Hősök Napján Spányi Antal püspök celebrált misét a Don-kanyar Kápolnánál

A hagyományoknak megfelelően püspöki szentmisével emlékeztek meg Hősök Napja alkalmából a háborúkban elesett katonákról Pákozdon, a mészeg-hegyi Don-kanyar Kápolnánál. A liturgiát katonai tiszteletadás kísérte. A szentmise után koszorúkat helyeztek el az ismeretlen katona sírjánál, tisztelegve az idegen földön elesett magyar katonák és minden magyar katonahős áldozatvállalása előtt.
2021.05.30. 18:00 |

Az ünnep eredetét az 1917. évi VIII. törvényre vezethetjük vissza. Itt mondták ki először, hogy nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni.

Az országgyűlés a 2001. évi LXIII. törvény szerint újra nemzeti emlékünneppé nyilvánította a Hősök Napját, mégpedig minden év május hónap utolsó vasárnapján.

A törvény kimondja, hogy a magyarság ezer éves történelme alatt fegyverrel vagy fegyvertelenül harcoló összes férfi és nő, aki a magyar haza védelmére kelt, tettével kiérdemli a tiszteletteljes megemlékezést ezen a napon.

Hősök vasárnapján, Pákozdon, a Don-kanyar Kápolnánál tartott szentmisét Spányi Antal, Fehérvár püspöke az elesett katonákért, a háborúk áldozataiért.

„Ma azokra emlékezünk, akik világosan látták az értékek rendjét és készek voltak a legtöbbet, saját életüket is odaadni áldozatul a nemzetért, az országért, a hazáért, családjukért.

Fejet hajtunk előttük, mint akik igazán a legtöbbet tették.

Hősök nyomán születnek hősök. A tisztán látó emberek tudnak tisztánlátást tanítani. Annak a népnek, melynek tagjai képesek így gondolkodni, nem kell félnie, mert lesz jövője.

Adja az Úr, hogy a magyarnak így legyen mindig jövője. Adjon megnyugvást, békét a hősöknek, adjon nekik örök életet a mennyben, segítsen bennünket, hogy példájukat, ha kell, képesek legyünk követni, ha ezt kéri tőlünk a haza.” - imádkozta szentbeszédében Spányi Antal, megyés püspök.

Az eseményen a Székesfehérvári Egyházmegye és a Magyar Honvédség Parancsnoksága nevében Spányi Antal, püspök és Czigler Zalán, alezredes, a MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred törzsfőnöke koszorúzott.

Szintén koszorút helyezett el Dr. Görög István nyugalmazott ezredes, a Pákozdi Katonai Emlékpark-Nemzeti Emlékhely ügyvezető igazgatója és Oláh László, szakmai vezető.

A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség nevében Berdó Gábor Károly, a szervezet elnöke köszorúzott, valamint lerótták tiszteletüket a Történelmi Vitézi Rend tagjai is.

Kultúra

 1. A teremtés ünnepe – Magyar Kultúra Napja a Vörösmarty Színházban

  A Vörösmarty Színház - a hagyományokhoz híven - ismét megrendezi a Magyar Kultúra Napján, január 22-én műsorát, amely idén "A teremtés ünnepe címet" kapta. A szombat délutáni előadás ingyenesen megtekinthető, de regisztrációhoz kötött!

  2022.01.18.
 2. Ezek voltak a legtöbbet kölcsönzött könyvek a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

  A Vörösmarty Mihály Könyvtár elkészítette tízes listáját a legtöbbet kölcsönzött könyvekről. A listát a kölcsönzések száma alapján, két kategóriában állították össze. Az első helyezett művet több mint 80 alkalommal kölcsönözték ki tavaly.

  2022.01.18.
 3. Magyar Kultúra Napja – magyar szerző művével ünnepelnek az Igézőben

  Az Örökség című előadással és magyar népmesével ünneplik a Magyar Kultúra Napját szombaton az Igézőben. Schwechtje Mihály drámája a Paál István Fesztiválon fődíjat, a legjobb férfi-alakítás díját és színésznő-különdíjat nyert tavaly ősszel.

  2022.01.18.
 4. A legjobb tudomásom szerint - párkapcsolati dráma a Meg-Ki filmklubban

  Januárban folytatódik a Barátság mozi Meg-Ki filmklubja: a hónap utolsó szerdáján, 26-án 18 órakor a Legjobb tudomásom szerint című új magyar filmet láthatják a nézők. Az alkotás nehéz témákat feszeget: örökbefogadás, nemi erőszak, párkapcsolati problémák – a vetítés után lesz alkalom ezekről beszélgetni, vitatkozni az állandó házigazda, Matuz János író-rendező vezetésével.

  2022.01.18.

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka