"Hozd a formád" - program a túlsúly ellen

Idén is megrendezik a „Hozd a formád!” elnevezésű programsorozatot Székesfehérváron. Az idei első rendezvényt a Kossuth Lajos Általános Iskolában tartották. A „Hozd a formád!” elnevezésű nemzetközi programsorozatban 17 város általános-és középiskolái vesznek részt országosan, köztük a Kossuth Lajos Általános Iskola. Napjainkban Magyarországon is az egyik legfontosabb népegészségügyi probléma a túlsúly és az elhízás, ez leginkább a gyermekek körére jellemző.
2011.02.08. 13:43 |
Idén is megrendezik a „Hozd a formád!” elnevezésű programsorozatot Székesfehérváron. Az idei első rendezvényt a Kossuth Lajos Általános Iskolában tartották. A „Hozd a formád!” elnevezésű nemzetközi programsorozatban 17 város általános-és középiskolái vesznek részt országosan, köztük a Kossuth Lajos Általános Iskola. Napjainkban Magyarországon is az egyik legfontosabb népegészségügyi probléma a túlsúly és az elhízás, ez leginkább a gyermekek körére jellemző.
 
 Az egészségnevelő programot a WHO és az Egészséges Városok Szövetsége hirdette meg. Célja, hogy népszerűsítsék a mozgás és az egészséges életmód fontosságát. A fehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola tavaly csatlakozott a programhoz. Az érdekes, színes programoknak köszönhetően az intézményben megnégyszereződött a sportkörök létszáma.
 
 A program a megelőzés elsődleges fontosságát hangsúlyozza, a gyermekek közvetítésén keresztül a szülőkhöz is szeretnénk eljuttatni mondanivalójukat. A program szerint nélkülözhetetlen a gyerekek-felnőttek, az iskolai közösség-család közötti együttműködés is - mondta Östör Annamária sportért és egészségügyért felelős tanácsnok, aki arról is beszélt a rendezvényen, hogy az idei év legnagyobb feladata már az, hogy a programokba a szülőket is betudják vonni.
 
 A túlsúly és az elhízás világszerte a 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi kihívásaként jelenik meg. A túlsúlyosak és elhízottak száma az elmúlt harminc évben drasztikusan emelkedett az Európai Unióban, különösen a gyermekek körében. Becslések szerint az Európai Unióban az iskolás korú gyermekek 25-28%-a elhízott.
 
 A „Hozd a Formád Magyarország!” program célja, hogy az iskola és a város közösségi viszonyait és fizikai körülményeit olyan irányba változtassa, hogy azok elősegítsék a gyermekkori elhízás kockázatainak csökkentését. Ennek érdekében a „Hozd a Formád Magyarország!” program a kompetencia alapú oktatás lehetőségeit kihasználva a cselekvési kompetencia kialakítására épít, amely révén a résztvevő diákok olyan kezdeményezések kitalálására és megvalósítására válhatnak képessé, amelyek segítségével az egészségre ható pozitív változásokat érhetnek el.
 
 Alapvető módszerként az IVAC modell (Investigation=Felmérés, Vision=Tervezés, Action=Akció, Change=Változás) kerül alkalmazásra, amely előtérbe helyezi a választás és a kritikai elemzés képességeinek kialakítását. A program nem kizárólag az elhízásra koncentrál, hanem az ételek, a táplálkozás valamint a testmozgás pozitív és kritikai megközelítésére fókuszál.
 
A program első lépései
 
 Első lépésként az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége szakértői tréningeken és egyéb szakmai programokon ismertetik meg a résztvevőket a „Hozd a Formád Magyarország!” program céljaival, módszereivel.
 
 Ezt követően az intézmények a megismert módszerek alkalmazásával felmérik az osztályok, tanulók egészségi állapotát és az azt befolyásoló tényezőket – az általános egészségi állapot, az életstílus, a társadalmi és környezeti meghatározók vizsgálatával.
 
 A feltárt eredmények és kirajzolódott problémák alapján az intézmények összeállítják éves cselekvési tervüket, és meghatározzák azokat a prioritásokat, amelyekre hangsúlyos figyelmet fordítanak az egyes, egészséges életmódot támogató tevékenységeikkel.
 
A program keretében helyi támogató csoportot alakítanak az iskolák olyan szakértőkből (dietetikus, egészségfejlesztő, sportszakember, szociális szakemberek) és döntéshozókból (önkormányzati apparátus tagjai) akik tevékenyen hozzá tudnak járulni a környezeti tényezők megváltoztatásához.
 
 A helyi aktivitások elindulását követően a szövetség szakértői folyamatos szakmai támogatást biztosítanak a hálózatos együttműködésben résztvevő intézmények számára, valamint megteremtik a lehetőséget az egymás közötti közvetlen kapcsolatfelvételre és együttműködések kialakítására.
 
 Az együttműködésben résztvevő intézmények vállalják, hogy a projekt időtartama alatt minden tanév végén megszerveznek egy „Hozd a Formád Magyarország!” tematikus hetet. Erre a rendezvénysorozatra meghívják a városukból azokat az iskolákat, amelyekkel kapcsolatban állnak, azzal a céllal, hogy megismertessék a program által vállalt küldetést és a kitűzött célokat, valamint bemutassák az év során elért eredményeiket. Ezek a rendezvények egyben lehetőséget teremtenek a programhoz való csatlakozásra is.
 
 
 1. Fák közé csapódott egy kamion az M7-esen Székesfehérvárnál

  Árokba hajtott egy rakomány nélküli nyerges vontató május 27-én délután az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán, Székesfehérvárnál. A Budapest felől Siófok irányába tartó kamion a dunaújvárosi lehajtó után átszakította a szélső szalagkorlátot és a sztráda menti töltésen a fák, bokrok közé csapódott.

  2020.05.27.
 2. Élelmiszercsomaggal, kesztyűvel, maszkkal segítettek az utcán élőknek

  A veszélyhelyzetben az utcán élő hajléktalanoknak is segítséget nyújtott a város. Az elmúlt öt hétben a teajárat útvonalán járva 85-88 embert értek el hetente, és az élelmiszercsomag mellett védőkesztyűt és eldobható szájmaszkot adtak át a Kríziskezelő Központ utcai szolgálatának munkatársai. 

  2020.05.27.
 3. Lakossági tájékoztató parkolási kérdésekről és aktuális adatokról

  Várhatóan július 1-jétől áll vissza a fizető parkolás rendszere mindenhol, így Székesfehérváron is. A korábbi kedvezmények rendszere fennmarad, illetve a 2020. évi és 2020. márciusi bérletváltókra is külön méltányossági szabályt vezetnek be. Lakossági tájékoztató az aktuális témákról és adatokról. 

  2020.05.27.
 4. Újra edzésben a Family Tree Triatlon csapata - beszélgetés Janota Zoltánnal

  Ahogy a kormány lazít a koronavírus-járvány miatt hozott védekezési intézkedéseken, úgy telik meg újra, lépésről-lépésre Székesfehérvár is élettel. Az éttermek, kávézók megnyitása mellett, a biztonságos távolság és egészségügyi szabályok betartásával újra lehet sportolni. Az egyéni edzések után elindultak a sportegyesületek csoportos edzései is.

  2020.05.27.
 1. Sétáló történetek - a város anekdotáit, meséit, legendáit keresik

  A Sétáló történetek kezdeményezés a város saját történeteinek a gyűjtésére és lejegyzésére biztatja a lakosokat. A projekt az épületeknek, szobroknak, utcáknak azokat az anekdotáit, meséit és legendáit keresi, amelyeket az itt élők őriznek, és amit szívesen tárnak a közösség elé. 

  2020.05.27.
 2. Daruzási munkák miatt szombaton lezárás lesz a Várkörúton

  Daruzási munkák miatt szombaton lezárják a Várkörutat a Nemzeti Emlékhely körforgalomtól a Petőfi utcáig. Az autóbuszok módosított útvonalon közlekednek, kérik a lakosság türelmét és körültekintő tervezését.

  2020.05.27.
 3. Néha érdekes kincseket rejt a fiók mélye - felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság

  Az alábbi, nemrég megjelent fotón felbuzdulva felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság. (Kabáczy Szilárd a székesfehérvári Tiszti Klub bejárati kapujában, 1960-ban - a Szent István Király Múzeum tulajdona) A fiókok mélyén rejlő fotókat és történeteket várnak az épülethez kapcsolódóan és az érdekes képen felbátorodva kérdezik: kinek van régi fényképe az egykori Fekete Sas szállodáról? Ki ismer régi felvételt a belsejéről?

  2020.05.27.
 4. Dohányzás nélkül jobb az élet - plakátpályázat diákoknak

  Az Egészségfejlesztési Iroda plakátkészítésre biztatja a diákokat: a WHO kezdeményezéséhez csatlakoztak a dohányzásmentes világnap alkalmából. Rajzzal, fotóval, kollázzsal is lehet pályázni, a határidő május 29-e.

  2020.05.27.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V