Húsvét vigíliája - tűz,- és vízszentelés, feltámadási liturgia a Szent Imre templomban

Húsvét ünnepének előesti miséje tűzszenteléssel kezdődött a Szent Imre templomban; a sötétségből kivezető fény és világosság által a gyász csendjét a remény és öröm fényességévé változtatva. „Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt!"
2021.04.03. 21:03 |

„Jézus Krisztus, tegnap és ma, Ő a Kezdet és a Vég, Ő az Alfa és az Omega. Övé az idő és Övé az örökkévalóság. Övé a dicsőség és a hatalom mindörökkön örökké.” - imádkozta a főpásztor, majd a megszentelt tűzről meggyújtotta a húsvéti gyertyát, közben énekelve hirdették: „Krisztus világossága!"

A templomban összegyűlt hívek a húsvéti gyertyáról gyújtották meg saját gyertyáikat, majd kezdődött az négy - három ószövetségi és egy újszövetségi - olvasmányból álló igeliturgia, mely végigvezette a híveket az üdvtörténet nagy eseményei, - teremtéstörténet, Ábrahám áldozata, száraz lábbal átkelés a Vörös-tengeren, - eljutva az Újszövetségig.

Az igeliturgia ószövetségi olvasmányait követően, a húsvéti örömének (Exultet) elhangzása után kigyúltak a fények, megszólalt az orgona és a csengők. Az újszövetségi olvasmányt követte az Úr feltámadásának evangéliuma Szent Márk szerint.

A vízszentelés szertartása következett ezután, ekkor a jelenlévők közös hitvallással megújították keresztségi fogadalmukat. Ezt követte a mindenszentek litániájának elimádkozása, majd a püspök végigjárt a sorok között és szentelt vízzel hintette meg a híveket.

A hagyományos belvárosi körmenet ezúttal elmaradt, a feltámadás liturgiáját szentségimádás zárta, majd a hívek áldásban részesültek.

Kultúra

 1. A Költészet Napját ünnepeljük - 116 éve született József Attila

  A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon. József Attila 113 éves lenne, de ezen a napon van Márai Sándor születésnapja, ő 120 éve született.

  2021.04.11.
 2. Szétválasztott test és lélek – 1165. április 11-én mérgezték meg IV. István királyt

  1165 tavaszán egy bukott ellenkirály holttestét kerülgették a Zimony várát elfoglaló magyarok. Időbe telt, mire a magas fiatal férfi maradványainak megadták a végtisztességet. Az ok érthető, hiszen kudarcos és kártékony király volt, míg élt: magát III. Istvánnak tartotta, de a történelem – joggal – IV. Istvánként jegyzi.

  2021.04.11.
 3. Költészet napi Versműszak lesz vasárnap a Vörösmarty Színház művészeivel

  Április 11-én, vasárnap, a magyar költészet napján 10 órától minden órában egy-egy verssel jelentkeznek a Vörösmarty Színház művészei a teátrum közösségi oldalán. Érdemes lesz figyelemmel követni az egész napos eseményt, hogy megtudjuk, melyek színészeink kedvenc versei.

  2021.04.10.
 4. Mini társulatot szervez a Balett Színház - április 19-én indul a Beszállókártya

  A Székesfehérvári Balett Színház életében mindig kiemelkedően fontos szerepet játszott a közönséggel való kapcsolattartás. A Mozdulj Fehérvár! című programsorozatát a nyílt napokhoz hasonló „Ráhangolódás” műhelymunkával indította 2020 februárjában. Most a „Beszállókártya” foglalkozásra várja azokat április 19-től, akik nemcsak a kulisszatitkokra kíváncsiak, hanem ki is próbálnák, milyen táncosnak lenni.

  2021.04.09.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka