az előző elismerést követően ismét – Idősbarát Önkormányzat Díjban részesült. A megyeszékhely mellett Biri Község Önkormányzata, Cegléd Város Önkormányzata, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, Hajdúnánás Város Önkormányzata és Szarvas Város Önkormányzata vehette át a címet és az azzal járó járó emléktáblát, oklevelet. 

Közélet

 1. Az Erasmus + pályázati lehetőségeiről tájékoztatják a diákokat csütörtökön

  Az Erasmus+ program pályázati lehetőségeit ismerteti Pribil-Kövesdy Döniz, a Tempus Közalapítvány pályázati referense a III. Béla király téren található VMK Pedagógiai Szakkönyvtárában október 25-én csütörtökön 16 órától.

  2018.10.21.
 2. Fehérváron is bemutatták a büntetés-végrehajtási roadshow programját

  Országos ismeretterjesztő programsorozatot indított az országos büntetés-végrehajtási szervezet; a toborzónappal egybekötött népszerűsítő roadshow második állomása szombaton Székesfehérvár volt. Az Alba Plazában a Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum vándorkiállítását is meg lehetett tekinteni, ezenkívül a résztvevők interaktív bemutatókból ismerhették meg az egyes szolgálati ágakat és a szakmai feladatokat.

  2018.10.20.
 3. Jótékonysági esttel ünnepelték a Prohászka Karitász Csoport 25 esztendejét

  A Prohászka templom karitász csoportjának életében az idei esztendő kiemelt jelentőségű, mivel 25 évvel ezelőtt kezdte el a csoport a szeretetszolgálatát. A jeles évforduló alkalmából pénteken jótékonysági esttel ünnepeltek a templomban, ahol a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium kórusainak műsora mellett festménykiállítás is nyílt.

  2018.10.19.
 4. Két 56-os emlékhelyen tisztelgett pénteken a város diáksága a hősök előtt

  Pénteken délelőtt két '56-os emlékhelyen szerveztek megemlékezést fehérvári középiskolások részvételével. Az Ötvenhatosok terén a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakgimnáziumának diákjai, a Hotel Magyar Király '56-os emléktáblájánál pedig a cisztercis diákok adtak ünnepi műsort.

  2018.10.19.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek